четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5159 прочитания

    Бил Гейтс ни предупреди за коронавируса преди 5 години?

    Не сме готови за следваща епидемия, предупреди филантропът през 2015 и се оказа прав...
    27 март 2020, 15:03 a+ a- a

    „Ако има нещо, което да може да убие над 10 млн. души в идните няколко десетилетия, то това най-вероятно ще бъде силно заразен вирус, а не война.“

    Тези думи Бил Гейтс изрича на сцената на TED преди 5 години. Днес думите му звучат толкова актуално на фона на разпространението на коронавируса по света. 

    В своята лекция Гейтс не прогнозира конкретно пандемия от коронавирус, но говори за въздействието на потенциална епидемия и очертава път за подготовката.

    Лекцията му е озаглавена „Следващото огнище? Не сме готови.“ и в нея филантропът и основател на Microsoft говори за това как светът трябва сериозно да се подготви за биологични атаки. Той отбеляза, че след епидемията от ебола през 2014  светът не е бил достатъчно подготвен и настоява, че трябва да подобри своята отбранителна стратегия.

    „Ние сме инвестирали огромни суми в ядрени защитни механизми. На практика обаче сме вложили много малко в система за спиране на епидемия. Не сме подготвени за следващата епидемия“, казва Гейтс.  

    „Лошата подготовка може да превърне следващата епидемия в драстично по-пагубна от ебола“, предупреждава той.

    Бил Гейтс предполага, че бъдеща заплаха може да бъде вирус, който се разпространява лесно и при който заразените се чувстват достатъчно добре, за да се „качат в самолет или да отидат на пазар“. Определено пророчески думи на фона на това, че днес  голяма част от хората по света си стоят у дома, за да се предотврати разпространението на COVID-19 - вирус, който както вече знаем, се предава от човек на човек много бързо и лесно.

    Гейтс казва още, че има необходимост от повече медицински заведения и процедури за тестване, повече изследвания и разработки и по-добра инфраструктура в района на слаборазвитите региони на света, където е вероятно да избухне такъв вирус.

    „Не разполагам с точен прогнозен бюджет каква би била цената за това, но съм убеден, че е нищожна в сравнение с потенциалните щети. Според изчисления на Световната банка, при глобална грипна епидемия световното богатство ще намалее с над 3 трилиона долара и ще има милиони смъртни случаи. Инвестициите, за които говоря, предлагат значителни ползи, освен самата готовност за епидемия. Работещо здравеопазване, изследователска дейност. Те могат да намалят световните разходи за здравеопазване и да превърнат света в по-справедливо и безопасно място.“

    И завършва: „Всъщност, ако има едно положително нещо в резултат на епидемията от ебола, то е, че тя може да служи като сигнал и предупреждение да се подготвим. Ако започнем сега, можем да бъдем подготвени за следващата епидемия.“ 

    В ново видео за TED Бил Гейтс коментира изказването си отпреди 5 години. 

    „Преди 5 години предупредих за риска от пандемия и че ако направим правилните неща, можем да бъдем много по-подготвени. Науката е на наша страна. Да, ще ни струва десетки милиарди, но не и хиляди или трилиони. И това е нищо в сравнение с икономическите разходи. Когато направих тази прогноза през 2015, казах, че нова голяма грипна епидемия ще ни струва 4 трилиона и си мислех, че това е много. Наистина ли съм мислил така? Тази епидемия ще струва толкова много на икономиката. В краткосрочен период ще го усетим по-болезнено и ще ни е по-трудно. И хората ще трябва да си помагат едни на други. Но аз продължавам да съм оптимист. Хората работят заедно, биологията се справя със заболявания като малария и туберкулоза, включително и с болести като рак, характерен за богатия свят. Аз съм оптимист, че можем да се справим благодарение на иновациите и начините, по които можем да се свързваме и работим заедно. Ще излезем от това и ще бъдем готови за следващата епидемия.“

    Преди няколко дни в отговор на въпрос в социалната платформа Rеddіt Бил Гейтс прогнозира, че пандемията може да отмине за 6-10 седмици, но само при спазване на строги правила. „Към момента имa мнoгo cлyчaи в бoгaтитe cтpaни. C пpaвилнитe дeйcтвия, включително тecтoвe и coциaлнo диcтaнциpaнe, в рамките нa 2-3 мeceцa високите нивa нa зapaзявaнe в тeзи дъpжaви щe cпaднaт. Притеснявам ce зa икономическите щeти, нo нaй-гoлeми пocлeдици кризата щe имa въpxy paзвивaщитe ce дъpжaви, които нe мoгaт дa поддържат coциaлнo диcтaнциpaнe пo cъщия нaчин както бoгaтитe cтpaни. Ocвeн тoвa бoлничният капацитет нa paзвивaщитe ce cтpaни e знaчитeлнo пo-нисък“, коментира Бил Гейтс. 

    Припомняме, че през октомври 2019, седмици преди идентифицирането на огнището на COVID-19 в Китай, Световният икономически форум съвместно с Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ бяха домакини на симулационни упражнения на високо ниво за готовност и реакция на пандемия. Учението обедини лидери от бизнеса, правителствата, сигурността и общественото здравеопазване, за да се справи с хипотетичния сценарий на глобалната пандемия.  

    Какъв беше резултатът? „Че ние сме сериозно неподготвени“, коментира тогава Борге Бренде, председател на Управляващия борд на Световния икономически форум.

    Месеци по-късно участниците, включително лидери и специалисти по инфекциозни болести от Китай, Сингапур, Австралия и Нигерия, както и ръководители от компании като Johnson & Johnson, Lufthansa Airlines и Marriott International, прилагат наученото на практика. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС