вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5033 прочитания

    Българин е сред финалистите за Глобална зала на бизнес славата 2020

    Жури от над 230 души оценява номинираните, победителят ще се нареди до Хенри Форд, Уорън Бъфет и Стив Джобс
    28 май 2020, 13:34 a+ a- a

    Борис Колев е оценен високо от журито заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст

    Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020-та година. Единственият европеец сред осемте финалисти в престижния конкурс на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни. 

    Инициативата е на най-голямата глобална организация за предприемаческо и финансово образование в света с над 100 годишна история -  Junior Achievement Worldwide. От старта си през 1975 г. до 2009 г., Бизнес залата на славата включва 247 лауреати – създатели на успешни компании, пионери в индустрията, както и лидери, променили света. В класацията през годините са били отличени хора като политиците Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, създателя на едноименните самолети Уилям Боинг, козметичния бос Есте Лаудер, рекламния гуру Дейвид Огилви, инвеститора Уорън Бъфет, автомобилни и технологични пионери като Хенри Форд, Уилям Хюлет и Дейвид Пакард, Стив Джобс, легендата в анимацията Уолт Дисни. Всички те са демонстрирали огромна отдаденост към развитие и подобряване живота на определени общности – местни и глобални. Историята на всеки от тях е вдъхновила милиони млади хора в началото на техния кариерен път. 

    След пауза от 10 години, конкурсът е възобновен и доразвит и отворен за нови номинации през 2020-та година. Сегашните кандидати са илюстрация на ефективността от работата на Junior Achievement в над 100 страни от всички континенти, защото са възпитаници на организацията. Избраните финалисти са доказали с дейността си, че се опитват да направят света по-добро място, следвайки Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Това е и една от мисиите на организаторите – да убедят младите хора по света, че те имат силата да правят добро и да променят света.   

    Оценяващите са над 230 души, чийто списък е като справочник за успешни бизнес лидери. Те са членове на Световния управляващ борд на JA, Глобалния съвет на JA, Университетските съветници на JA и председатели на управителните съвети на JA в множество държави, включително България (Бони Бонев). 

    Българският финалист 

    Борис Колев е оценен високо от журито заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст, за социалното въздействие на своята дейност и за приноса към глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.

    Борис е изпълнителен директор на CSR Bulgaria - Българската мрежа за корпоративна социална отговорност и вицепрезидент „Бизнес развитие“ във финтех концерна Devexperts. Той е възпитаник на Junior Achievement у нас, сериен и социален предприемач с дългогодишен опит в проекти за устойчиво развитие и социална отговорност, на технологични компании и проекти в сферата на иновациите. 

    Борис започва своята кариера създавайки първата си компания още на 18 години, основавайки JT International Group – група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Следват поредица от успешни бизнес проекти и компании в различни сфери. Основател на една от най-бързо развиващите се софтуерни компании у нас - DigiMark, която беше придобита през 2019-та година от Devexperts. През 2018г. създава първия в България рисков фонд за инвестиции в социално въздействащи стартъп компании - Digimark Ventures, който  до момента е инвестирал в 8 иновативни стартиращи компании в сферата на здравеопазването, екологията, образованието и развитието на човешкия капитал.

    През 2013 г. Борис участва в създаването на първата магистърската програма „Корпоративна социална отговорност и финансов мениджмънт“ във ВУЗФ, където преподава дисциплината „Социално отговорни практики“.

    През 2007 г. световното бизнес издание Business Week Worldwide го позиционира на 2-ро място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа". През 2011 г. печели 2-ро място за наградата "Най-добър млад мениджър на България". През 2013 г. попада в първата класация „30 под 30“ на младите лидери с най-голям потенциал в страната, според списание Forbes. През 2017г. Борис влиза в европейската класация FERD’s List която представя 6-те млади предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 1 час
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 1 час
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 18 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти