четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1857 прочитания

    На български излизат най-важните публикации за емоционалната интелигентност, подбрани от „Харвард Бизнес Ревю“

    Добрите мениджъри контролират и знаят как да използват настроенията и емоциите си. А вие?
    21 септември 2020, 10:26 a+ a- a

    На 23 септември в България излиза „10 задължителни четива по емоционална интелигентност“, която съдържа десет статии от авторитетни специалисти, подбрани от екипа на „Харвард Бизнес Ревю“. 

    Авторът на международни бестселъри за емоционална интелигентност и специалист по темата Даниъл Колман посочва, че тя е два пъти по-важна за успеха на лидерите от всяка друга компетенция. Статията му, озаглавена „Какво ни прави лидери“, е изведена на челна позиция в книгата, която в България издава ИК „Хермес“. 

    От книгата ще научите още:

    - как да вземате умни решения, базирани на емпатия към околните;

    - как да се справяте с конфликти и да направлявате емоциите в екипа си;

    - как да отвръщате на трудностите с гъвкавост;

    - как по-добре да разберете своите силни и слаби страни, нужди, ценности и цел.

    Публикуваме кратък откъс без редакторска намеса.

    Какво ни прави лидери?

    От Даниъл Голман

    Всеки, който се занимава с бизнес, е чувал истории за високо интелигентен, високообразован ръководител, повишен на ръководна длъжност, който е успял да се провали. А също са чували и истории за някого със солидни – но не и чак необикновени – интелектуални способности и технически умения, повишен на същата длъжност, който пък е успял да се издигне. 

    Тези разкази подкрепят широко разпространеното разбиране, че идентифицирането на индивиди, направени от „правилния материал“ за лидери, е по-скоро изкуство, отколкото наука. В крайна сметка персоналният стил на изключителния лидер е различен: някои лидери са тихи и аналитични, други държат пламенни речи от върховете на планини. Но по-важното е, че различните ситуации изискват различен вид лидерство. Повечето сливания изискват преговорите да се водят от по-чувствителен човек, докато спасяването на затъващи компании изисква някого с по-твърда ръка.

    Аз обаче съм открил, че повечето ефективни лидери си приличат по един ключов начин: всички имат висока степен на това, което наричаме емоционална интелигентност. Не че коефициентът на интелигентност и техническите умения нямат значение. Имат значение, но като „праг на способностите“, т.е. като минимални изисквания за ръководни длъжности. Моето проучване, както и други скорошни изследвания, ясно показва, че емоционалната интелигентност е абсолютна необходимост на успешното лидерство. Без нея човек може да има най-доброто обучение на света, остър като бръснач аналитичен ум и безкраен поток от умни идеи, но пак няма да стане велик лидер.

    През изминалата година аз и колегите ми се фокусирахме върху това как емоционалната интелигентност действа на работното място. Изучихме взаимовръзката между емоционалната интелигентност и ефективното изпълняване на задълженията, особено сред лидерите. Също наблюдавахме как емоционалната интелигентност се проявява на работното място. Как например можете да разберете, че някой има висока емоционална интелигентност, и как да я откриете в себе си? В тази книга ще проучим тези въпроси, като вземем поред всеки от компонентите на емоционалната интелигентност – самопознанието, самоконтрола, мотивацията, емпатията и социалните умения.

    Друго издание от серията на „Харвард Бизнес Ревю“, което вече излезе в България, е „10 задължителни четива по комуникация“, припомнят от ИК „Хермес“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 час
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 9 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 9 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава