четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5240 прочитания

    Нормативното уреждане на дистанционната работа трябва да се реализира час по-скоро

    Работата от разстояние ще остане трайно застъпена на пазара на труда, казва Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ
    24 септември 2020, 15:25 a+ a- a

    Евгений Иванов е посланик на България към Европейския съюз в Брюксел в периода 1993-1997 г. Дипломатическата му кариера включва и позициите на трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк, директор в Министерство на външноикономическите връзки, заместник национален координатор по програма ФАР за България, координатор на всички финансови помощи за България от Япония. Той има магистърска степен по международни отношения от Дипломатическата академия във Виена. Понастоящем е председател за София на клуб "Дипломатическа академия - Виена". Иванов е бил изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите, филиал на Форума на бизнес лидерите на Принца на Уелс (1998-2000г.), Великобритания, както и генерален секретар и член на Управителния съвет на Съюза на работодателите в България (2000-2006). Бил е два мандата вицепрезидент на Българския национален комитет на Международната търговска камара (ICC).

    Тази година Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) навършва 20 години. Асоциацията е създадена през 2000 г., за да развива най-добрите професионални практики в управлението и развитието на човешкия капитал и работи в посока на подпомагане на HR професионалиститe. Понастоящем в БАУХ членуват над 850 индивидуални и корпоративни членове, които работят в сферата на управлението и развитието на човешкия капитал. 

    Как асоциацията израсна и се промени през годините ще ви покажем през очите на нейните съмишленици и членове. Ще си говорим и за предизвикателствата пред хората и компаниите в днешните несигурни времена.

    Вижте какво сподели Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на КРИБ, член на Европейския икономически и социален комитет.

    Г-н Иванов, Вие сте изпълнителен директор на КРИБ в България – организация, чиято мисия е да подобрява бизнес климата в страната и да спомага в споделянето на добри бизнес практики. Ще повторим думичката „бизнес“, но в контекста на управлението на човешките ресурси – как се промени във времето възприемането на човешкия фактор от бизнеса и каква бе ролята на БАУХ в този процес?
    Връзката между думата „бизнес“ и словосъчетанието „управление на хора“ е неразривна и предопределена. Ефективното управление на човешките ресурси по дефиниция е от ключово значение за развитието на бизнес компаниите. И аз съм убеден, че това е разбирането и на всеки един от ръководителите на нашите над 12 000 компании, колективни и индивидуални членове на КРИБ. Разбира се, възприемането на човешкия фактор от бизнеса непрекъснато се променя в зависимост от динамично променящата се социална среда и от наличието на други външни фактори. Ние в КРИБ винаги сме се стремили да спомогнем за преодоляването на предизвикателствата, породени от засилващото се текучество на кадри, негативните демографски тенденции и застаряването на работната сила. И в този процес сме разчитали особено много на Българска асоциация за управление на хора, която е наш колективен член като браншова организация от доста години. 

    БАУХ тази година навършва 20 години от основаването си и като основоположник на HR професията у нас проследява развитието на професията през различните гледни точки – каква е Вашата оценка като изпълнителен директор на КРИБ и като човек с богат международен опит?
    Действително за тези 20 години стана така, че от ТРЗ HR професията се трансформира и зае своето място в бизнес хоризонта на всяка една компания. И неслучайно това развитие постави на приоритетно място управлението на човешките ресурси като неотменима основа за успеха на всяка една фирма. Това е така, защото развитият социален капитал води до ефективно разрешаване на проблемите в работния процес, по-професионално ниво и ангажираност на работниците, изграждане на доверие към работодателя. БАУХ не само подпомага и усъвършенства професионалистите в областта на управлението на хора, но и налага професионални стандарти, чрез което всъщност подпомага бизнеса в изграждането на мотивирани и ефективни екипи и в постигането на по-добри резултати. Моят опит показва, че както у нас, така и навсякъде по света едно от най-важните неща за всяка компания е да си създаде бранд на добър работодател. Затова добрите практики в HR професията трябва много активно да се споделят и БАУХ прави това много успешно.

    Пандемията изправи света пред една изцяло нова бизнес реалност. Какви нови изисквания и възможности пред управлението на хора поставя настоящата ситуация?
    Адаптацията на работодатели и заети лица към условията на труд и към променящата се икономическа среда, породена от пандемията от COVID-19, e нещо изключително важно в момента. Новата бизнес реалност налага не само повишаване на адаптивността, знанията, уменията и възможностите на човешките ресурси, но и намиране на нови интегрирани модели на управление на хора, които съответно да направят бизнеса по-устойчив на предизвикателствата, по-социален и по-конкурентен. Развитието на социалния капитал в тази нова бизнес реалност минава през подобряване на състоянието на работещите и на работната среда.

    КРИБ и БАУХ са партньори в обща инициатива за промяна на Кодекса на труда – Конфедерацията представи общо становище пред Националния съвет за тристранно сътрудничество. Кои от функциите на двете организации са сходни и защо Българска асоциация за управление на хора е ценна за бизнеса и обществото?
    В условията на обявеното извънредно положение много от работодателите установиха режим на работа от вкъщи. Практиката показва, че гъвкавите форми на заетост са предпочитани от работниците и служителите и се налагат все повече в общественото съзнание. За да може да се прилага ефективно обаче, инструментът на работа от разстояние трябва да бъде нормативно уреден. Затова експерти от различни компании, членове на КРИБ, както и с подкрепата на БАУХ разработиха предложения за промени в Кодекса на труда. Те се отнасят до организацията на работата от разстояние и здравословните и безопасни условия на труд, определянето на работното място и неговото поддържане, въпросите около трудовите злополуки и други. Заедно с БАУХ смятаме, че променените обществени отношения трябва да намерят съответното законодателно отражение, което да легитимира дистанционната работа съобразно трудовото законодателство. Убеден съм, че тези въпроси са много важни за бизнеса и за обществото, което импулсира нашите организации да работим в тази посока.

    Как според Вас ще се промени завинаги начинът, по който работим?
    Смятам, че ще се промени тъкмо в тази насока, която изложих, и съм сигурен, че дистанционната работа ще остане трайно застъпена на пазара на труда. Тъкмо затова нейното нормативно уреждане трябва да се реализира час по-скоро.

    Българска асоциация за управление на хора е член и съмишленик на КРИБ и тази година празнува своята 20-та годишнина, какво е Вашето пожелание към колегите Ви?
    Поздравявам БАУХ от името на Управителния съвет на КРИБ – това е един достоен юбилей! Пожеланията ми са свързани с важната роля, която Българската асоциация за управление на хора ще има, за да даде отговор на новите въпроси, свързани с променящата се HR професия по време на пандемия, криза и несигурност. Бъдещето ще предложи предизвикателства пред управлението на хора и съответно БАУХ ще засили своята функция като двигател на HR общността в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк