четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6899 прочитания

  VMware България изгражда нов екип с фокус върху киберсигурността

  Дългосрочната цел е новата бизнес единица да достигне 150 души, коментира пред Economy.bg Венцислав Почекански, директор R&D във VMware Carbon Black
  06 октомври 2020, 09:21 a+ a- a

  Венцислав Почекански е старши директор „Развойна дейност“ във VMware България. Ръководи софийския екип на Security Business Unit. Завършва Информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация Компютърна графика. Участвал е в разработка на мултимедийни системи, компютърни игри, автомобилни телеметрични системи, продукти в областта на виртуализацията, управление и автоматизация на бази данни, контейнери и системи за киберсигурност, в компаниите Sciant, Docker и VMware. Присъединява се към VMware през 2007 чрез придобиването на българската консултантска и аутсорсинг компания Sciant. Участва в разрастването и трансформирането на VMware България в иновационен център и първокласна инженерна организация

  Преди една година VMware придоби компанията Carbon Black, която предоставя присъща сигурност (intrinsic security) на крайните устройства. Компанията разработва решения за публични и частни облачни пространства, информационна сигурност и отдалечено работно място. През 2020 в София започна изграждането на нов екип от професионалисти, разработващи решения в областта на сигурността. Офисът на VMware в България е сред другите два, наред с тези в САЩ и Израел, които се занимават с научно-развойна дейност за Carbon Black. В България се интегрира целият жизнен цикъл на продукта на Carbon Black – от разработването през тестване и внедряване в облака до опериране и поддръжка. Към момента българският екип наброява 30 души, има над 25 отворени позиции, а дългосрочната цел е да се увеличи до 150 души. 

   За да ни разкаже повече за плановете на Carbon Black за развитие в България потърсихме Венцислав Почекански, старши директор „Развойна дейност“ във VMware България и ръководител на VMware Carbon Black.

  Венцислав, как се стигна до придобиването на Carbon Black от VMware? 
  Преди няколко години VMware формулира визия за присъща сигурност (intrinsic security), с която преосмисляме възприятието си за киберсигурността. Това е интегрирано решение, което покрива ключовите елементи за защита, като например крайните устройства, мрежата, данните, приложенията и услугите в дейта центровете и в облака. Мисията ни е да направим света свободен от киберзаплахи. VMware систематично инвестира в тази област чрез вътрешна иновация и чрез придобиване на компании за киберсигурност.

  Carbon Black предлага платформа за защита на крайните устройства (персонални компютри, лаптопи, мобилни телефони), която комбинира интелигентна конфигурация, защита от известни атаки, както и откриване и неутрализиране на новозараждащи се заплахи. Над 16 000 компании са клиенти на Carbon Black. Защитата се осигурява чрез наблюдение и анализ на поведението на устройствата. 

  В контекста на визията на VМware, продуктът на Carbon Black е в центъра на присъщата сигурност – това е причината преди година VMware да придобие компанията. Чрез интеграция с други продукти на VMware можем да реализираме визията за присъща сигурност в цялото ни портфолио. VMware е в уникална позиция да направи това, тъй като предлагаме пълно решение за опериране на дейта центрове във всичките аспекти: от виртуализация, мрежи, съхранение, управление и автоматизация, както и решения за крайните устройства. На практика имаме възможност да вградим сигурността във всички тези елементи, затова я наричаме присъща. 

  Защо Carbon Black избра София за сформиране на екип? На какъв етап е проектът?
  VMware продължава да инвестира в областта на киберсигурността, което включва и разрастване на R&D екипa. Софийският офис на компанията оперира от 2007 година и е сред топ три ключови стратегически развойни центрове на VMware в световен мащаб и най-големият в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА). В този смисъл България е естествена дестинация за растеж на R&D екипи. До неотдавна тук не бяхме работили по проекти, свързани с киберсигурността. Създаването на Carbon Black екип в София е чудесна възможност за ИТ общността в България да бъде в основата на революционни иновации и да участва в развитието на технологични решения, които се използват от  клиенти по цял свят. Започнахме да изграждаме екипа през май месец тази година и оперираме като част от глобален екип с колеги, които са в САЩ, Израел и Индия. 

  От колко души ще се състои новата бизнес единица и върху какво ще работи българският екип?
  Изграждаме мултифункционален R&D екип и плановете ни за тази година е да достигнем около 60 души. Тук работим върху целия жизнен цикъл на продуктите на Carbon Black Cloud – от разработване и тестване до внедряване, опериране и поддръжка. Вече наброяваме 30 колеги и имаме още над 25 отворени позиции, за които може да се кандидатства. Към настоящия момент сме си поставили за цел местният екип да се увеличи до 150 души в близко бъдеще. 

  Какви специалисти ще търсите?
  Търсим хора с различно ниво на опит и специализация като това включва front-end и back-end софтуерни разработчици, DevOps инженери, продуктови и пърформанс специалисти, анализатори на данни, специалисти потребителско преживяване (UX) и специалнисти за възстановяване на данни при бедствия. Приветстваме нови колеги, които имат опит в киберсигурността, но това не е задължително изискване, защото те ще се присъединят към глобалния екип на Carbon Clack, от който ще имат възможност да черпят и задълбочават знанията си в тази област от световните лидери. 

  Как ще работят хората в екипа – дистанционно, в офиса, гъвкаво? Ще има ли възможност да се работи изцяло дистанционно (например да кандидатстват хора извън София)?
  Започнахме да изграждаме екипа в началото на пандемията. От тогава до сега сме оперирали изцяло дистанционно, т.е. в режим на работа от вкъщи (хоум офис). На този етап се справяме отлично по този начин. Общуваме с екипа редовно чрез системи за видео срещи и другите канали за комуникация в компанията. В момента всички отворени позиции са достъпни и за хора извън София, в рамките на България. Това решение взехме, от една страна, на база на положителния ни опит досега да работим отдалечено, а от друга – в унисон с новата посока на работа във VMware – хибриден модел на работа от вкъщи или от офиса. Вярваме, че е достатъчно екипът да има висока мотивация и добра интернет връзка, за да може да изпълнява работните си задачи отдалечено. 

  Какви са дългосрочните планове на Carbon Black за България?
  Киберсигурността е дългосрочна инвестиция на VMware и един от основните стълбове на развитие на технологичното ни портфолио. В България е един от двата глобални центъра, в които R&D екипа на Carbon Black ще се разраства, но не само в областта на киберсигурността - и другите звена на VMware продължават да инвестират в екипите си тук. Планираме да удвоим служителите на VMware в България през следващите няколко години.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на VMware Bulgaria в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  преди 15 часа
  ЕК предлага бюджет за догодина от 189,3 млрд. евро
  Сред приоритетите му са икономическо възстановяване, стратегическа автономност и създаване на работни места
  преди 15 часа
  Melexis: Планираме до края на 2023 да разширим екипа си в България с още 70 души
  1.1 млрд. чипа е доставил българският екип на Melexis през 2022
  преди 17 часа
  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве
  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  преди 18 часа
  Teva инвестира 15 млн. евро в ново производство в Троян
  То ще увеличи работещите в завода до 300 души
  преди 20 часа
  Мусала Софт откри офис в Кайро
  С близо 80 служители компанията позиционира Египет като следващия си голям технологичен център