петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7693 прочитания

    VMware България изгражда нов екип с фокус върху киберсигурността

    Дългосрочната цел е новата бизнес единица да достигне 150 души, коментира пред Economy.bg Венцислав Почекански, директор R&D във VMware Carbon Black
    06 октомври 2020, 09:21 a+ a- a

    Венцислав Почекански е старши директор „Развойна дейност“ във VMware България. Ръководи софийския екип на Security Business Unit. Завършва Информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация Компютърна графика. Участвал е в разработка на мултимедийни системи, компютърни игри, автомобилни телеметрични системи, продукти в областта на виртуализацията, управление и автоматизация на бази данни, контейнери и системи за киберсигурност, в компаниите Sciant, Docker и VMware. Присъединява се към VMware през 2007 чрез придобиването на българската консултантска и аутсорсинг компания Sciant. Участва в разрастването и трансформирането на VMware България в иновационен център и първокласна инженерна организация

    Преди една година VMware придоби компанията Carbon Black, която предоставя присъща сигурност (intrinsic security) на крайните устройства. Компанията разработва решения за публични и частни облачни пространства, информационна сигурност и отдалечено работно място. През 2020 в София започна изграждането на нов екип от професионалисти, разработващи решения в областта на сигурността. Офисът на VMware в България е сред другите два, наред с тези в САЩ и Израел, които се занимават с научно-развойна дейност за Carbon Black. В България се интегрира целият жизнен цикъл на продукта на Carbon Black – от разработването през тестване и внедряване в облака до опериране и поддръжка. Към момента българският екип наброява 30 души, има над 25 отворени позиции, а дългосрочната цел е да се увеличи до 150 души. 

     За да ни разкаже повече за плановете на Carbon Black за развитие в България потърсихме Венцислав Почекански, старши директор „Развойна дейност“ във VMware България и ръководител на VMware Carbon Black.

    Венцислав, как се стигна до придобиването на Carbon Black от VMware? 
    Преди няколко години VMware формулира визия за присъща сигурност (intrinsic security), с която преосмисляме възприятието си за киберсигурността. Това е интегрирано решение, което покрива ключовите елементи за защита, като например крайните устройства, мрежата, данните, приложенията и услугите в дейта центровете и в облака. Мисията ни е да направим света свободен от киберзаплахи. VMware систематично инвестира в тази област чрез вътрешна иновация и чрез придобиване на компании за киберсигурност.

    Carbon Black предлага платформа за защита на крайните устройства (персонални компютри, лаптопи, мобилни телефони), която комбинира интелигентна конфигурация, защита от известни атаки, както и откриване и неутрализиране на новозараждащи се заплахи. Над 16 000 компании са клиенти на Carbon Black. Защитата се осигурява чрез наблюдение и анализ на поведението на устройствата. 

    В контекста на визията на VМware, продуктът на Carbon Black е в центъра на присъщата сигурност – това е причината преди година VMware да придобие компанията. Чрез интеграция с други продукти на VMware можем да реализираме визията за присъща сигурност в цялото ни портфолио. VMware е в уникална позиция да направи това, тъй като предлагаме пълно решение за опериране на дейта центрове във всичките аспекти: от виртуализация, мрежи, съхранение, управление и автоматизация, както и решения за крайните устройства. На практика имаме възможност да вградим сигурността във всички тези елементи, затова я наричаме присъща. 

    Защо Carbon Black избра София за сформиране на екип? На какъв етап е проектът?
    VMware продължава да инвестира в областта на киберсигурността, което включва и разрастване на R&D екипa. Софийският офис на компанията оперира от 2007 година и е сред топ три ключови стратегически развойни центрове на VMware в световен мащаб и най-големият в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА). В този смисъл България е естествена дестинация за растеж на R&D екипи. До неотдавна тук не бяхме работили по проекти, свързани с киберсигурността. Създаването на Carbon Black екип в София е чудесна възможност за ИТ общността в България да бъде в основата на революционни иновации и да участва в развитието на технологични решения, които се използват от  клиенти по цял свят. Започнахме да изграждаме екипа през май месец тази година и оперираме като част от глобален екип с колеги, които са в САЩ, Израел и Индия. 

    От колко души ще се състои новата бизнес единица и върху какво ще работи българският екип?
    Изграждаме мултифункционален R&D екип и плановете ни за тази година е да достигнем около 60 души. Тук работим върху целия жизнен цикъл на продуктите на Carbon Black Cloud – от разработване и тестване до внедряване, опериране и поддръжка. Вече наброяваме 30 колеги и имаме още над 25 отворени позиции, за които може да се кандидатства. Към настоящия момент сме си поставили за цел местният екип да се увеличи до 150 души в близко бъдеще. 

    Какви специалисти ще търсите?
    Търсим хора с различно ниво на опит и специализация като това включва front-end и back-end софтуерни разработчици, DevOps инженери, продуктови и пърформанс специалисти, анализатори на данни, специалисти потребителско преживяване (UX) и специалнисти за възстановяване на данни при бедствия. Приветстваме нови колеги, които имат опит в киберсигурността, но това не е задължително изискване, защото те ще се присъединят към глобалния екип на Carbon Clack, от който ще имат възможност да черпят и задълбочават знанията си в тази област от световните лидери. 

    Как ще работят хората в екипа – дистанционно, в офиса, гъвкаво? Ще има ли възможност да се работи изцяло дистанционно (например да кандидатстват хора извън София)?
    Започнахме да изграждаме екипа в началото на пандемията. От тогава до сега сме оперирали изцяло дистанционно, т.е. в режим на работа от вкъщи (хоум офис). На този етап се справяме отлично по този начин. Общуваме с екипа редовно чрез системи за видео срещи и другите канали за комуникация в компанията. В момента всички отворени позиции са достъпни и за хора извън София, в рамките на България. Това решение взехме, от една страна, на база на положителния ни опит досега да работим отдалечено, а от друга – в унисон с новата посока на работа във VMware – хибриден модел на работа от вкъщи или от офиса. Вярваме, че е достатъчно екипът да има висока мотивация и добра интернет връзка, за да може да изпълнява работните си задачи отдалечено. 

    Какви са дългосрочните планове на Carbon Black за България?
    Киберсигурността е дългосрочна инвестиция на VMware и един от основните стълбове на развитие на технологичното ни портфолио. В България е един от двата глобални центъра, в които R&D екипа на Carbon Black ще се разраства, но не само в областта на киберсигурността - и другите звена на VMware продължават да инвестират в екипите си тук. Планираме да удвоим служителите на VMware в България през следващите няколко години.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на VMware Bulgaria в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla