сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1408 прочитания

  Ще може ли КЗК да претърсва личните автомобили и домове на мениджърите?

  Очакваната промяна в правомощията на контролния орган коменира адвокат Христо Копаранов
  17 ноември 2020, 16:22 a+ a- a

  Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) да има право да претърсва личните автомобили и домове на мениджърите. Това е една от съществените промени в правомощия на контролния орган, които предстоят с промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). 

  Какви промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) предстоят?

  „Очакваме тази промяна, защото в първата директива от миналата година - Директива 2019/1, се предвижда задължение за държавите членки да осигурят в срок до февруари 2021 засилени правомощия за ведомствата за защита на конкуренцията, за да се гарантира, че те ще са ефективни именно по отношение типичното право за защита на конкуренцията, а не странични дейности“, коментира Христо Копаранов, ръководител практика Защита на конкуренцията, съответствие и регулации, „Попов, Арнаудов и партньори“.

  По-съществената промяна в закона, която предстои, е свързана с възможността да се претърсват лични автомобили и апартаменти на мениджърите и ръководителите на предприятия. 

  Какви са правомощията на КЗК в момента във връзка с претърсване и изземване и как ще се променят? 

  В момента служителите на КЗК имат доста широки правомощия във връзка с претърсване и изземване, припомни Копаранов. Те могат да влязат в офис на дадена фирма, да получат достъп до всички документи, без значение дали те са търговска тайна или друга защитена информация. Единствено адвокатската тайна има защита, която не може да бъде нарушена по този начин. Влизането става с предварително разрешение на съда, но без да бъде уведомявана предварително фирмата, която се проверява. Досега това беше възможно по отношение на служебни помещения - офиси и служебни автомобили. Това, което директивата изисква и което трябва да се промени в законодателството, е от КЗК да могат да се претърсват и личните автомобили на мениджърите или на други служители, както и техните жилища. Наред с това обаче директивата изисква да се предвидят и достатъчни гаранции, че няма да се злоупотребява с това право, стана ясно по думите на адвокат Копаранов. 

  „Интересно е как ще бъде формулирана, защото има потенциал за голямо недоволство от бизнеса. В това отношение е важно да се предвидят законови гаранции, че називисимо какъв е състават на даден орган, то правомощията ще бъдат изпълнявани, без да се злоупотребява. И директивата го изисква това. Затова е важно да се обсъди и да се обмисли как да бъде формулиран законът, като притеснението е, че няма да остане време за това.“, каза още той.

  Юристът припомни, че към настоящия момент законопроект за изменение на закона още няма, което означава, че най-вероятно България няма да спази срока за транспониране на директивата.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 1 час
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 1 час
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 3 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 4 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19