петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  476 прочитания

  Как да изгразим несъгласие с респект?

  Начинът, по който подхождаме, и думите, които използваме, имат огромно значение
  20 ноември 2020, 12:03 a+ a- a

  Разногласията на работното място са неизбежни. Освен ако не сме заобиколени от лицемери, хората в групата ни невинаги ще са съгласни с нас и мнозина силно ще се противопоставят на идеите ни. Несъгласието, придружено с респект, е начин да се справим с конфликта, без да обиждаме опонентите си. Как обаче да подходим? В „Как да решаваме конфликтите в живота си“, която наскоро излезе в България, Дейл Карнеги изброява няколко ефикасни техники.

  За да изразим несъгласие с респект, можем да използваме следните стъпки:

  1. Да се запознаем с гледната точка на човека. Може онзи, изразил силно несъгласие, да е имал предишен неприятен опит, който го е настроил срещу въпроса повдигнат от нас.

  2. Да се опитаме истински да разберем защо опонентът ни застъпва това си гледище. Да слушаме крайно внимателно. Да задаваме въпроси, които ще ни помогнат да схванем истинските причини за несъгласието.

  „Когато сте в конфликт с някого, има един фактор, който може да реши дали ще разрушите отношенията си с него, или ще ги задълбочите. И този фактор е настройката.“ - Уилям Джеймс

  3. Когато сме несъгласни с някого, винаги трябва да поемаме отговорността за собствените си чувства. При отговор трябва да говорим на неговия език. Например вместо да кажем „Не разполагаш с всички факти“, казваме „Ще ми се да знам повече за базата, върху която градиш изказването си“. Когато започваме изявлението с „ти“, като че предизвикваме човека и мигом го поставяме в отбранителна позиция. Това намалява шансовете гледната ни точка да бъде чута.

  4. Когато мненията се разминават, използвайте вербални „възглавници“ да смекчите удара като: „Разбирам какво казваш...“ или „Оценявам казаното от теб...“.

  После е важно никога след тези помирителни фрази да не следват думи като „но“, „обаче“, „въпреки това“. Говоренето по този начин се възприема като свадливо и подкопава вярата в искреността на твърдението ни, че разбираме гледната точка на опонента си. Вместо това използвайте „и“ или кратка пауза, преди да продължите с някое от следните типове изявления:

  „Да обсъдим също...“

  „Какво ще кажеш за такъв ъгъл...“

  „Какво би станало, ако...“

  „Мислил ли си някога за...“

  „Сравни тази идея със следната...“

  5. След реагиране на идеите на човека насреща, изразяваме нашите предложения. Най-добрият начин да започнем, е, като кажем: 

  „Гледам на различно на този въпрос, тъй като...“

  После трябва да обясним защо смятаме, че идеята е уместна и/или да представим доказателства, с които разполагаме. Например може да кажем „Аз гледам различно на ситуацията“. И после представяме доказателства си, върху които сме изградили своето заключение.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  Ваксината на Moderna създава имунитет за поне 3 месеца
  Това са първите данни за период от няколко месеца, рецензирани от научно издание
  преди 37 минути
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193
  преди 17 часа
  ЕК предложи мерки за защита на изборите от чуждо вмешателство и борба с дезинформацията
  Брюксел се заема със собствеността върху медиите, политическата реклама и финансирането на политическите партии