четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2580 прочитания

  BTL Industries: Започваме строителството на втората си фабрика в Пловдив през юни 2021

  Каква беше годината за производителя на медицинска апаратура и какви са плановете за 2021 - Георги Петков, изпълнителен директор на BTL България, пред Economy.bg
  22 декември 2020, 09:25 a+ a- a

  Георги Петков е изпълнителен директор на BTL България. Георги има богат опит в сферата на производството на медицинска апаратура. Кариерният му път включва също и позиции, свързани с продажби, дистрибуция и управление на търговски представителства. От 17 години е част от екипа на BTL Industries България, където последователно е мениджър „Логистика“ и оперативен мениджър. От март 2011 г. е изпълнителен директор на компанията. Притежава магистърска степен по индустриален мениджмънт.

  BTL Industries е специализирана в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура в глобален мащаб. Компанията се развива успешно от 22 години на българския пазар. Производствената й база се намира в Пловдив, разполага и с R&D център.  Компанията произвежда високотехнологична медицинска апаратура в 3 основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина, като продуктите й се предлагат в повече от 120 страни на 6 континента. Апаратите, произведени от BTL Industries, са отличени с редица награди за иновативност, дизайн и принос в развитието на медицината в световен мащаб. В края на 2019 г. BTL Industries получи сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждането на нова производствена база в Пловдив. 

  Каква беше годината за един от водещите производители на медицинска апаратура във време на коронавирус, промени ли се производството в отговор на пазарните нужди, кога стартира строителството на новата фабрика и какво ще произвежда? Вижте какво коментира пред Economy.bg Георги Петков, изпълнителен директор на BTL България.

  Каква беше 2020 за дейността на BTL Industries в България?
  2020 г. беше необичайна година, която изправи света пред изцяло нова реалност. Ние също се сблъскахме с непредвидени ситуaции и трябваше да взимаме бързи и стратегически решения. Въпреки че отчетохме спад през първото полугодие, смятам, че преминахме успешно през всички предизвикателства. Така през втората половина на годината възстановихме нивата от 2019 г. и продължихме нормалното си развитие. Най-важното обаче е, че дори и в тези несигурни времена запазихме екипа си и го направихме дори още по-обединен и мотивиран отпреди. Ако трябва да обобщим, можем да кажем, че 2020 г. беше трудна, но ни направи по-силни.
   
  Промени ли се и как производството с оглед на пандемията и нарасналото търсене на медицинска апаратура за лечението на коронавирус?
  COVID-19 доведе до спад в секторите, в които BTL Industries оперира – кардиология, физиотерапия и естетична медицина. Причината е, че хората ограничиха посещенията си при лекар за заболявания, различни от коронавирус. Затова трябваше бързо да реорганизираме дейността си и да се адаптираме към новите условия на пазара. Така започнахме производството на респиратори и маски и успяхме да възстановим продажбите си с нивата им от 2019 г. За това допринесе и пускането на нов уред за оформяне на тялото, който постигна много добри резултати. 

  Какво произвежда фабриката ви в Пловдив в момента и кои са основните Ви пазари и клиенти? 
  Въпреки ситуацията продължаваме да произвеждаме всички продукти от водещите направления за BTL Industries – кардиология, физиотерапия и естетична медицина. След началото на пандемията към портфолиото си добавихме респиратори за обдишване на пациенти и предпазни маски. Основните ни пазари остават същите като тези от преди COVID-19 – Европа, САЩ, Азия и Латинска Америка. Клиентите ни са големи болници и медицински и естетични центрове.

  Колко души работят в компанията и увеличихте ли екипа си през 2020?
  В момента в BTL Industries работят над 350 души. През 2020 г. не увеличихме екипа си, но предвиждаме това да се случи през следващата година. Надяваме се да няма нови непредвидени ситуации и да реализираме плановете си.

  Променихте ли възнагражденията?
  Едно от най-важните ни постижения през тази година е фактът, че запазихме възнагражденията на служителите на нивата отпреди пандемията. Спадът през първите 6 месеца не повлия на заплащането на колегите и се радвам, че успяхме да им осигурим повече спокойствие и сигурност.

  Как ангажирате и мотивирате хората си в тези предизвикателни времена?
  BTL Industries винаги е имала много силна корпоративна култура и ценности Именно те ни помогнаха по-лесно да се справим с предизвикателствата, пред които COVID-19 ни изправи. Хората винаги са били най-ценният ни капитал и една от основните ни цели в момента е да поддържаме служителите си мотивирани, щастливи и спокойни. Мисля, че се справяме успешно с тази задача най-вече като поддържаме приятелска атмосфера в екипа. Това винаги е било така, но в моменти като сегашния е по-необходимо от всякога. Освен това непрекъснато държим колегите в течение на случващото се във фирмата. Те са наясно с всичките ни стъпки за справяне с настоящата ситуация, както и с резултатите, които постигаме на пазара. Това ги мотивира допълнително и изгражда чувство за принадлежност у тях.

  Върху какво работи R&D центърът Ви в София, разработвате ли нови продукти, свързани с Covid-19?
  В R&D центъра на BTL Industries в София в момента се разработват нови продукти в сферата на рехабилитацията, физиотерапията и естетичната медицина.

  Обявихте плановете си да построите нова фабрика в Пловдив, в която се очаква да работят 500 души. На какъв етап е проектът и кога се очаква да стартира?
  В момента сме в процес на проектиране, което предвиждаме да приключи до края на март 2021. След това ще изберем изпълнител на проекта и ще стартираме строителството в началото на юни 2021. Ако плановете ни се реализират, сградата трябва да е готова в края на следващата година.

  Какво ще произвежда новата фабрика в Пловдив?
  В новата фабрика ще се произвежда пълното портфолио на BTL Industries в направленията кардиология, физиотерапия и естетична медицина. Също така ще продължим да изработваме маски и респиратори за обдишване.

  От какви специалисти ще имате нужда?
  Развитието на BTL Industries в България е изключително успешно и затова имаме дългосрочни планове да продължим да разширяваме дейността си. За да постигнем тази цел, имаме нужда от специалисти в редица направления –производство, индустриализация, разработка, логистика, доставки, производство, складове. 

  Освен новата фабрика, какви са плановете Ви за развитие през 2021?
  Силно се надяваме, че 2021 г. ще бъде по-спокойна и по-предвидима в сравнение с 2020. За следващата година планираме внедряването в производство на два нови продукта в областта на физиотерапията и кардиологията, което ще ни позволи да разширим продуктовото си портфолио и да увеличим пазарния ни дял. Разбира се, това ще доведе и до увеличаване на екипа.

   Наскоро обявихте, че сте дарили 15 апарата за обдишване на пловдивски болници Ще продължите ли да подкрепяте лечебните заведения в България?
  Освен тези 15 апарата, дарихме 100 000 защитни маски на 17 пловдивски болници и една в Димитровград. Осигурихме уред за обдишване и на МБАЛ – Карлово, където имаха спешна нужда от подобна апаратура. Общата стойност на дарението е 1 милион лева. Мисията на BTL Industries винаги е била да помага на хората да бъдат по-здрави и да допринася за развитието на здравеопазването в глобален мащаб. В тази безпрецедентна ситуация, пред която всички сме изправени, смятаме, че е наш дълг да подкрепим медиците на първа линия, както и всички пациенти, които се борят с вируса. 

  Винаги сме готови да предложим нашата помощ, ако разполагаме с необходимите ресурси. Вярваме, че можем да се справим с трудностите само ако всеки допринесе с каквото може. Искам да използвам платформата на вашата медия, за да благодаря на всички лекари, които всеки ден спасяват животи и помагат на обществото ни по-бързо да преодолее кризата. Те са нашите герои и е важно да ги ценим и уважаваме.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 36 минути
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  преди 1 час
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 2 часа
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България
  преди 2 часа
  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“
  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве