четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4367 прочитания

  Как се промени ролята на финансовия директор и какво трябва да умее във време на Covid?

  От нас се изисква да сме по-гъвкави и адаптивни към променящата се среда, казва Красимир Чивилиев, CFO в технологична компания Anakatech
  11 януари 2021, 09:40 a+ a- a

  Красимир Чивилиев e финансов директор в технологична компания Anakatech. Има богат опит в областта на финансите на управленско и стратегическо ниво. Бил е финансов директор в международни компании, където ръководи и отговоря за цялата финансова функция с всичките й направления. Член е на клуба на Финансовите директори за България. 

  Красимир, Вие имате богат опит на високи позиции в областта на финансите. Как се промени ролята на финансовия директор през годините и какво трябва да умее днес?
  В днешно време ролята на финансовия директор (CFO) смея да кажа, че се е променила драстично. Това е ключова фигура, която трябва да навлезе много бързо в бизнеса на една компания, в проблемите и спецификите на компанията, да бъде стратегически партньор на мениджмънта и собствениците, да разбира и притежава много добър опит. Необходимо е да има и поглед над всички финансови процеси като бюджетиране, счетоводство, финансова и управленска отчетност, риск мениджмънт (лихвен/валутен/ликвиден/оперативен и др.), трежъри и хеджинг, контролинг, нормативна база, осигуряване на финансиране, управление на кеша, IPO, одит процеси, база данни, дигитализация и др. Също така от изключително важно значение е финансовият директор да предоставя навременна и точна информация, за да бъдат взети адекватни и точни решения, да бъде гъвкав и в подкрепа на бизнеса и бизнес звената, и не на последно място, да подпомага тактически реализирането на стратегията на компанията, за да няма никакви сътресения.

  Какви нови изисквания към професията наложи пандемията и работата от разстояние?
  Бих могъл да добавя гъвкавост и добра адаптивност към променящата се бизнес среда. Трябва да бъдем в крак с новите технологии и техните възможности, тъй като това ще увеличи продуктивността, ефективността и ефикасността на финансовите и бизнес процеси.

  Как стигнахте до позицията финансов директор на Anakatech и какви са основните Ви отговорности?
  Смея да кажа с работа, усърдие, мотивация и любов към това, което правя. Основните ми отговорности като финансов директор (заедно с екипа ми) бих ги свел до няколко основни направления: управление на паричните потоци, бюджетиране, счетоводство, контролинг, разплащания, отчетност, управление на финансовите рискове, финансови одити, годишни/месечни приключвания, данъчно облагане, управление и контрол на разходите, комуникация с доставчици, планиране на разходите и приходите, изготвянето на различни стратегически и финансови анализи и др.     

  През изминалата година станахме свидетели на дигитализация и автоматизация на много процеси в компаниите. Промениха ли се и как финансовите процеси на Anakatech? Кои са най-амбициозните и иновативни проекти, по които работите в момента?
   В работата си постоянно се опитвам да автоматизирам и дигитализирам финансовите процеси, което е „cost-saving“ за компанията. Успяхме заедно с екипа във финансовия отдел да внедрим счетоводна система, която изцяло позволява дигитално съхранение на фактури и други разходооправдателни документи, чрез което се пести от принтиране и архивиране на купища хартия. Също така успяхме да изградим и автоматизираме ефективен финансов и управленски пакет от отчети, което доведе до навременно изготвяне на месечните резултати на компанията, намали драстично нивото на грешки в информацията, което за мен е от съществено значение за вземането на точни решения от страна на управителния борд. Постоянно работя в тази посока, участвал съм в обучения и форуми на Oracle, дори сега съм се насочил към търсене и внедряване на софтуер в сферата на reconciliation (равнение на балансите), което ще облекчи и подпомогне работата на един от ключовите ми екипи - Reconciliation and controlling team, който създадох в началото на 2020 година.

  Как се управляват успешно финанси във време на ковид криза? Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте и какви уроци научихте?
  Разумно, балансирано и чрез изграждане на стабилна организация вътре във финансовите отдели. За мен успешно предизвикателство беше, че в условията на пандемия (още в началото на 2020) успях да създам и изградя една цялостна финансова структура (с няколко подекипа като счетоводство, разплащания, контролинг) с добре работещи финансови вътрешни процеси, политики, правила на няколко региона в Европа. Тази структура успя и успява да подпомага бизнеса на компанията и е способна да посрещне организационно, тактически и методологически „нови вълни“ от бизнес. Един от уроците, които научих както в професионален, така и в личен план, е, че не трябва да се подценяват подобни форсмажорни обстоятелства като пандемията и за да се справим с подобна ситуация е необходима бърза адаптация, честа комуникация и гъвкавост спрямо новите условия на работа.

  Управлението на финансите върви ръка за ръка и с управлението на хора. Какви предизвикателства срещнахте с управлението на вашия екип от разстояние и какво се промени?
  За мен голямо предизвикателство беше да селектирам и сформирам екип/и с необходимите качества от разстояние в едно изключително трудно и непознато време като Covid-19. Промениха се стилът и типът на комуникация и работа с екипа, внедри се дигитална комуникация, но липсата на офис средата не ни попречи да си вършим нормално ежедневните задачи и да постигаме целите си. Важно, макар и онлайн, е да се правят регулярни срещи с екипа, да се обсъждат проблеми и да бъдем като едно цяло семейство. Организирането на различни екипни онлайн събития и онлайн инициативи също е от съществено значение.

  Как намирате баланс между работата и личния живот при работа от дома? Как си почивате?
  Воден от силната ми мотивация, енергия, любов към професията си, мога да кажа, че намирам сили да балансирам работата с личния ми живот и семейството. Едно от нещата, което ме зарежда, е през уикендите да пътуваме със семейството ми до различни места из страната. Обичам и да спортувам. Това също ме зарежда. Не харесвам застоял начин на живот.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Anakatech/Ай Ес Джи Би Джи ЕООД в JOBS.bg тук

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 10 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 11 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 15 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт