петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2345 прочитания

    Как да вземаме по-добри решения?

    Вижте какво съветва авторът на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“ Марк Менсън
    18 януари 2021, 14:16 a+ a- a

    „Няма такова нещо като безплатен обяд“. Всичко, което правим в живота, е компромис. Всичко, което казваме, правим или се каним да правим, има разходи и ползи. Тези разходи и ползи невинаги може да са очевидни - понякога се разместват във времето, ползата може да е незабавна, а разходите да плащаме в далечното бъдеще. Понякога са незабележими и психологически. Но въпреки това винаги има компромис. В това видео Марк Менсън разглежда как решенията в живота ни се свеждат до компромиси. И как се случва, ако оценяваме наистина зле тези компромиси. 

    Последявайки причините, които се е считало, че мотивират човешките решения в историчеки план,  Менсън заключава, че въобще не ни бива в прогнозирането на действителните разходи и ползи от нашите решения. Постоянно грешим в предположенията как нещата ще ни накарат да се чувстваме. Неща, които считаме, че ще ни направят много щастливи, имат много малък принос за нашето щастие. Неща, които смятаме, че ще ни направят истински нещастни, всъщност не водят до това.

    Причината да не сме обективни е, че нашите емоции и възприятия обикновено вземат превес при вземането на решения. Така че първото нещо, което трябва да направим, е да си изясним кои са тези склонности и заблуди и как отклоняват нашите възприятия за нещата.

    За да вземаме по-добри решения, на първо място, съветва Менсън, трябва да се образоваме на тема „как мислим“. За целта той цитира няколко автори, които е добре да прочетем в тази насока, сред които Даниел Канеман, Даниел Гилбърт и Дан Ариели. И на второ - да записваме мислите си. Така много по-лесно можем да видим и премахнем онези емоционални сили, които повлияват решенията ни. И много по-лесно да осъзнаем как надценавяме или подценяваме някои неща. Другият начин е да намерим ментор, консултант или просто приятел, който не се страхува да ни каже истината.  И още нещо, което според Менсън работи, е да се запитаме „Ще съжалявам ли, че го направих или ще съжалявам, че не го направих?“. Това може да ви даде много отговори.  И за финал авторът припомня, че  неудобството, страхът, дискомфортът обикновено са сигнал, че сме взели добро решение. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк