петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1267 прочитания

    Защо се отказваме?

    Поражението може да е чудесен опит
    22 януари 2021, 13:34 a+ a- a

    Да не се отказват след първия неуспех. Това е едно от нещата, което психическите силните хора, казва Ейми Морин, психотерапевт и автор на бестселъра „13 неща, които психически силните хора не правят“ (ИК „Хермес“). В кнгата тя обяснява защо се отказваме и защо не бива.

    Почти всеки от нас се е отказвал от нещо след първия неуспех. Страхът често е в основата на нежеланието ни да повторим опита, след като вече сме се провалили веднъж, но не всеки се страхува конкретно от провала. Някой може да се тревожи, че ще разочарова родителите си, а друг може да се опасява, че е твърде слаб, за да се изправи пред поредния неуспех. Вместо да се преборят с тези си страхове, много хора просто избягват да поемат риск да се провалят отново, тъй като го свързват със срама.

    Някои от нас се опитват да скрият науспехите си, други хабят много енергия да се извиняват за тях. Друг пък може да повярва, че един провал в бизнеса означава, че не му е писано да бъде предприемач, а трети, който не е успял да публикува първата си книга, може да стигне до извода, че е лош писател.

    Отказването може да бъде и заучено поведение. Вероятно когато сте били дете, майка ви се притичала на помощ във всяка задача, с която не сте могли да се справите сами от първия път. Или може би, когато сте казали на учителската си, че не сте могли да решите задачата по математика, тя ви е дала решението, за да не се налага сами да стигате до отговорите. Ако постоянно очакваме някой да дойде и да ни спаси, това може да е навик, труден за пречупване дори за възрастния, за когото е по-малко вероятно да поиска да опита отново, ако се провали.

    Много хора се отказват, защото имат установено мнение за себе си. Те не смятат, че имат контрол над своето ниво на способности, затова не си правят труда да опитват отново след провал. Според тях, ако не си роден с даден от Бог талант за нещо, няма смисъл да се опитваш да се научиш.

    Да се откажеш след първия неуспех, лесно може да се превърне в сбъдващо се пророчество. Всеки път, когато се отказвате, вие подсилвате идеята, че неуспехът е лошо нещо, което на свой ред ще ви възпре да опитате отново. По този начин вашият страх от провал потиска способността ви да учите. Ако се страхувате от неуспех, е по-малко вероятно да се учите от грешките си и следователно не толкова склонни да повторите опита.

    Поражението може да е чудесен опит – но само ако продължите напред със знанията, които сте придобили от него.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 27 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS