сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1618 прочитания

    Джеф Безос се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Amazon

    Той ще стане изпълнителен председател на компанията и ще се посвети на инициативите на Amazon
    03 февруари 2021, 09:24 a+ a- a

    Основателят на Amazon Джеф Безос ще напусне поста главен изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия, който стартира в гаража си преди близо 30 години. Той ще стане изпълнителен председател, което според него ще му даде „време и енергия“ да се съсредоточи върху другите си начинания.

    Безос, най-богатият човек в света, ще бъде заменен от Анди Джеси, който в момента ръководи бизнеса с облачни технологии на Amazon. Промяната ще се осъществи през втората половина на 2021 г., съобщиха от компанията.

    „Да бъдеш главен изпълнителен директор на Amazon е дълбока отговорност и е всепоглъщащо. Когато носиш такава отговорност, е трудно да обърнеш внимание на нещо друго“, заяви Безос в писмо до служителите на Amazon във вторник (2 февруари).

    „Като изпълнителен председател ще продължа да се занимавам с важни инициативи на Amazon, но също така ще имам време и енергия, които са ми необходими, за да се съсредоточа върху фонд Day 1, фонд Bezos Earth, Blue Origin, Washington Post и другите ми страсти“. „Никога не съм имал повече енергия и тук не става въпрос за пенсиониране. Изключително съм запален по въздействието, което мисля, че тези организации могат да имат“, добави той.

    57-годишният Безос ръководи Amazon от основаването на компанията като онлайн книжарница през 1994 г. Понастоящем за фирмата работят 1,3 милиона души в целия свят, а компанията има дял във всичко - от доставка на покупки и стрийминг на видео до облачни услуги и реклама. Според списъка на милиардерите на Forbes Безос е събрал състояние в размер на $196,2 млрд.

    През 2020 компанията отбеляза огромен ръст, тъй като пандемията предизвика скок в онлайн пазаруването. Тя отчете $386 млрд. продажби през 2020 г., което е с 38% повече от 2019 г. Печалбите почти са се удвоили и са нараснали до $21,3 млрд. 

    При обявяването на плановете си Безос заяви, че ще продължи да се фокусира върху нови продукти и ранни инициативи. „Когато погледнете нашите финансови резултати, това, което всъщност виждате, са дългосрочните кумулативни резултати от иновациите“, каза той. „В момента виждам Amazon в най-иновативния му период, което значи, че това е оптималното време за този преход.“

    Анди Джеси, е завършил Харвард и е част от Amazon от 1997 г. и помага за разработването на Amazon Web Services, която отдавна се разглежда като двигател на печалбата на компанията.

    „Анди е добре познат в компанията и е в Amazon почти толкова дълго, колкото и аз. Той ще бъде изключителен лидер и има моето пълно доверие“, заяви Безос.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа