понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6397 прочитания

  Жената, която решава проблеми

  Дни след като стана първата жена в борда на Facebook, Шерил Сандбърг успя да разреши патентния спор с Yahoo
  10 юли 2012, 17:29 a+ a- a

  Точно преди година и половина при участие в един от форумите на глобалната платформа за създаване на идеи TED Шерил Сандбърг споделя следното мнение: „Никой не получава повишение, ако не мисли, че заслужава успеха си”. Сандбърг говори по темата за участието на жените в управлението и издигането им в бизнес йерархията – кауза, която защитава от години.

  Сега главният оперативен директор на Facebook именно доказа, че е заслужила повишението, което получи преди две седмици. В края на юни тя стана първата жена в борда на социалната мрежа – постижение, отбелязано като победа от световните медии. Още повече че се случи ден след като американската Комисия за икономическо развитие публикува доклад за сериозния недостиг на жени в бордовете на компании – едва 16%. 

  Във вторник Facebook и Yahoo обявиха, че са успели да се договорят по спора, в който двете компании взаимно се обвиняваха в нарушаване на патенти, свързани с лична информация, реклама и споделяне на информация. В съвместното съобщение директорът на Yahoo Рос Левинсън и Шерил Сандбърг взаимно се хвалят за постигнатата договорка. А тя наистина звучи като win–win сделка – компаниите са се разбрали за крос лицензиране и съвместно привличане на рекламодатели. При това преговорите приключват само три месеца след началото на споровете.

  Основателят на най-голямата социална мрежа и неин изпълнителен директор Марк Цукърбърг успя да „открадне” Шерил Сандбърг от конкурента Google преди четири години, където беше вицепрезидент по продажбите. Там тя създаде и управлява канали за онлайн продажби. Сандбърг е завършила Харвард, работила е и като директор на протокола на финансовото министерство по време на администрацията на Бил Клинтън. 

  Facebook отдавна е критикуван като „мъжки клуб” и според коментар на Bloomberg назначаването на Сандбърг в съвета на директорите е по-скоро от неудобство, а не защото Цукърбърг е осъзнал такава нужда. Докладът на Комисия за икономическо развитие твърди, че компаниите с жени в бордовете си са по-успешни и според изданието, ако Facebook беше предприела стъпката по-рано, можеше да се избегнат някои неприятни казуси. Например провала на първичната емисия на борсата или оплакването от Wall Street Journal, че от социалната мрежа не смятали за нужно да им дадат информация за придобиването на Instagram, което бе на стойност 1 млрд. долара. Неща, с които Сандбърг е доста по-наясно, коментира още Bloomberg.

  Шерил Сандбърг е на пето място сред най-влиятелните жени в класацията на Forbes. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Toshiba отново ще стане частна компания
  Тя е приела оферта в размер на $14 млрд. от Japan Industrial Partners
  преди 7 часа
  В САЩ препоръчаха ваксинация на майки срещу синцитиален вирус
  Идеята е майки в последните седмици на бременността да бъдат имунизирани, за да имат новородените имунитет
  преди 8 часа
  Експерти ще дискутират зелените енергийни перспективи за България на международен форум
  Be Renewable 2023 ще посрещне енергийни експерти от България и Европа на 2-3 октомври в Inter Expo Center
  преди 8 часа
  Министерството на туризма представи Програмата за финансиране на черноморските общини
  Чрез тази реформа се обединяват държавата, местните власти и частния сектор
  преди 10 часа
  МУ Пловдив с нов корпус
  Броят на чуждестранните вече изпреварва този на българските студенти в учебното заведение