вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6434 прочитания

  Жената, която решава проблеми

  Дни след като стана първата жена в борда на Facebook, Шерил Сандбърг успя да разреши патентния спор с Yahoo
  10 юли 2012, 17:29 a+ a- a

  Точно преди година и половина при участие в един от форумите на глобалната платформа за създаване на идеи TED Шерил Сандбърг споделя следното мнение: „Никой не получава повишение, ако не мисли, че заслужава успеха си”. Сандбърг говори по темата за участието на жените в управлението и издигането им в бизнес йерархията – кауза, която защитава от години.

  Сега главният оперативен директор на Facebook именно доказа, че е заслужила повишението, което получи преди две седмици. В края на юни тя стана първата жена в борда на социалната мрежа – постижение, отбелязано като победа от световните медии. Още повече че се случи ден след като американската Комисия за икономическо развитие публикува доклад за сериозния недостиг на жени в бордовете на компании – едва 16%. 

  Във вторник Facebook и Yahoo обявиха, че са успели да се договорят по спора, в който двете компании взаимно се обвиняваха в нарушаване на патенти, свързани с лична информация, реклама и споделяне на информация. В съвместното съобщение директорът на Yahoo Рос Левинсън и Шерил Сандбърг взаимно се хвалят за постигнатата договорка. А тя наистина звучи като win–win сделка – компаниите са се разбрали за крос лицензиране и съвместно привличане на рекламодатели. При това преговорите приключват само три месеца след началото на споровете.

  Основателят на най-голямата социална мрежа и неин изпълнителен директор Марк Цукърбърг успя да „открадне” Шерил Сандбърг от конкурента Google преди четири години, където беше вицепрезидент по продажбите. Там тя създаде и управлява канали за онлайн продажби. Сандбърг е завършила Харвард, работила е и като директор на протокола на финансовото министерство по време на администрацията на Бил Клинтън. 

  Facebook отдавна е критикуван като „мъжки клуб” и според коментар на Bloomberg назначаването на Сандбърг в съвета на директорите е по-скоро от неудобство, а не защото Цукърбърг е осъзнал такава нужда. Докладът на Комисия за икономическо развитие твърди, че компаниите с жени в бордовете си са по-успешни и според изданието, ако Facebook беше предприела стъпката по-рано, можеше да се избегнат някои неприятни казуси. Например провала на първичната емисия на борсата или оплакването от Wall Street Journal, че от социалната мрежа не смятали за нужно да им дадат информация за придобиването на Instagram, което бе на стойност 1 млрд. долара. Неща, с които Сандбърг е доста по-наясно, коментира още Bloomberg.

  Шерил Сандбърг е на пето място сред най-влиятелните жени в класацията на Forbes. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Български учени част от екип, разкрил нова функция на ключов белтък
  Изследователи от БАН участват в разрабтка, посветена на PАRP1 белтъка – мишена на мощна таргетна противоракова терапия
  преди 2 часа
  Спадът в германския производствен сектор се задълбочава
  През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
  преди 3 часа
  Бюджетът на плюс от 1 млрд. лева през февруари
  Принос за излишъка имат най-вече данъчните приходи
  преди 3 часа
  INSAIT стартира BgGPT
  Технологията вече се внедрява от бизнеса
  преди 4 часа
  Желязков пред Алиев: България може да увеличи възможностите за транзитни доставки на газ
  Азербайджан е ключов партньор за енергийната диверсификация на България, заяви председателят на Народното събрание
  преди 5 часа
  35 български туристически фирми и 9 общини ще представят България на ITB в Берлин
  Страната ни се връща в зала 3.2 на най-голямото туристическо изложение в света