събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  999 прочитания

  ИТ и аутсорсинг компаниите са най-активни в търсенето на управленски опит

  През последната година компаниите станаха по-предпазливи при наемането на топ мениджъри, коментира Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България
  21 април 2021, 16:44 a+ a- a

  Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България

  През април българската агенция за подбор на персонал HRS България пусна нова дигитална услуга на българския пазар - 360Insights, която помага за откриване на най-добрите кандидати. Решението е предназначено най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри – CEO, финансови и оперативни директори и други. Как ковид се отрази на подбора на топ мениджъри през последната година, какво провокира стартирането на подобна услуга и в кои сфери търсенето на управленски опит е най-голямо. Тенденциите пред Economy.bg коментира Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България.

  Как се промени търсенето на топ мениджъри през последната година?
  Тенденцията, която наблюдаваме в последната година, е предпазливост при наемането на служители на топ мениджърски позиции. През тези несигурни времена компаниите се опитват по-скоро да задържат вече доказалите се кадри в структурите си. Една част от фирмите се въздържаха от сериозни промени и замразиха наемането на нови служители, а други (предимно бързо развиващите се, нови за пазара компании) продължиха разрастването си. При тях обаче се появи друг проблем – намирането на подходящи кадри за такива позиции, тъй като хората по-трудно вземат решение да сменят работното си място в момента. В този контекст новата ни услуга 360Insights, която наскоро пуснахме на българския пазар, предлага много ефективно решение на проблема. Тя е предназначена най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри – CEO, финансови и оперативни директори и други. В 360Insights се използва специална научно обоснована методология, чрез която с почти 100% се гарантира, че компанията ще наеме най-подходящите хора, които не просто притежават необходимите професионални умения и компетенции, а биха се вписали в корпоративната ѝ култура и начина ѝ на работа.

  В кои сфери нараства търсенето на управленски опит?
  Търсенето на управленски опит нараства най-вече в секторите, които бяха най-слабо засегнати от пандемията, като IT и аутсорсинг. Няма да е пресилено, ако кажем, че коронавирусът дори им се отрази положително в някои ситуации. Такива компании търпят много динамично развитие през последните години, като в същото време на пазара навлизат и нови играчи. Именно те търсят не само служители на оперативно ниво, а мениджъри със сериозен управленски опит.

  Промениха ли се възнагражденията и кои са най-високоплатените позиции? 
  Като изключим HoReCa и развлекателната индустрия, които бяха най-силно засегнати от COVID ситуацията, нашите наблюдения са, че останалите сектори бележат годишен растеж във възнагражденията в размер на 5-8 процента. Важно е обаче да се вземе предвид и една друга все по-ясно изразена тенденция в момента – при интервюта за работа повечето хора завишават очакваното от тях възнаграждение. Причината е несигурната ситуацията, породена от коронавируса, и рисковете, свързани с промяната на работното място.

  Как пандемията се отрази на текучеството? В кои сектори е най-голямо?
  При най-силно засегнатите от пандемията бизнеси (HoReCa и развлекателна индустрия) текучеството е огромно, тъй като служителите остават без работа или решават да се преориентират. В други сектори обаче тези нива по-скоро са намалели. Това се дължи на факта, че заради несигурността в момента много хора не биха рискували да променят стабилната си работа за позиция, в която имат изпитателен срок и трябва да се адаптират към нова среда, което води до допълнителен стрес. Въпреки това обаче текучеството си остава сериозен проблем за пазара на труда у нас, защото компаниите търпят огромни материални и нематериални загуби от наемането на неподходящи служители. Именно затова се радваме, че с новата ни услуга 360Insights ще помогнем на бизнесите да открият точните хора, които да останат при тях задълго. Сигурни сме в успеха на този инструмент и затова предлагаме покритие на гаранцията до 12 месеца, което е много рядко срещано в България, в повечето случаи тази гаранция е между 3 и 6 месеца. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година