вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2059 прочитания

    ИТ и аутсорсинг компаниите са най-активни в търсенето на управленски опит

    През последната година компаниите станаха по-предпазливи при наемането на топ мениджъри, коментира Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България
    21 април 2021, 16:44 a+ a- a

    Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България

    През април българската агенция за подбор на персонал HRS България пусна нова дигитална услуга на българския пазар - 360Insights, която помага за откриване на най-добрите кандидати. Решението е предназначено най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри – CEO, финансови и оперативни директори и други. Как ковид се отрази на подбора на топ мениджъри през последната година, какво провокира стартирането на подобна услуга и в кои сфери търсенето на управленски опит е най-голямо. Тенденциите пред Economy.bg коментира Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България.

    Как се промени търсенето на топ мениджъри през последната година?
    Тенденцията, която наблюдаваме в последната година, е предпазливост при наемането на служители на топ мениджърски позиции. През тези несигурни времена компаниите се опитват по-скоро да задържат вече доказалите се кадри в структурите си. Една част от фирмите се въздържаха от сериозни промени и замразиха наемането на нови служители, а други (предимно бързо развиващите се, нови за пазара компании) продължиха разрастването си. При тях обаче се появи друг проблем – намирането на подходящи кадри за такива позиции, тъй като хората по-трудно вземат решение да сменят работното си място в момента. В този контекст новата ни услуга 360Insights, която наскоро пуснахме на българския пазар, предлага много ефективно решение на проблема. Тя е предназначена най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри – CEO, финансови и оперативни директори и други. В 360Insights се използва специална научно обоснована методология, чрез която с почти 100% се гарантира, че компанията ще наеме най-подходящите хора, които не просто притежават необходимите професионални умения и компетенции, а биха се вписали в корпоративната ѝ култура и начина ѝ на работа.

    В кои сфери нараства търсенето на управленски опит?
    Търсенето на управленски опит нараства най-вече в секторите, които бяха най-слабо засегнати от пандемията, като IT и аутсорсинг. Няма да е пресилено, ако кажем, че коронавирусът дори им се отрази положително в някои ситуации. Такива компании търпят много динамично развитие през последните години, като в същото време на пазара навлизат и нови играчи. Именно те търсят не само служители на оперативно ниво, а мениджъри със сериозен управленски опит.

    Промениха ли се възнагражденията и кои са най-високоплатените позиции? 
    Като изключим HoReCa и развлекателната индустрия, които бяха най-силно засегнати от COVID ситуацията, нашите наблюдения са, че останалите сектори бележат годишен растеж във възнагражденията в размер на 5-8 процента. Важно е обаче да се вземе предвид и една друга все по-ясно изразена тенденция в момента – при интервюта за работа повечето хора завишават очакваното от тях възнаграждение. Причината е несигурната ситуацията, породена от коронавируса, и рисковете, свързани с промяната на работното място.

    Как пандемията се отрази на текучеството? В кои сектори е най-голямо?
    При най-силно засегнатите от пандемията бизнеси (HoReCa и развлекателна индустрия) текучеството е огромно, тъй като служителите остават без работа или решават да се преориентират. В други сектори обаче тези нива по-скоро са намалели. Това се дължи на факта, че заради несигурността в момента много хора не биха рискували да променят стабилната си работа за позиция, в която имат изпитателен срок и трябва да се адаптират към нова среда, което води до допълнителен стрес. Въпреки това обаче текучеството си остава сериозен проблем за пазара на труда у нас, защото компаниите търпят огромни материални и нематериални загуби от наемането на неподходящи служители. Именно затова се радваме, че с новата ни услуга 360Insights ще помогнем на бизнесите да открият точните хора, които да останат при тях задълго. Сигурни сме в успеха на този инструмент и затова предлагаме покритие на гаранцията до 12 месеца, което е много рядко срещано в България, в повечето случаи тази гаранция е между 3 и 6 месеца. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 5 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 5 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка