четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8193 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group

  За професията и възможностите разказва Боян Трушев, който стартира офиса на FIO в България
  03 юни 2021, 11:55 a+ a- a

  Боян Трушев, директор „Информационни технологии” (Head of IT), FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group

  Боян Трушев е директор „Информационни технологии” (Head of IT) във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group. Има магистърска степен по „Компютърни системи и технологии“ с профил „Софтуер“ от Техническия университет в София.

  Работа като програмист започва още като студент в 3 курс, като сменя няколко компании. В първата разработва вътрешнофирмена система за управление на ресурсите, по-късно се прехвърля във фирма за разработване на компютърни игри. „Като всеки млад програмист и моята мечта беше да разработвам игри. Това се оказа доста интересна работа, а също и добра школа, тъй като там се сблъсках с много интересни проблеми от различно естество“, спомня си Боян. Историята как започва работата си във ФИО е доста забавна и се развива преди около 20 години. Николас Шулман, основателят на ФИО в Лайпциг, идва на ски екскурзия в Банско и по щастливо стечение на обстоятелствата отсяда в къщата на неговите родители.

  По това време Боян вече живее и работи в София и един ден баща му му се обажда и казва: „Знаеш ли, при нас има едно много симпатично момче, което има фирма за разработка на софтуер в Германия и много би желал да се срещне с теб“. Организират си среща в София, на която Николас споделя плановете си да открие клон в българската столица. „Аз, от своя страна, му показах някои от нещата, по които работех в момента, и след известно време получих от него предложение да стартирам офиса в България. Разбира се, за мен донякъде беше трудно решение да напусна game индустрията, но реших, че е възможност, която не бива да пропускам и така успях да привлека няколко приятели и стартирахме клона на ФИО в България, останалото е история :)“, споделя Боян. 

  Пред Economy.bg Боян Трушев разказва повече за работата си като директор „Информационни технологии” във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията. 

  ФИО СИСТЕМС БЪЛГАРИЯ се занимава с разработване на собствени продукти в сферата на финансите и управлението на недвижими имоти, насочени основно към немския пазар. Екипът в България стартира през 2002, а компанията съществува под това име тук от 2007. От 2018 година ФИО е част от групата на Хипопорт (Hypoport Group), съставена от повече от 30 компании с над 2000 служители. Към момента екипът в София се състои от 54 души, като повечето от тях са програмисти и QA специалисти. Технологиите, които използва, са основно .NET и C# за бекенд частта, и Java script и React за фронтенд частта от продуктите на компанията.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  През последните години основната ми работа е свързана с изграждането и развитието на един от големите продукти на компанията  – ЕРП система, свързана с управлението на имоти. Участвам в разработката на тази система от самото начало. Стартирахме четирима души, а сега екипът е нараснал многократно както в България, така и в Германия.

  През годините съм участвал в изграждането на архитектурата и разработването на повечето от продуктите на ФИО.

  Като един от хората, които стартираха компанията в България, една от големите ми отговорности беше да изградим и развием успешен екип от професионалисти и да успеем да се сработим с колегите от Германия, така че да бъдем един общ екип. Бих казал, че нещата се получиха много добре и в много отношения надминаха очакванията ми.

  Манталитетът, който изграждаме и поддържаме, е като на стартъп. Като част от Хипопорт Груп се радваме на гъвкавостта и независимостта на средно голяма компания с възможностите и предимствата, предоставени от германска корпорация. 

  Освен чудесни професионалисти, колегите ми са и страхотни хора с разнообразни интереси, така че винаги е приятно, когато се събираме и прекарваме времето си заедно и извън работа. С колегите от Германия също поддържаме отлични отношения - освен ежедневните онлайн срещи, се срещаме на живо по няколко пъти годишно - последната година не успяхме да се срещнем, но се надявам скоро да имаме възможност да наваксаме.

  Как типично протича един работен ден?
  Бих казал, че имам един добър баланс между времето, което прекарвам в срещи и времето, което ми остава, за да се занимавам с технически въпроси, било то да разработвам нови решения, да експериментирам с нови технологии, да търся оптимизации както на работата на системата, така и на работните процеси. Във ФИО като част от Хипопорт в София държим на добрия баланс между професионалния и личния живот. Разбира се, винаги ми е приятно, когато ми остане време да пиша код, така че се опитвам поне някаква част от деня ми да преминава в кодене.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  При мен най-важното, както разбрахте, беше къща в Банско и малко късмет:).

  Шегувам се, разбира се, винаги съм смятал, че основното е страстта към технологиите и програмирането. Тъй като сферата е доста динамична, човек трябва да е отворен към новостите и да не спира да се учи. Важни са обаче и базовите знания и умения, които университетското образование дава.

  За лидерска позиция в по-голяма степен се изискват и комуникационни и организационни умения.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  В днешно време има много начини човек да продължава да се учи, основното е желанието и мотивацията. При мен мотивацията от една страна идва от екипа, колегите ми постоянно следят новостите в сферата и търсят начини да се усъвършенстват. Другото нещо, което ме мотивира, са интересните задачи и сложните проблеми. В разработката на продукти от такъв мащаб има много предизвикателства, които изискват широки познания в различни сфери.

  Иначе директно на въпроса: основният източник на нови знания е, разбира се, интернет - следя статии, блогове, различни специализирани сайтове. Kогато имам възможност, посещавам събития и конференции, през последната година заради пандемията всички събития се провеждат онлайн, което донякъде намалява тяхната полезност, тъй като се губи личният контакт с лекторите и участниците, но въпреки това пък бих желал да поздравя организаторите, които в тези трудни условия успяват да организират такива събития.

  Какви са възможностите за развитие?
  Развитие на кое? :) Честно казано, този въпрос винаги ме е обърквал малко, има толкова много начини човек да се развива. Доста хора разбират развитието като нещо чисто материално в смисъл да получаваш по-голяма заплата, по-големи бонуси. За мен развитието до голяма степен е свързано с развитието на екипа, развитието на продуктите и компанията. Ако го погледнем малко в по-широк аспект, бих казал също развитието на IT индустрията в България, пък и защо не развитието на България като цяло.

  Иначе в по-персонален аспект бих казал, че човек винаги може да се развива както професионално, така и като личност. А относно ролята на компанията в това развитие - предлагаме различни възможности: Udemy курсове, езикови курсове, библиотека, редовно посещаваме различни събития и конференции, организираме хакатони, 10% от работното време е отделено за обучение и всеки служител на компанията може да го използва, за да изучава нови технологии или да развива своите професионални умения. Не на последно място е и ролята на екипа. През годините сме създали култура на взаимопомощ и споделяне на знания и умения, така че всеки по всяко време е готов да помогне, за новите хора имаме менторска програма, която подпомага навлизането им в екипа. Основният ни фокус винаги са били хората. Сега като част от голямото семейство на Хипопорт и с развитието на Хипопорт София се опитваме да запазим тази култура и ценностите, които сме изградили през годините във ФИО.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най-голямата заблуда относно нашата професия е образът на програмиста. Образът на програмиста често се свързва с човек, който води застоял живот, не става от бюрото си, зарито с купища празни чаши от кафе и кутии от пица, и с когото не можеш да проведеш никакъв нормален разговор на тема извън програмирането. На практика това изобщо не е вярно, голяма част от моите колеги спортуват активно, водят здравословен начин на живот, имат много разнообразни интереси и широка обща култура.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Още от дете съм закърмен с любов към планината и досега почти всяка седмица прекарвам време в планината, през лятото преходи и по-кратки разходки, през зимата карам ски. 

  Освен това обичам да играя футбол, волейбол, скуош. Слушам доста музика, напоследък поднових интереса си към свиренето на китара. След работа прекарвам времето си най-вече със семейството си. Срещам се с приятели и колеги, напоследък основно в парка или в планината – спазваме противоепидемичните мерки. Когато ми остане време, обичам да чета художествена литература – както доста хора от нашия бранш съм фен на фентъзи и научната фантастика.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на HYPOPORT SOFIA EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 14 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 15 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 16 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ
  преди 18 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 20 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране