четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1779 прочитания

  Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?

  Повече за процеса и как да се подготвите, разказват Глория Спасова и Бетина Георгиева - Talent Acquisition Partners в компанията
  19 юли 2021, 12:17 a+ a- a

  Глория Спасова (вляво) и Бетина Георгиева - Talent Acquisition Partners в Технологичен център Комерцбанк София

  Технологичен център Комерцбанк София е технологичното подразделение на водещата международна търговска банка Комерцбанк. Тя е втора по големина в Германия и предлага финансови услуги за малки, средни и корпоративни клиенти. През миналата година отбелязва своята 150-годишнина. Технологичният център в България отваря врати през юни 2020 г., като основният фокус на екипите е цялостна дигитализация на вътрешните бизнес процеси. Крайната цел е да се съчетае надеждността на традиционната банка с предлагането на услуги, които да отговарят на очакванията на клиентите в дигиталното време, в което живеем.

   Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа и как да се представим успешно? Пред Economy.bg разказват Глория Спасова и Бетина Георгиева - Talent Acquisition Partners в компанията. Глория и Бетина се присъединяват към Технологичен център Комерцбанк София като едни от първите служители и първи на такава позиция за България, като активно участват в нейното сформиране на локално ниво. Освен в самия процес по подбор на персонал участват в стратегическото му развитие, обучението на нови служители в екипа и различни инициативи, свързани с позиционирането на бранда и ангажирането на служителите.

  Име: Технологичен център Комерцбанк София
  Сектор: FinTech/Information Technology
  В България е от: 2020
  Брой служители глобално: 48 000 
  Брой служители в България: 150+
  Офис/офиси в България: Advance Business Center II, София

  Колко и какъв тип специалисти работят при Вас?
  За нас е голям успех да привлечем 150 специалисти в технологичната сфера за по-малко от година при това в условията на глобална пандемия. Към момента имаме 20 екипа, в които работят различни профили професионалисти като Software Engineers, Application Operation Engineers и Test Engineers, но също такива, насочени към бизнеса, като Business Analysts, Products Owners, Scrum Masters и други.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  Технологичен център Комерцбанк е благодатно място за развитие на специалисти с различен профил както по отношение на опит, така и по отношение на разнообразието от използваните технологии (повече от 20). Търсим както умения в популярни технологии, като Java и React, така и по-нестандартни, като webMethods, ABAP и Murex. Също така развиваме голям екип, който разработва  и поддържа технологиите, използвани на работното място, като application packaging, endpoint management и Microsoft продукти (Office 365, Exchange, SharePoint, Teams и други).

  Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви? Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
  Вярваме, че ако един процес на подбор се управлява успешно, това улеснява не само активно търсещите работа кандидати, но спестява време и усилия на нашия екип. Затова се стараем да протича възможно най-бързо и ефективно. 

  В повечето случаи процесът по подбор се състои от две, най-много три интервюта, в зависимост от позицията. Всяко едно от интервютата дава различна перспектива за опита и личностите качества на кандидата. Първото интервю се провежда със специалист по подбор на персонал и цели общо запознаване с кандидата.  Второто интервю е насочено към оценка на техническите му умения. В него участва директният мениджър за позицията. За някои от  позициите са предвидени  и технически тестове.

  Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
  Обичайно едно интервю продължава между 30 минути и 1 час. А целият процес по подбор отнема най-много 3 седмици. Краткият процес със сигурност не е за сметка на качеството. Напротив, за нас е важно да направим най-добрия избор, за да сме сигурни, че съответният кандидат ще се впише по най-добрия начин в екипа и културата на компанията.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
  Целта на едно интервю е двете страни да получат максимална информация, необходима за взимането на последващо решение. Добро впечатление ни правят кандидатите, които ясно изразяват мотивите си за кандидатстване и своите очаквания от екипа и компанията като работодател, тези, които са искрени и конкретни, споделят примери, за да онагледят своя предишен опит. Радваме се, когато са се постарали да проучат компанията на базата на наличната в свободното пространство информация. 

  Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
  Интервюто е двустранна комуникация, която се базира на взаимно уважение. Ако няма такова и ако кандидатът си позволи да бъде арогантен и пренебрежителен, това определено прави лошо впечатление.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Приканваме кандидатите да споделят своите очаквания за възнаграждение за съответната позиция още на първата ни среща. Това е важно за нас от една страна, за да разберем как самите те оценяват себе си на базата на релевантния си опит и умения. От друга, разбираме дали бихме могли да отговорим на тези очаквания.

  Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
  Привличането на млади таланти е част от политиката на глобално ниво в Комерцбанк, която ние приветстваме и прилагаме в България. В тази връзка в момента разработваме стажантската програма, която ще обявим в близко бъдеще. Независимо от това постоянно имаме отворени позиции за хора без или с малък опит, но с желание за развитие, които могат да се присъединят към нашия екип на постоянен договор.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
  Конкуренцията е най-голяма именно за тези позиции, които са подходящи за младежи с кратък професионален опит или без такъв. Случва се над 100 кандидати да се конкурират за една позиция.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  Най-труден е подборът за позициите, изискващи опит с дадена нишова технология, какъвто не се намира на българския пазар. Това ни провокира да потърсим специалисти в региона и вече може да се похвалим с привличането и преместването в България на опитни специалисти от Италия, Турция, Молдова, Северна Македония и Куба.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Най-важното е да знаят, че търсим специалисти в технологичния, а не във финансовия сектор.  В момента имаме отворени повече от 150 позиции. Имаме екипи, които използват технологии, непознати за българския пазар, като Murex и Summit, и съответно ще развиваме таланти с тях на локално ниво. А някои екипи пък въвеждат нови за компанията технологии като Kafka и цялостна миграция към облачни решения.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател? 
  Имаме амбициите и смелостта да развенчаем разбирането, че банките са консервативни и старомодни. Работейки в agile среда в технологичния ни център в София, ние ставаме част от глобалната мисия на Комерцбанк да създаваме стандарти в дигитализирането на банковите операции и услуги, които ще подобрят преживяването на милиони клиенти в цял свят. Технологичен център Комерцбанк София има предимството да принадлежи към стабилна компания с традиции. При нас специалистите могат да разгърнат пълния си потенциал, както и да черпят международен опит, тъй като банката е позиционирана в 50 държави, а освен в България, имаме технологични центрове в Чехия и Полша. Предлагаме различни възможности за професионално и кариерно развитие в дългосрочен план. 

  Не на последно място имаме възможност да ползваме 25 дни платен годишен отпуск, който се увеличава с 1 ден за всяка отработена година в компанията до максимум 31 дни годишно, допълнителна здравна застраховка с включено дентално лечение и високи лимити на покритие, както и 6 дни болничен без необходимост от представяне на болничен лист.  

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
  Как протича интервю за работа в Immedis?
  Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

  Как протича интервю за работа в Anakatech?
  Как протича интервю за работа в Regiocom?
  Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
  Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
  Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
  Как протича интервю за работа в Progress?
  Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
  Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
  Как протича интервю за работа в Chaos Group?
  Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
  Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Как протича интервю за работа в The Stars Group?
  Как протича интервю за работа във Fourth България?
  Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
  Как протича интервю за работа в DataArt България?
  Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
  Как протича интервю за работа в Sutherland?
  Как протича интервю за работа в dm България?
  Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
  Как протича интервю за работа в NaXex?
  Как протича интервю за работа в ABB?
  Как протича интервю за работа във Vivacom?
  Как протича интервю за работа в Playtech?
  Как протича интервю за работа в EVN България?
  Как протича интервю за работа в CSC?
  Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
  Как протича интервю за работа в IBM България?
  Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
  Как протича интервю за работа в SBTech?
  Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
  Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
  Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
  Как протича интервю за работа в „Белла България”?
  Как протича интервю за работа в Gameloft?
  Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
  Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
  Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
  Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
  Как протича интервю за работа във VMware?
  Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
  Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
  Как протича интервю за работа в Walltopia?
  Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
  Как протича интервю за работа в easyJet?
  Как протича интервю за работа в MentorMate?
  Как протича интервю за работа в Мтел?
  Как протича интервю за работа в TELUS International?

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително