сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7186 прочитания

    Как да се подготвим за QA кариера?

    Полезни съвети към начинаещите QA специалисти споделя Стефан Шопов, QA Manager в екипа на МенторМейт
    09 септември 2021, 17:30 a+ a- a

    Стефан Шопов е сертифициран Scrum Master, има ISTQB Foundation Level сертификт и е преминал през CISCO CCNA обучение. Натрупаните знания и опит той активно споделя в МенторМейт, където е водещ на практически трейнинги за jMeter и SoapUI, част е от обучителния екип в курса Quality Side of Software Development, както и ментор на Junior специалистите в отдела. Активен спортист, Стефан е почитател на тениса и организатор на ТенисМейт (клубът на МенторМейт по тенис на корт), любител на колоезденето и околосветски пътешественик (вече е посетил 30 държави на 5 континента)

    Специалистите по софтуерно тестване продължават да са едни от най-търсените на ИТ пазара на труда в България, а професията предлага добри възможности за кариерен старт и развитие в бързоразвиващата се софтуерна индустрия. Безплатна онлайн програма за млади таланти, които искат да стартират своята кариера в сферата на софтуерното тестване, стартира наскоро МенторМейт - една от най-големите компании за разработка на софтуер в България. QA академията е подходяща за хора с базови ИТ познания или малък опит в сектора.

    Водещ на четвърто издание на QA Academy е Стефан Шопов. Като QA Manager в екипа на МенторМейт Стефан съчетава успешно множество роли – на ментор, на обучител, на QA експерт. Постоянно се стреми да развива и подобрява както своите умения, така и тези на екипа си, а фокусът към високо качество се открива във всяка част от работата му. Стефан също така подпомага развитието на офиса на МенторМейт в Русе, който е и родният му град.

    Пред Economy.bg Стефан споделя полезни насоки за навлизане в QA професията, коментира възможностите за развитие и развенчава някои от най-големите митове за тестването на софтуер.

    Стефан, кои са най-важните неща, които трябва да имат предвид начинаещи специалисти, решили да се насочат към QA професията?
    Най-важните въпроси, които човек трябва да си зададе, преди да се впусне в дебрите на професията, са: Какво го привлича? Защо иска да е точно QA?  Как се вижда в следващите пет години? Това ли е неговото нещо? Оттам нататък да се подготвят, че ги очаква труден и дълъг път. Трябва да са упорити, мотивирани и да не се отказват лесно.

    Качествата, които се изискват, са следните: логическо мислене, комуникативност, умения за работа в екип, внимание към детайла, любознателност, желание за учене на нови и нови неща. Не на последно място, и отлично владеене на английски език поради ежедневната комуникация с клиенти от други държави.

    Какво бихте посъветвали всички, които планират да кандидатстват за QA позиция? 
    Бих ги посъветвал да се подготвят много добре за кандидатстването за конкретната позиция. Да се запознаят с очакванията и изискванията, да научат повече за историята, културата и технологиите в самата компания, в която искат да кандидатстват. 

    Също така бих им казал да репетират с някого преди самото интервю и да се подготвят, като решат няколко логически теста. Конкретно за QA - да разберат и какви качества трябва да притежава човек за този тип позиция. Хубаво е да прегледат как стоят нещата теоретично, като прочетат книги или изгледат някой QA курс. Защо да не разцъкат и някой сайт или мобилно приложение и да се опитат да намерят бъгове.

    А когато започнат работа?
    При започването на самата работа да не спират да учат нови неща, да експериментират, да не се страхуват от нови ситуации и от провали, защото това е част от играта.

    Какви са възможностите за развитие в QA сферата?
    QA сферата е много разнообразна, тъй като имаме шанса да работим с уеб, десктоп и мобилни приложения върху различни операционни системи.

    Човек, който е в QA професията, може да се развива по няколко начина. Чисто технически, като учи нови инструменти и технологии, автоматизация, и израстване до позиция на архитект с натрупването на повече опит. Един QA може да се насочи към управлението на хора и развиването на отдела като достигне до мениджърско ниво. Междувременно, по който и от пътищата да поеме човек, той винаги може да се занимава и с разнообразни дейности от рода на провеждане на интервюта, водене на обучения, менторство и много други.

    Как се промени QA професията през последните години?
    QA професията, като всяка друга, също се променя и развива. В началото преобладаваха QA специалисти, които тестваха ръчно. С течение на времето все повече започна да се набляга на автоматизацията. Сега се търсят хора, които могат да правят и двете, защото ръчното и автоматизираното тестване вървят ръка за ръка.

    Постоянно се появяват нови технологии и инструменти, които подпомагат ръчното тестване, както и такива, които развиват автоматизираното тестване, така че никога не е скучно и винаги има нови тенденции. 

    Също все повече се набляга и на тестване на производителността на системата, което е доста специфично за всеки софтуер, но същевременно предизвикателно и вълнуващо. То ни помага да уверим клиента, че системата би издържала на натоварване от голям брой потребители по едно и също време.

    Кои са най-големите митове за QA?
    Може би два от най-честите митове, които чуваме в интернет пространството и по интервюта, са следните:

    Мит е, че да си QA e лесно. Като цяло QA професията е предизвикателна и трудна, също колкото тази на програмиста. Отговорността е огромна, защото си последно звено преди клиента. Необходим е широк набор от технически и меки умения, за да може човек да се справя в различни ситуации с екипа и клиента.

    Друг мит е, че това е просто добър старт в ИТ сферата за бъдещо развитие като програмист. QA професията си има свой собствен кариерен път, където човек може да достигне мениджърско ниво или такова на Automation QA. Самите Automation QA пишат код, който тества кода на програмистите, а това е доста вълнуващо и предизвикателно.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на MentorMate Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 10 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 11 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 12 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 15 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ