четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5976 прочитания

    Как се разви Talent Boost академията на VMware за 10 години и какво предстои в новото издание?

    За обучителната инициатива пред Economy.bg разказва Тихомир Матеев - Staff Software инженер във VMware и един от създателите на Talent Boost
    13 януари 2022, 09:35 a+ a- a

    Тихомир Матеев - Staff Software инженер във VMware и един от създателите на Talent Boost

    От 16 февруари до 20 май 2022 предстои десетото издание на безплатната образователна инициатива на VMware за талантливи студенти в ИТ сферата Talent BoostВ академията, която ще се проведе изцяло виртуално, могат да кандидатстват настоящи студенти от цяла България, като финално ще бъдат селектирани 36 курсисти. Всеки желаещ може да кандидатства до 9 февруари 2022.

    Месец преди старта на новото издение се свързахме с Тихомир Матеев - Staff Software инженер във VMware, един от създателите на Talent Boost и дългогодишен ментор в академията, за да поговорим как се разви инициативата за 10 години и какви са новостите около предстоящото обучение.

    Тихомир, предстои 10-ото издание на академията на VMware Talent Boost. Как се роди идеята за академията и каква е равносметката за този период в числа?
    Talent Boost стартира през 2012 година като инициатива на инженерния екип на VMware в рамките на Service Learning програмата ни. Чрез нея всеки колега може да дари 40 работни часа доброволен труд в полза на избрана кауза. Към днешния ден през академията са минали над 190 таланти, които са започнали успешно своята ИТ кариера след това, и то не само при нас във VMware. Основната цел на програмата е да дадем възможност курсистите да надградят знанията си от университета, като се обучават от специалисти на световно ниво.

    Вие сте в компанията от самото начало на академията. Помните ли как изглеждаше/протичаше обучението в първото издание и как изглежда днес? Какво се промени за този период?
    Гордея се с това, че съм един от организаторите на първия Talent Boost през 2012 година с участието на 20 курсисти и 20 ментори. Мога да споделя от първо лице, че всяка година академичната програмата е уникална. Винаги сме се придържали към развитието на пазара, съвременните технологии и обратната връзка от курсистите. Менторите в Talent Boost са свободни сами да определят съдържанието на своята дисциплина според новостите в професията. Някои фундаментални теми като обектно-ориентирано програмиране, алгоритми, мрежи и бази данни са стабилна основа на обучението през годините. По-новите предмети като многонишково програмиране, облачни изчисления, криптография, изработка на мобилни приложения са много динамични и се актуализират спрямо последните глобални тенденции.  

     Обучавате хора за един от най-динамично развиващите се сектори на пазара на труда. Как подбирате и подготвяте учебното съдържание? Работят ли курсистите по реални проекти?
    Учебното съдържание се подготвя от колеги, разработващи ключови продукти на VMware за глобалните ни клиенти. Тази година в програмата на Talent Boost има 20 курса. Освен вече споменати дисциплини преподаваме предмети като управление на софтуерни ревизии, следене на бъгове, Java, оценка на клиентските нужди, DevOps, софтуерна архитектура, киберсигурност, програмиране с отворен код и много други. Имаме и нова широка тема Cloud Fundamentals, където курсистите се учат да оперират с облачни хранилища на данни, сървъри, бази данни и приложения. На база на обратната връзка забелязахме нужда от разширени познания по създаване на потребителски интерфейс. Така освен вече наложените курсове за UX/UI в тазгодишното издание амбицията ни е да го засегнем в дълбочина чрез нови теми като Angular. Нашата цел е задачите за курсистите да са най-съвременни и често източник на идеи е професионалната ни практика. Структурно обучението е разделено на три части: теория с презентации от ментори, групово решаване на реални работни казуси в екип от 4-5 души и финален индивидуален проект. По време на програмата има отворен канал в Slack и курсистите по всяко време могат да потърсят съдействие от организаторите.

    Колко и какви са преподавателите/менторите в академията? Срещате ли някакви предизвикателства при осигуряването им?
    Трябва да кажа, че в университетите с един преподавател взаимодействат десетки студенти, а в Talent Boost това съотношение е обратното. Тази година 36 успешни кандидати ще се обучават от 50 постоянно ангажирани ментори и още 50 колеги участват епизодично. Количеството на преподавателите варира в зависимост от различната степен на въвлеченост, но всяка година техният брой нараства. Почти всеки екип на VMware е представен в академията и колегите се радват да споделят знанията си, като имат възможност да упражняват комуникационните си умения пред интересна и любопитна публика. 

    Участниците в Talent Boost не се обучават в теория и практика, приложима само за технологичните продукти на VMware. В академията ги подготвяме за старта на тяхната ИТ кариера независимо кой ще бъде бъдещият им работодател. След завършването си младите таланти имат универсални познания, приложими във всяка една компания в България и по света. 

    Какво беше необходимо, за да стартираш работа като програмист преди 10 години, и какво е необходимо днес? Как Вие отговаряте на тези изисквания при подготовката на ИТ таланти?
    Преди 10 години бариерата за влизане в професията на софтуерния инженер беше висока, а достъпът до образователни ресурси значително ограничен. Днес средата в ИТ индустрията е много по-приобщаваща. От една страна, създаването на един софтуерен продукт или услуга изисква широк спектър от умения. От друга - вече много повече университети предоставят на специалистите търсените релевантни знания и умения. Например един от най-брилянтните ми колеги е завършил бакалавър по физика  и в момента работи като софтуерен архитект. Определено това е интересен завой от академичната кариера и той доста бързо напредна в кариерното си развитие в компанията. Затова моят призив към започващите ИТ кариерата си е да не се плашат от сложността и препятствията, а да търсят нови възможности. 

     За какви хора е подходяща академията и какъв е профилът на студентите? Как става записването и отсяването на кандидатите?
    Програмата е подходяща за настоящи студенти по компютърни науки, софтуерно инженерство или близки специалности в цяла България Заинтересованите студенти трябва да изпратят своите кандидатури до 9 февруари. Селектираните кандидати ще преминат през онлайн задача по програмиране и кратко интервю, което ще гарантира, че нивото на програмата отговаря на уменията на всеки от тях.

    Как протича самото обучение и колко време продължава? Какво се случва на финала?
    Talent Boost 2022 ще бъде изцяло виртуално събитие и приветстваме участници от цяла България. Семинарите се провеждат всеки делничен ден от 9 до 13 часа (4 часа дневно) за период от три месеца. В края на обучението си курсистите ще получат самостоятелен работен проект за софтуерна разработка. За него те ще получат подробна обратна връзка от опитните ментори. Финалното задание е индивидуално, защото искаме да разберем до каква степен всеки курсист е усвоил материала. Това също помага и на нас да оценим програмата и представянето си. В края на академията някои от успешните курсисти ще бъдат поканени за платен стаж във VMware.

    Как се развива кариерата на завършилите академията? Колко от тях работят в компанията към момента?
    Към днешна дата през академията Talent Boost са преминали над 190 таланти. Голяма част от тях в момента работят във VMware, а останалите са се присъединили към други технологични компании. Интересен факт е, че в тазгодишното издание на Talent Boost във всяка една от дисциплините ще преподават по един или двама завършили предходните издания на академията. За нас това е важен показател за значимостта, приемствеността и приноса на програмата.

    Смея да твърдя, че безплатната образователна инициатива на VMware дава летящ старт в кариерата на младите специалисти и съм готов да го потвърдя с доказателства. Един от първите курсисти в Talent Boost, след това и успешен стажант, вече е бил повишен 5 пъти в компанията и кариерното му развитие преминава от софтуерен инженер към позиция на софтуерен архитект в момента. Също така имаме няколко финални индивидуални проекта от стажантската ни програма, които са патентовани в САЩ. Редица други впоследствие са се превърнали в завършени продукти на VMware и в момента се предлагат на клиентите ни в целия свят. 

    Какво бихте посъветвали хората, на които им предстои да стартират своята първа работа в софтуерната индустрия?
    Препоръчвам на всеки студент по компютърни науки или близка специалност да кандидатства за Talent Boost от цяла България. Процесът на селекция е прекрасна възможност кандидатите да оценят актуалните си знания и да минат през интервю във VMware. Ако бъдат одобрени за програмата, ще могат да надградят знанията си от университета и да създадат ценни контакти, които ще са им полезни в бъдеще.

    Недостигът на кадри на ИТ пазара на труда е причина за развитието на все повече обучителни инициативи и ИТ академии – както вътрешни, така и външни. Как това се отразява на пазара според Вас?
    VMware има много отговорно отношение за приноса ни към обществото. Ние активно създаваме образователни инициативи и си партнираме с училища,  университети и НПО сектора. Много се радваме, че все повече и повече компании създават възможности за младите таланти да се обучават в практиката и да се присъединят към една от най-динамичните индустрии.

    Недостигът на кадри е предизвикателство не само в България, но и глобално. Определено ИТ пазарът на труда в България става все по-наситен и има нужда от все повече висококвалифицирани специалисти. С инициативи като Talent Boost и стажантската ни програма ние помагаме на цялата екосистема и приветстваме подобните инициативи от други компании.  

    Какви нови професии според Вас ще се появяват в ИТ сектора?
    Наблюдаваме, че изкуственият интелект е все повече застъпен в софтуерното инженерство и създава нови специалности. С помощта на AI ние можем да решаваме все по-комплексни проблеми, както и да автоматизираме част от работата си. 

    Трябва да споменем също технологията на 5G и широколентовия достъп до интернет, които променят градовете, в които живеем. VMware активно инвестира в решения за изчисления при крайните устройства, базирани на 5G.

    Кога предстои 10-ото издание, как ще се проведе и какво ще е новото тази година? Как става записването и колко хора планирате да обучите в тазгодишния Talent Boost?
    Започнали сме тази инициатива с идеята да даваме обратно на обществото, в което живеем. За 10 години академията се разви и се превърна в незаменима част от дейността на VMware в България. Много се радваме за предстоящото юбилейно издание, което ще се състои между 16  февруари и 20 май 2022 година. През изминалата година сме приели 30 кандидати, а сега ще посрещнем нови 36 таланти, които ще направят много важната първа крачка в кариерата си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава