събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7650 прочитания

  Какво е да работиш в Блубито?

  Какви възможности за кариера предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, разказва Станислава Братованова, мениджър „Човешки ресурси“ на Блубито
  07 февруари 2022, 14:19 a+ a- a

  Станислава Братованова (вдясно) - мениджър „Човешки ресурси“ на Блубито 

  Блубито е германска софтуерна компания, която стартира дейността си в България през 2009 с 6 -7 служители. Глобално в Блубито към момента работят 120 души, от които 116 в България. Компанията е партньор на значими в ИТ сектора компании от D-A-CH-региона в сферата на digital transformation, agile transformation и cloude employees.

  Какви възможности за кариерно развитие предлага, какво я прави предпочитан работодател и какви професионалисти стоят зад нейния успех? Пред Economy.bg разказва Станислава Братованова - мениджър „Човешки ресурси“ на Блубито.

  Име: Блубито ЕООД/ Blubito GmbH
  Сфера на дейност: Софтуерна компания (IT Nearshore Outsourcing)
  В България е от: 13 години
  Брой служители глобално: 120
  Брой служители в България: 116
  Офиси в България: София, бул. Черни връх 51; Варна, бул. Сливница 24
  Основни продукти/марки: Разработка на софтуер, UI/UX дизайн, DevOps и мениджмънт на приложения, дигитална и агилна трансформация, скръм коучинг, runScrum – разработено собствено приложение за проект мениджмънт, аутсорсинг на софтуерни услуги.
  Клиенти/Пазари: Компанията е доказал се надежден и коректен партньор на значими в IT сектора компании от D-A-C-H-региона. Сред дългогодишните клиенти на Blubito са значими компании като Deutsche Bahn, Deutsch Bank, Lufthansa, Fraport, Misumi Europe, PWC, Conrad Electronics, Otto Group, Bitkasten и др.

  С какво се занимава Блубито – кои са основните продукти, услуги?
  Генерално компанията се занимава с изработка на индивидуални софтуери за различни наши клиенти. Независимо дали става въпрос за сложни Back-end или Front-end системи или за високопроизводителни приложения в реално време, нашите ИТ специалисти имат опит както с продукти на тепърва стартиращи бизнеси, така и с оптимизация/усъвършенстване на такива в големи утвърдени корпорации. Основните ни компетенции могат да бъдат обобщение в следните четири посоки: Mobile App Development, Web Application Development, Application Management и UI/UX Engineering. В последните 2 години пуснахме и нашия първи собствен продукт: RunScrum. Това е приложение за агилен Project Management, което съдържа различни компоненти и функционалности. 

  Благодарение на нашите агилни експерти успяваме да проведем и редица обучения и yъркшопи за клиенти, които са по пътя на своята агилна и дигитална трансформация, като ги съветваме и навигираме през всяка една стъпка от този многокомпонентен, наложителен в днешно време процес. 

  Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
  Клиентите ни са от най-различни бизнес сфери, фокусът ни не е само върху един бранш. Като започнем от фирми в сферата на финанси и FinTech, минем през автомобилната и инженерна индустрия и стигнем чак до конен спорт и продажби, покриваме широк и много интересен спектър от браншове.

  Някои от актуалните ни клиенти са Deutsche Bahn, Deutsch Bank, Misumi Europe, Bitkasten и др.

  Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
  В Германия имаме малък административен офис. В България имаме офис в София, а съвсем скоро открихме офис и във Варна. Важно ни е да имаме офиси, където нашите служители да могат да се срещат с колеги на живо и да обменят опит. Въпреки това остава и нашата отворена политика за дистанционна работа, която ще продължим и след пандемията. Всеки има свободата да решава откъде му е най-удобно да работи – от офиса, от дома или да редува и двете. Служителите ни са разпръснати из цялата страна, а няколко и из Европа. 

  Колко и какви специалисти работят в компанията?
  Актуално за Блубито работят 116 специалисти от следните области: софтуерни инженери, QA инженери, DevOps инженери, agile специалисти (Product Owners, Scrum Masters, Agile Coaches), маркетинг специалисти, уеб и графични дизайнери, специалисти продажби и връзки с клиенти, HR и административни дейности. 

  Колко са ИТ специалистите и по какви проекти работят?
  ИТ специалистите ни наброяват в момента 94, като обхващат следните области:

  -Back-end Development

  -Front-end Development

  -Mobile App Development

  -UI/UX Design

  -DevOps Engineering

  -QA Engineering

  Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Търсенето ни е насочено главно към немскоговорящи ИТ специалисти с различен технологичен опит. Немският език е съществен за нас при намирането на подходящи кандидати, както и мотивацията за учене и развитие.

  Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Голяма част от служителите ни са направили първи стъпки в кариерата си на ИТ специалисти именно в Блубито. Фокусът ни като работодател винаги са били и младите/ по-неопитни таланти. Имаме дългогодишно успешно сътрудничество с Техническия Университет в София и в частност с Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт (FDIBA). 

  За младите таланти на компанията е осигурена възможността да практикуват ефективно learning by doing благодарение на участието им в реални проекти с подкрепата на по-опитните специалисти, както и в нашите т.нар. гилдии с различна насоченост. Също така стартирахме партньорство с външна обучителна академия, доказала се в областта на развиването на ИТ специалисти.

  Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
  Java, Angular, React, Vue, PHP, iOS /Android, .NET и др.

  Как се въвеждат новите служители в компанията?
  Първото нещо, което правим е да запознаем колегата с обстановката и колегите в офиса. Разбира се, сме приготвили няколко малки брандирани подаръка за добре дошли, както и цялостното техническо оборудване. Следва запознаване с екипа и постепенно въвеждане в проекта.

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
  Служителите на Блубито имат възможността да се развият в една или повече технологични области. Предоставяме достъп до актуални материали, курсове и сертификационни програми както за ИТ специалистите, така и за специалистите в областта на агилните методологии (SCRUM). 

  Така например имаме служители, които са стартирали в Блубито като стажанти или junior програмисти, а в момента са Senior програмисти и Team Leads. 

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?Компанията предлага широк пакет от придобивки. Започвайки от допълнително здравно осигуряване, бонусна програма за вътрешни препоръки, 25 дни платен годишен отпуск, стигайки до гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи. Осигуряваме карти за спорт и подкрепяме други спортни екипни дейности (пример: скоро сформиралия се футболен отбор в компанията). Няма как да не споменем и безвъзмездните възможности за сертифициране и обучения, които се предоставят на колегите в зависимост от техните нужди и целеполагане. Ценим екипния дух и се опитваме редовно да организираме събития, в които да събираме колегите под една или друга форма заедно. Разбира се, доколкото го позволява пандемичната обстановка. Много често се организират екипни off-sites- в които даден екип пътува на дадено място заедно и прекарва седмица (последният такъв беше в Банско), в която наред с работните ангажименти се извършват и всякакви допълнителни развлечения и изграждащи екипен дух активности. 

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  В последно време започнахме да говорим повече за живота в Блубито (#lifeatblubito). Много се стараем да покажем на бъдещите ни колеги, че при нас ги очаква динамика и разнообразие както от страна на интересните ни клиенти и проекти, така и от пъстрия екип от професионалисти в компанията. Интересуваме се от мнението на нашите колеги, като провеждаме вътрешни проучвания и тествания, преди да пуснем поредния нов инструмент за тяхното личностно и професионално развитие. Горда съм да споделя, че 96,7% от моите колеги (данни от вътрешното ни проучване през октомври-ноември) са готови да препоръчат Блубито като работодател на своите приятели. 

  Благодарение на вътрешните ни информационни платформи създаваме съдържание за колегите, което дори в ситуация на поредната пандемична вълна им позволява да са максимално информирани и близо до случващото се в компанията, макар и по дигитален начин. 

  В Блубито се гордеем с нашата плоска структура, в която стимулираме хората да са т.нар. самостоятелно управляващи се екипи. За нас е изключително важно да създаваме приятелска, неформална среда, в която да творим, да обменяме опит и не на последно място -  да се забавляваме.

  По какви проекти работи Блубито вижте тук

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Какво е да работиш в dm България?
  Какво е да работиш в Effortel?
  Какво е да работиш в CloudCart?
  Какво е да работиш в myPOS?
  Какво е да работиш в Lab08?
  Какво е да работиш в Grafixoft?
  Какво е да работиш в Appolica?
  Какво е да работиш в Resolute Software?
  Какво е да работиш в M2M Services?
  Какво е да работиш в i:Fao an Amadeus company?
  Какво е да работиш в Cognyte Bulgaria?
  Какво е да работиш в Hewlett Packard Enterprise?
  Какво е да работиш в Melon?
  Какво е да работиш в Gameloft Sofia?
  Какво е да работиш в Hypoport Sofia?
  Какво е да работиш в Delta Source? 
  Какво е да работиш в AtScale Bulgaria?
  Какво е да работиш в Лидл България?
  Какво е да работиш в МенторМейт?
  Какво е да работиш в Proxiad?
  Какво е да работиш в Endava?
  Какво е да работиш в Адастра България?
  Какво е да работиш в Coherent Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш във Fadata?
  Какво е да работиш в Walltopia?
  Какво е да работиш във Fourth България?
  Какво е да работиш в TELUS International Europe?
  Какво е да работиш в DataArt?
  Какво е да работиш в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш в Anakatech?
  Какво е да работиш в A1 България?
  Какво е да работиш в Cargotec?
  Какво е да работиш в Kaufland България?
  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
  Какво е да работиш в Paysafe?
  Какво е да работиш в Карлсберг България?
  Какво е да работиш в Melexis България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 9 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 13 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 14 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 15 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект