понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4345 прочитания

  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods

  Съоснователят и главен технически директор на ИТ компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  16 февруари 2022, 09:25 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "ИТ лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Вижте какво сподели Михаил Панайотов, съосновател и главен технически директор на TechPods – динамично развиваща се българско-британска ИТ компания, която налага модела co-sourcing за създаване на дълготрайни екипи от софтуерни инженери. Компанията стартира през 2018 и днес има повече от 50 служители.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завърших информатика. От малък имам интерес в тази област и това беше единственият логичен избор пред мен. Междувременно работех активно през цялото време на следването си, което няма да крия, че всъщност бе по-ценно. Следването ми даде някои важни основи и запълни пропуски, които бях допуснал като самоук програмист преди това, но практическите знания и опит натрупах през ежедневна практика в реални проекти. Като цяло смятам, че образованието вече не е нещо, което можеш да завършиш. Квалификацията и преквалификацията през целия активен период в живота на човек се превръщат в норма. Това е единственият начин да останеш адекватен на пазара на труда в динамичните времена, в които живеем.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Честно казано не бих сменил специалността си. Имах късмет от малък да разпозная интересите си и да ги превърна в своя професия.
  Смятам, че инженерните специалности ще продължат да са търсени на пазара на труда още дълго време. Зад всеки един продукт стои инженер, който го е проектирал и създал. Съвременните продукти стават все по-сложни и се нуждаят от все по-сложни производствени процеси и инженерни решения при тяхното създаване. И буквално навсякъде малко или много участва софтуер. Все по-често е много. Наблюдаваме и тенденцията “дематериализиране”, при която традиционно физически продукти, като калкулатор, календар, фотоапарат и портфейл, се превръщат в софтуерни апликации на нашия телефон. Дори не засягаме темата за изцяло новите инженерни професии, които не са съществували само преди 20 години. Няма причина да смятаме, че този процес е приключил. След 20 години ще живеем в много различен от днес свят, и този свят ще бъде създаден от инженери.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Бях на 15 години, когато с баща ми решихме да създадем фирма и да правим мултимедийни презентации върху CD дискове с различни форми – правоъгълни, квадратни, триъгълни и всякакви други. Правоъгълните изглеждаха като визитни картички и реално служеха като такива – бяха голям хит преди 20 години. По това време аз тъкмо бях започнал да си играя с Macromedia Flash (още преди да бъде придобит от Adobe), да създавам анимации и да пиша прости логики с ActionScript – скриптовия език на Flash. Това ми беше първият досег със скриптов език и като цяло с програмиране.
  Запомнил съм този период от живота ми с непрестанно учене. Учех за училище, учех се да програмирам, учех се как се прави продукт от нулата, учех се на бизнес. Интересното бе, че единствено ученето в училище ми тежеше (смее се).

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Никога няма да забравя как спечелихме първия си клиент в TechPods. В този ден бях на сватба в Пловдив и около час преди церемонията разбрах, че в бързината съм пропуснал да сложа риза в багажа. Изстрелях се моментално към близкия търговски център. В този момент получавам съобщение от бизнес партньора ми, че потенциален клиент, който той се опитва да привлече от известно време, иска да говори с нас. Купих риза, дадох я за гладене в пункта за химическо чистене и докато чаках да стане готова, проведох разговора в предверието на тоалетната на търговския център като най-тихо място. Половин час след това вече женехме двойката, а ние бяхме спечелили първия си клиент.

  Как започнахте в настоящата компания?
  На по бира с моя бизнес партньор. Седяхме в заведение недалеч от днешния ни офис и разговаряхме какво и как искаме да правим. И двамата имахме много ясна визия и концепция каква компания искаме да създадем – какъв бизнес модел да изградим, какви практики да прилагаме и какви практики никога да не прилагаме. И двамата идваме от аутсорсинг индустрията и виждаме много ясно как традиционният аутсорсинг модел е все по-неработещ и все по-неатрактивен за всички участници в него – и за клиентите, и за самите разработчици, които често скачат от проект на проект. Формулата на TechPods проработи – три години и половина по-късно компанията наброява вече над 50 души.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Аз съм човекът, около когото се градят екипи за някои нови и настоящи клиенти. Ролята ми варира между Team Lead, Tech Lead и Software Architect, случвало се е да ги съчетавам и трите. Бил съм и CTO за един от нашите клиенти. Отивам там, където има нужда и където експертизата ми позволява, разбира се. За някои наши клиенти съм създавал POC (Proof Of Concept) решения, за други съм изграждал цялостната архитектура и сървърна инфраструктура. През това време не сме спирали да градим стабилни екипи от инженери.

  Какво Ви мотивира?
  Думите “това не може да стане”. Често се оказва, че всъщност може.

  С какво не бихте направили компромис?
  С някои основни принципи, които са залегнали в мен като в творба на Айзък Азимов. Един от тези принципи е наличието на рационална логика зад всяко действие и усилие.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Темата е дълга и с потенциал за отделен материал, но ще опитам да се вместя в няколко изречения.
  Смятам, че нашата индустрия е занаят, а не наука. Не можеш да отидеш в университет, да изчетеш половината университетска библиотека и на базата на получените там знания след това цял живот да бъдеш програмист. Най-вероятно още докато са печатани книгите в библиотеката, знанието в тях вече не е било актуално. Занаят се учи с практика – системна и ежедневна. Хората, които полагат методични усилия да придобиват нови знания и умения са изключително ценни. Нещо повече – хората, които разполагат с умения за работа с информация и подход към решаване на проблеми.
  Често на интервюта давам кратка задача за имплементaция. Давам пълна свобода да се търси в Google и дори StackOverflow. Ценното за мен в края на сесията не е всичко да е свършено според заданието и кодът “да тръгне”. Ценното е да проследя в реално време как кандидатът структурира решението и подхожда към проблема, включително какво и как търси в Google.
  Случвало се е да наемаме хора, които не разполагат с търсеното ниво на експертиза към дадения момент, но сме виждали потенциал в тях именно защото притежават необходимия за индустрията начин на мислене.
  Ако трябва да обобщя накратко – лично аз много ценя комбинацията от креативност и аналитична мисъл в един човек. Смятам, че наличието на тези два компонента правят един инженер добър в работата си. Бих добавил и капка мързел – мързелът движи технологичния прогрес вече хилядолетия.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  На първо място, смятам, че е важно мениджърът да е лидер, а не началник. Това е нещо като приказката, че на английски казваме head office, а на български “седалище”. Тоест трябва да се разделим с балканския си манталитет и тежката обремененост от миналото. Технологичните компании у нас просто физически се намират в България, но на практика оперират като западни компании, дори и чисто българските такива.
  Качества като емоционална интелигентност, умение за отдръпване и поглед върху цялостна картина, умения за прогнозиране, мислене от различни ъгли и гледни точки са все важни за един успешен мениджър в сектора. Но според мен еднакво по важност е и притежаването на добро ниво техническа грамотност. Трябва да разбираш какво управляваш, какъв продукт създаваш, да можеш да комуникираш идея или проблем с инженерите надолу, без да бъркаш Java с JavaScript. Последното е важно и за поддържането на морала в един екип – няма нищо по-демотивиращо от мениджър, който не осмисля проблемите и предизвикателствата, които съпътстват ежедневието на хората под него.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Харесва ми как е зададен този въпрос, защото издава определен начин на мислене. Говорим за предизвикателства, не за проблеми. И за научени уроци и прилагането им, не за безнадеждност и отчаяние. Когато започнем да възприемаме проблемите като предизвикателства, те често се превръщат във възможности.
  Това, което съм научил от предизвикателствата в моя живот, е именно да полагам целенасочено усилие да ги превръщам във възможности. Никой не може да гарантира успех, но поне е шанс.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих купил голямо количество Bitcoin преди десет години. В кръга на шегата… или не.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Все така бурно и все така с остър недостиг на кадри. Няма как да е друго.
  Днес почти няма бизнес, който да не заделя ресурс за внедряване и поддържане на софтуерни решения в помощ на своята дейност. Интегрират се нови технологии в бизнес процесите, управлението на ресурси, производството. Наблюдаваме тенденцията много компании да закриват физическите си обекти и да се пренасят изцяло в онлайн пространството. Дори принципно консервативните банки, застрахователни и кредитни компании вече активно навлизат в дигиталния свят с ново поколение продукти и услуги. На прага сме на няколко технологични революции, които през следващите десет години вероятно още по-силно ще изменят пазара на труда. Ще станем свидетели на масова автоматизация на производства, управление на процеси през IoT мрежи от сензори, изкуствен интелект, виртуална реалност, мета-вселени. Всичко това изисква наличието на огромно количество софтуерни таланти.
  България е активен участник в тези процеси, но за съжаление, предимно като подизпълнител. Едно от големите предизвикателства пред създаващите продукти технологични компании в България е достъпът до финансов ресурс. Големите инвестиционни фондове се намират в САЩ, не в Европа, още по-малко в Източна Европа. А и пазарът също е отвъд океана. Положителното в случая е, че част от създателите на първата вълна български компании, като „Телерик“ например, проправят път и помагат на новото поколение ИТ предприемачи да достигат до недостъпни преди това ресурси и пазари. Аз съм оптимист.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на TechPods в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво
  преди 55 минути
  836 компании получават 85 млн. лв. за енергийна ефективност
  Става дума за сключени по процедура „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ договори по ОПИК 2014-2020 г.
  преди 2 часа
  Интерконекторът с Гърция стартира успешно търговска експлоатация
  Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие в София
  преди 2 часа
  7 партии влизат в новия парламент
  При 99% обработени протоколи
  преди 3 часа
  179 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 259 948