неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4475 прочитания

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?

  За професията и възможностите разказва Златина Томова, която се присъединява към Questers през 2018 като част от екипа за ИТ подбор
  21 февруари 2022, 12:28 a+ a- a

  Златина Томова - Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers

  Златина Томова е Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers. Възпитаник е на езиковата гимназия ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Завършила е бакалавър „Психология” и магистратура „Трудови пазари и развитие на човешките ресурси“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

  Започва работа още в университета в BPO сектора. „Водещата ми цел беше плавно да градя пътя си в сферата на подбор на персонал и човешките ресурси. Затова и вследствие на голяма доза упоритост и решителност, смяната на сектора беше факт и започнах работа в българска агенция за подбор на кадри, главно с IT насоченост“, разказва Златина. Прекарва немалко време там и успява да придобие много широк поглед върху пазара. „Така положих основите в знанията си за видове специалисти в сектора, технологиите, спецификите при всяко търсене, а и чисто човешките взаимоотношения в тези процеси.“

  Пред Economy.bg Златина разказва повече за своята позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Кога и как започнахте работа в Questers?
  Стартирах в Questers през 2018 година като част от екипа за IT подбор. Позицията ми тогава беше консултант „Подбор на персонал“ и някак от началото усещах, че това ще е „моето място“ за по-дълъг период. С хората, с които се срещнах, споделяхме сходни възгледи, ценности, а и енергия. Смея да твърдя, че началото беше много обогатяващо за мен не само като професионалист, но и като личност, а още по-важното е, че това все още е така. Съвсем естествено се развих до старши консултант „Подбор на персонал“, а вече и такъв с ръководни функции.  

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Позицията ми е съчетание между консултант, управляващ цялостни процеси по подбор за кампаниите на нашите глобални партньори, но и старши колега, който обучава новите членове на екипа, съпътства и допринася за тяхното развитие. Ръководните ми функции се отнасят до това да съм двигателят на подбора за нови клиенти – от малки до големи чуждестранни IT компании, да бъда техният доверен съветник, към когото да се обръщат по всякакви въпроси за подбора на IT кадри на българския пазар и да насърчавам и подпомагам тяхното развитие и растеж тук.

  Как типично протича един работен ден?
  Надали мога да сравня един работен ден с друг. Както има типични, така има и силно необичайни сред тях, но оценявам високо, че имаме свобода в начина, по който организираме работата си, както и че с радост се насърчава доза креативност. Дните ми обикновено са свързани с активна комуникация по всякакви канали (професионални мрежи, видео срещи), както с различни колеги, екипи, така и регулярни дискусии с клиентите. Типичен ден може да е изпълнен с интервюиране, административни дейности като изготвяне на описания за позиции, изготвяне на отчети, статистики, но и често се захващаме с осъществяване на интересни идеи, кампании за ускоряване и подобряване на процеса по подбор. Всеки ден обсъждаме предизвикателни казуси с колегите, които обучавам, в стремеж да намерим най-доброто решение за дадената ситуация.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Според мен е изключително важно да имаш емоционална интелигентност, да умееш да усещаш хората, които стоят срещу теб, вече и не толкова физически, а все повече виртуално. Аз насърчавам откритостта, способността да се ангажираш с другите и умението да спечелиш тяхното доверие. Говорейки за подбор, за мен е важно човек да е истински, а не роботизиран, да носи тази индивидуалност, но разбира се, спазвайки всички норми и ценности на тези процеси и компанията, от която е част

  С темповете на развитие на нашия IT пазар, смятам, че трябва да притежаваш бързина на действие и т.нар. „чувство за спешност“, понякога 1 ден дори може да е решаващ за това дали ще имаш успешно назначен човек. Разбира се, организационните умения и това да си добър слушател, според мен, са също толкова необходими.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  През последните години, компанията, в която работя и позициите, които заемам на практика ежедневно ме сблъскват с нови ситуации и казуси, от които всеки ден мога да получа късче ново знание. Отделно прекарвам доста време в гледането на видеа, презентации, четене на статии за технологичния сектор и за нашата сфера на дейност. В нашия екип си имаме практики да се запознаваме с блоговете и форумите, които нашите клиенти поддържат. Чести са и онлайн обученията, които си организираме, като през последните години присъствахме на разнообразни лекции и презентации на всякакви теми – от техники за бързо учене и помнене, през т.нар. burnout, до тенденции в HR и подбор и други.

  Какви са възможностите за развитие?
  Бих казала много и разнообразни. Дори имам примери за колеги, които поеха по пътя на програмирането и вече виждаме как се развиват много успешно. Човек може да задълбочи и във всяко по-тясно направление на HR професията – от по-административни дейности, обработка на договори, възнаграждения, социални програми до това да бъдеш обучител или пък външен консултант за дадени организации. Нашият сектор е много широкоспектърен и дава прекрасна основа дори да поемеш по пътя на маркетинг, продажби и ръководни позиции на високо ниво.

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Може би една от най-големите заблуди, поне според мен, е че това е изключително „лесна“ за упражняване професия. Ако мога да конкретизирам повече за дейностите по подбор, особено в сегашните времена и този невероятно конкурентен и непрекъснато променящ се пазар, изобщо няма нищо леко, но ние прегръщаме предизвикателствата, учим се и растем в този процес. Друга водеща заблуда е, че това може да го прави всеки, но от моя опит съм установила, че са необходими ценни и ключови качества, в противен случай работата в този сектор повече би била в тежест, отколкото да носи удовлетворение.

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (ако – да, как Вие го постигате?)
  Вярвам до степен, в която това е умение да постигнем хармония и тя да отговаря на индивидуалните усещания на човек. Ако в даден момент някой има желание да се фокусира повече в работно направление, отколкото в лично, стига това да не води до разрушителни тенденции, а е зареждащо и носи удоволствие – не виждам нищо лошо. А защо не и обратното. Но е важно да знаеш като служител, че имаш тази възможност и че тази хармония е постижима. Лично за себе си смятам, че имам правилното себеусещане и постигам хармония. Работата ми не представлява тежест за мен, точно обратното. Освен това в свободното си време имам много креативни хобита, които ме презареждат и спомагат да бъда продуктивна и в работната среда.

  Щастлива съм, че съм част от компания, която полага усилия в тази посока и се стремим да го напомняме и прилагаме като практики при нашите служители.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Куестърс България ЕООД / Questers Bulgaria в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева