вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4843 прочитания

    HR проектите в България: Локалните и регионални проекти на Endava

    Повече за проектите научете от Даниела Назим – People Experience Manager в Endava – компания финалист в категория HR екип на годината в Годишните HR награди на БАУХ 2021
    13 април 2022, 14:31 a+ a- a

    Снимка: Даниела Назим, People Experience Manager, Endava

    В съвременната динамична бизнес среда HR функцията в България се развива изключително бързо и заема своето важно стратегическо място в управлението на компаниите. HR професионалистите и HR екипите вече проектират и изпълняват комплексни проекти, които не просто подпомагат бизнес процесите, но и добавят стойност и изграждат работодателски имидж.

    В рубриката „HR проектите в България“ разказваме за конкретните проекти, зад които стоят HR екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш интересна и успешна HR кариера, както и че работодателите в България създават условия за такава.

    Даниела Назим е People Experience Manager в софтуерната международна компания Endava. Кариерният ѝ път започва преди 15 години, като първата ѝ роля в сферата на човешките ресурси е свързана с администрация и пейрол, а след това започва активно да се занимава с развиване на хора, обучения и стратегии за задържане. През 2015 г. започва да управлява първия си HR екип в ИТ компания, днес продължава развитието си като бизнес партньор на международни екипи и част от лидерския екип в България. Професионалните ѝ интереси са свързани с фирмената култура, лидерски компетенции и коучинг.

    Свързахме се с Даниела, за да ни разкаже за проектите, по които работи HR екипът на Endava – компания финалист в категория HR екип на годината в Годишните HR награди на БАУХ 2021.

    Даниела, разкажете ни за Вашата кандидатура в Годишните HR награди на БАУХ 2021, категория “Най-добър HR екип на годината”.
    Кандидатствахме в категория „Най-добър HR екип на годината“, тъй като ние сме един компетентен, мотивиран, амбициозен, задружен и идеен екип, който се стреми да достига нови върхове. Гордеем се с успехите си до момента и се радваме, че участвахме в това предизвикателство. За нас беше отлична възможност да сверим часовника си с останалите участници в категорията. Имаме амбициозни планове за 2022 и по-нататък ще разкажем и за новите си проекти.

    Запознайте ни с Вашия HR екип – колко и какви са HR професионалистите в него, каква е тяхата експертиза?
    HR екипът на Endava в България се състои от 14 специалисти с разнообразен опит и компетентности от няколко ключови области на човешките ресурси: 7 в областта на привличане на таланти; 2 в администриране на трудовоправните взаимоотношения; 2 в развитие на хора, 2 в комуникации и 1 на позиция „мениджър“. Успехите на екипа се дължат на уникалната комбинация от млади специалисти със свеж поглед и опитни специалисти с доказана експертиза.

    Относно експертизата на екипа ще се фокусирам не върху индивидуалния принос, а върху синергичния ефект, който се получава благодарение на приноса на всеки. Отличителните характеристики на екипа са:
    • разнообразен професионален опит на членовете на екипа както по отношение на различните области на ЧР, така и по отношение на опит в различни индустрии, а също и по отношение на стаж;
    • високо ниво на образование от реномирани университети в България и чужбина;
    • високо ниво на владеене на английски език;
    • силна техническа компетентност;
    • култура на взаимопомощ, подкрепа, съпричастност, доверие, прозрачност и толерантност към чуждото мнение;
    • висок етичен стандарт на всички членове;
    • добър баланс на фокуса между резултати и приемането на всеки член на екипа на първо място като човек;
    • гъвкавост и адаптивност към непрекъснато развиващата се среда, в която работим;
    • готовност за експериментиране и приемане на грешките като възможности за подобрение.

    Представете накратко проектите Ви.
    Работим по разнообразни проекти както локални, така и регионални. Всеки един от тези проекти включва предизвикателства в себе си, което прави работата ни интересна и мотивираща. Ето някои от проектите, по които работим:

    • Jira4PDR – адаптация на JIRA софтуера към нуждите на процеса по подбор в Endava. Благодарение на Jira4PDR процесът по подбор и наемане става по-гъвкав и бърз. Премахва се голяма част от ръчната работа, а и се повишава ангажираността на техническите специалисти, които участват в процеса на интервюиране, а също и улеснява процеса по кандидатстване.

    • Сорсинг хакатон – проектът е на регионално ниво и представлява един цял ден, в който колегите по подбора се състезават за осъществяване на контакт с възможно най-голям брой кандидати (сорсинг).

    • Проект по развитие на техническите интервюиращи в Endava. Техническите интервюиращи допринасят изключително много в процеса на подбор, като оценяват техническите компетенции на кандидатите, но освен това те правят преценка и за това доколко даденият кандидат би паснал на екипа, средата и компанията. Тъй като целим всички участващи в подбора да имаме унифициран подход и критерии при избора на кандидат, имаме програма, през която преминават всички технически интервюиращи.

    • Онбординг за новите хора. Много е важно да се установи контакт с новия човек още в деня на започването му, особено в условията на работа от вкъщи. Стремим се онбордингът да е в същия ден, в който започва новопостъпващият, а ако това не се случи, задължително човек от ЧР екипа се свързва с него, за да му представи основите системи и обучения, с които ще има досег преди самия онбординг.

    • Обучителни курсове и програми по технически и меки умения. Имаме широк спектър от обучения, които биват единични или под формата на цялостна програма в зависимост от нуждите и целите.

    • Проект за развитие на общността на кариерните коучове на Endava в България в подкрепа на растящата нужда от вътрешни коучове във връзка с разрастването на екипите ни. Всеки служител в компанията има коуч, който му помага чрез задаване на правилните въпроси, служителят сам да стигне до решенията, които търси.

    • Седмица на кариерното коучване – една седмица специализирани обучения на тема коучинг от опитни коучове в компанията и външни експерти.

    С кой от тях се гордеете най-много?
    Най-много се гордеем с проекта за развитие на общността на кариерните коучове на Endava в България.

    Каква е целта му и защо решихте да го стартирате?
    Целта на проекта е да разшири вече съществуващата общност от кариерни коучове на Endava в България, като същевременно предостави възможност и за надграждане на уменията на вече съществуващите коучове.
    Решихме да се спрем на този проект, тъй като в началото на миналата година получихме ясно очакване от страна на лидерския екип в София относно утвърждаването, увеличаването и развитието на общността на кариерните коучове в Endava в България. Общността на кариерните коучове е от изключителна важност за компанията, която расте с много бързи темпове, тъй като те имат ключова роля в интеграцията на новите колеги, както и подкрепата към всички настоящи служители на компанията.

    Как приеха служителите на компанията този проект?
    Стартирахме проекта с допитване до съществуващите 40 кариерни коучове, за да разберем техните нужди и удовлетвореност към дадения момент. Най-важните изводи бяха: недостиг на достатъчен брой коучове във връзка с мащабното наемане на нови колеги, което води до прикрепянето на над 10 души към един коуч, както и липсата на образователни ресурси в удобно за всеки време.
    Проектът беше приветстван както от кариерните коучове, така и от всички други служители, тъй като благодарение на него се увеличи броят на кариерните коучове, надградиха се техните умения, а от това пряко са облагодетелствани хората, с които те работят. Така броят на кариерните коучове се увеличи от 40 на близо 60, като в момента отново тече кампания за нови кариерни коучове в София.

    Какви ресурси – като време, финансови и други, Ви костваше?
    Целият процес по организация на процеса, подбор и обучение на новите коучове ни отне около 2 месеца, тъй като инициативата, за да бъде успешна, трябва да бъде добре планирана и организирана.
    Финансовите ресурси са еквивалент на времето, което се инвестира от всички кариерни коучове в инициативата.

    Какви резултати искахте да постигнете с проекта и какво реално постигнахте?
    Искахме да ревизираме Центъра за оценка за прием в общността, да увеличим броя на кариерните коучове, да увеличим знанията на съществуващите коучове и да обучим новите (направихме месечни срещи за споделяне на знания и създадохме пространство, достъпно до членовете на общността, където се събира съдържание, полезно за всички), което да доведе до по-голяма удовлетвореност за всички служители.

    Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоляхте?
    Най-голямото предизвикателство, с което се срещнахме, е дефицитът на време, което имат кариерните коучове, защото въпреки мотивацията им и желанието им да помагат в развитието на останалите колеги, времето им е ограничено. Успяхме да разрешим това предизвикателство като чрез създаването на устойчив процес по привличане на нови коучове и форум за споделяне на знания броят на коучовете за Endava в България се увеличи и намаля значително средният брой хора на един коуч, което им позволява да прекарат качествено време заедно.

    Споделете с нас какви нови HR проекти планирате.
    Планираме няколко нови проекта извън текущите, към момента ще споделя няколко от тях:

    • “Наръчник на прекия ръководител“;
    • Технически събития на живо с вътрешна и външна аудитория;
    • Развиване на коучинг култура в организацията;
    • Регионален модел за бизнес партньорство в областта на човешките ресурси с различните дисциплини.
    Работим по още няколко интересни проекти, които към момента ще запазя като изненада.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR проектите в България: Проекти за бизнес, HR и социална ефективност, „Вива Kредит“
    HR проектите в България: Добротворчеството в „Ейч Пи Инк България“
    HR проектите в България: Корпоративен уелнес, Playtech
    HR проектите в България: Империум на CASH CREDIT
    HR проектите в България: Employee Value Proposition = EVP на „Райфайзенбанк“
    HR проектите в България: EVN Презареждане
    HR проектите в България: Contipso Learning

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 54 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000