понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10713 прочитания

  ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix

  Ръководителят на екип в българската DevOps компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  26 април 2022, 11:43 a+ a- a

  Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. В момента Владимир управлява собствен екип. Основните технологии, които използва, са Ansible, Pulumi, Terraform Jenkins, Different Git CICDs, Apache/NGinX, HAproxy, Docker, K8s, AWS, Azure, ELK, Prometheus.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм строителен техникум, а в момента все още изучавам софтуерно програмиране във Висше училище по телекомуникации и пощи. Записах специалността си случайно. Беше нова и провокира интереса ми. Положително е, че в нея преподават лектори, работещи в големи компании, и има практическа насоченост. Предимството спрямо останалите университети е в актуалността на технологиите. 

  Важно е да отбележа, че основната част от знанията, които придобивам, са от курсове – имам над 20 сертификата. Повечето от тях са свързани с програмни езици, като имам завършен CCNA.

  Ако знаеш това, което знаеш днес, какво образование и специалност би избрал да учиш?
  Благодарение на опита си съм достигнал до заключението, че е най-добре да има баланс между опита и образованието. Тогава се постигат най-значими резултати. Не бих променил нищо в кариерния си път, тъй като всяка трудност и всяка частица опит води до по-голяма експертност и те предизвиква да се справяш успешно в различни сложни ситуации.

  Каква беше първата ти работа и как се чувстваше тогава?
  Първата ми работа беше свързана с техническа поддръжка в оперативния център на една испанска телевизия със седалище в България. Постепенно с развитието на телевизията и придобиването на опит  се преориентирах към друга позиция. Станах програмист и започнах да развивам приложения, които спомагат броудкастинга на канали. Създавахме доста интересни приложения, сред които такива за библиотека с магнитни касетки и за работа със сателитен стрийминг. 

  Кои са моментите в кариерата ти, за които имаш най-живи спомени и намираш за най-важни?
  Най-ключовият момент в кариерното ми развитие е свързан с прехода ми от Developer към DevOps. Преориентацията ми се случи, защото не бях доволен от стилистиката на работа и случващото се на пазара, и реших, че трябва да променя сферата  и да откривам нови професионални хоризонти.

  Как започна работа в ITGix?
  Започнах работа в ITGix, благодарение на един от основателите на компанията – Михаил Вукадинов, който ми беше преподавател по Java в университета.

  Радвам се, че съм част от този сплотен екип, в който няма конфликтни личности, всички са спокойни и обединени около основната цел да оправдаят очакванията на клиента и максимално добре да си свършат работата. Ние сме много фокусирани в работния процес и отдаваме цялото си време, внимание и страст на професията си. 

  Какви са отговорностите ти днес?
  В началото отговорностите ми бяха свързани с работа само за един клиент. В момента съм client lead и имам собствен екип, с който работим с клиенти от различни индустрии, което е изключително предизвикателно и интересно. Стараем се да сме максимално продуктивни и гъвкави. Моя отговорност е да организирам и приоритизирам задачите на хората в екипа си, така че всичко да върви по план и очакванията на клиентите ни да бъдат оправдани. 

  Какво те мотивира?
  Мотивира ме искрата в очите на колегите ми, желанието им да се обучават, фактът, че идват на работа с огромно желание. Щастлив съм, че споделяме една ценностна система, което ни помага заедно да вървим напред. Мотивират ме удовлетворените ни клиенти, начинът, по който заедно разрешаваме сложни проблеми. 

  С какво не би направил компромис?
  Няма нещо, с което не бих направил компромис. В непрестанно развиващия се свят е важно всички да бъдем адаптивни и гъвкави и понякога въпреки себе си и своите разбирания да вземаме правилните решения, които са най-благоприятни за екипа и за конкретния казус. 

  За мен „компромис“ не е лоша дума, а начин да предизвикаш себе си, да се опиташ да погледнеш от друга гледна точка. 

  Снимка: Личен архив

  Какви хора се стремиш да привличаш в екипа си и какви качества цениш в тях?
  Моето мнение е, че умения и знания се придобиват. Всеки един професионалист би казал, че за да бъдеш успешен е важно да не губиш ентусиазма си и да правиш всичко с желание.  За екипа си търся амбициозни хора, които имат желание да се обучават, да се развиват и не се обезкуражават от грешките, а напротив – извличат си поуки и ценен опит. 

  Кои са ключовите умения, които считаш, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Според мен един добър мениджър освен лидер трябва да бъде и практик. Нужно е да познава процесите в компанията в тяхната същина и да има солиден професионален опит, за да е винаги крачка пред останалите. Друго важно качество е умението да сплотяваш, да разбираш потребностите на хората в екипа си. Добрата основа се създава на базата на взаимно уважение и разбирателство. 

  Снимка: Личен архив

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и каквонаучихте от тях?
  В процеса на развитие, обучение и придобиване на опит съм се срещал с доста трудности. Ако преди години за мен е било предизвикателство да изградя сам някаква апликация, то сега трудностите имат съвсем друг характер. Към момента бих казал, че е предизвикателно да имаш екип, за който да се грижиш.  Не заради грешките, които можеш да допуснеш, а заради отговорността, която носиш към колегите си и услугата, която заедно създавате. Всяко звено на екипа има съществена роля в крайния продукт/услуга, затова е важно да работим като един организъм. Именно създаването на цялостност, завършеност и абсолютен синхрон е най-предизвикателно за мен. 

  Ако знаеш това, което знаеш днес, какво би променил?
  Не бих променил нищо. Вярвам, че всичко ни се случва с причина и всяка трудност ни прави по-добра версия на самите нас. 

  Как си представяш развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Ние сме тясно специализирана DevOps компания, която не спира да се развива и да работи с най-актуалните технологии. На пазара има търсене за такъв тип услуги. Остава проблемът с липсата на кадри – на DevOps инженери. В този ред на мисли, очаквам все повече млади хора да се ориентират към ИТ сектора, особено в период на тотална дигитализация.

  Очаквам трудът в ИТ индуструята в България да бъде все по-високо оценяван и да имаме още няколко еднорога.

  По какви проекти работи ITGix вижте ТУК

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
  ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство