четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10094 прочитания

    ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix

    Ръководителят на екип в българската DevOps компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    26 април 2022, 11:43 a+ a- a

    Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. В момента Владимир управлява собствен екип. Основните технологии, които използва, са Ansible, Pulumi, Terraform Jenkins, Different Git CICDs, Apache/NGinX, HAproxy, Docker, K8s, AWS, Azure, ELK, Prometheus.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завършил съм строителен техникум, а в момента все още изучавам софтуерно програмиране във Висше училище по телекомуникации и пощи. Записах специалността си случайно. Беше нова и провокира интереса ми. Положително е, че в нея преподават лектори, работещи в големи компании, и има практическа насоченост. Предимството спрямо останалите университети е в актуалността на технологиите. 

    Важно е да отбележа, че основната част от знанията, които придобивам, са от курсове – имам над 20 сертификата. Повечето от тях са свързани с програмни езици, като имам завършен CCNA.

    Ако знаеш това, което знаеш днес, какво образование и специалност би избрал да учиш?
    Благодарение на опита си съм достигнал до заключението, че е най-добре да има баланс между опита и образованието. Тогава се постигат най-значими резултати. Не бих променил нищо в кариерния си път, тъй като всяка трудност и всяка частица опит води до по-голяма експертност и те предизвиква да се справяш успешно в различни сложни ситуации.

    Каква беше първата ти работа и как се чувстваше тогава?
    Първата ми работа беше свързана с техническа поддръжка в оперативния център на една испанска телевизия със седалище в България. Постепенно с развитието на телевизията и придобиването на опит  се преориентирах към друга позиция. Станах програмист и започнах да развивам приложения, които спомагат броудкастинга на канали. Създавахме доста интересни приложения, сред които такива за библиотека с магнитни касетки и за работа със сателитен стрийминг. 

    Кои са моментите в кариерата ти, за които имаш най-живи спомени и намираш за най-важни?
    Най-ключовият момент в кариерното ми развитие е свързан с прехода ми от Developer към DevOps. Преориентацията ми се случи, защото не бях доволен от стилистиката на работа и случващото се на пазара, и реших, че трябва да променя сферата  и да откривам нови професионални хоризонти.

    Как започна работа в ITGix?
    Започнах работа в ITGix, благодарение на един от основателите на компанията – Михаил Вукадинов, който ми беше преподавател по Java в университета.

    Радвам се, че съм част от този сплотен екип, в който няма конфликтни личности, всички са спокойни и обединени около основната цел да оправдаят очакванията на клиента и максимално добре да си свършат работата. Ние сме много фокусирани в работния процес и отдаваме цялото си време, внимание и страст на професията си. 

    Какви са отговорностите ти днес?
    В началото отговорностите ми бяха свързани с работа само за един клиент. В момента съм client lead и имам собствен екип, с който работим с клиенти от различни индустрии, което е изключително предизвикателно и интересно. Стараем се да сме максимално продуктивни и гъвкави. Моя отговорност е да организирам и приоритизирам задачите на хората в екипа си, така че всичко да върви по план и очакванията на клиентите ни да бъдат оправдани. 

    Какво те мотивира?
    Мотивира ме искрата в очите на колегите ми, желанието им да се обучават, фактът, че идват на работа с огромно желание. Щастлив съм, че споделяме една ценностна система, което ни помага заедно да вървим напред. Мотивират ме удовлетворените ни клиенти, начинът, по който заедно разрешаваме сложни проблеми. 

    С какво не би направил компромис?
    Няма нещо, с което не бих направил компромис. В непрестанно развиващия се свят е важно всички да бъдем адаптивни и гъвкави и понякога въпреки себе си и своите разбирания да вземаме правилните решения, които са най-благоприятни за екипа и за конкретния казус. 

    За мен „компромис“ не е лоша дума, а начин да предизвикаш себе си, да се опиташ да погледнеш от друга гледна точка. 

    Снимка: Личен архив

    Какви хора се стремиш да привличаш в екипа си и какви качества цениш в тях?
    Моето мнение е, че умения и знания се придобиват. Всеки един професионалист би казал, че за да бъдеш успешен е важно да не губиш ентусиазма си и да правиш всичко с желание.  За екипа си търся амбициозни хора, които имат желание да се обучават, да се развиват и не се обезкуражават от грешките, а напротив – извличат си поуки и ценен опит. 

    Кои са ключовите умения, които считаш, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Според мен един добър мениджър освен лидер трябва да бъде и практик. Нужно е да познава процесите в компанията в тяхната същина и да има солиден професионален опит, за да е винаги крачка пред останалите. Друго важно качество е умението да сплотяваш, да разбираш потребностите на хората в екипа си. Добрата основа се създава на базата на взаимно уважение и разбирателство. 

    Снимка: Личен архив

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и каквонаучихте от тях?
    В процеса на развитие, обучение и придобиване на опит съм се срещал с доста трудности. Ако преди години за мен е било предизвикателство да изградя сам някаква апликация, то сега трудностите имат съвсем друг характер. Към момента бих казал, че е предизвикателно да имаш екип, за който да се грижиш.  Не заради грешките, които можеш да допуснеш, а заради отговорността, която носиш към колегите си и услугата, която заедно създавате. Всяко звено на екипа има съществена роля в крайния продукт/услуга, затова е важно да работим като един организъм. Именно създаването на цялостност, завършеност и абсолютен синхрон е най-предизвикателно за мен. 

    Ако знаеш това, което знаеш днес, какво би променил?
    Не бих променил нищо. Вярвам, че всичко ни се случва с причина и всяка трудност ни прави по-добра версия на самите нас. 

    Как си представяш развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Ние сме тясно специализирана DevOps компания, която не спира да се развива и да работи с най-актуалните технологии. На пазара има търсене за такъв тип услуги. Остава проблемът с липсата на кадри – на DevOps инженери. В този ред на мисли, очаквам все повече млади хора да се ориентират към ИТ сектора, особено в период на тотална дигитализация.

    Очаквам трудът в ИТ индуструята в България да бъде все по-високо оценяван и да имаме още няколко еднорога.

    По какви проекти работи ITGix вижте ТУК

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
    ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
    ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 4 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 4 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 11 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 12 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава