четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7071 прочитания

    HR Лидерите на България: Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM

    За пътя до настоящата позиция, най-големите предизвикателства и какво я мотивира днес, споделя Виолета Караначева-Цветанова – победител в категория "HR професионалист на годината" за 2021 в Годишните HR награди на БАУХ
    09 май 2022, 15:47 a+ a- a

    Снимка: Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Вече над 10 години Виолета е част от екипа на IBM, като заема ключови за компанията роли. Последните няколко години, Виолета е изцяло фокусирана върху развитието на програми и стратегии за обучение на служители, подпомагането на тяхното кариерно развитие, прилагането на различни подходи при наемането на нови таланти. Виолета ръководи политиките на „Многообразие и приобщаване“ в IBM България и е лидер на Академичната програма на компанията за страната.

    Виолета Караначева- Цветанова е победител в категория "HR професионалист на годината" за 2021 в Годишните HR награди на БАУХ.

    Виолета, какво означава за Вас спечеленият приз от Годишните HR награди на БАУХ 2021?
    Това е едно изключително признание както за мен, така и за целия екип на IBM България. Истината е, че имах голямо желание да покажа проекти, които могат да бъдат полезни и да се репликират в HR общността. Споделянето на опит, знание и добри практики са най-ценните неща, които можем да си „подарим“ едни на други.

    Според Вас кое е конкурентното Ви предимство, което Ви изведе на върха сред най-добрите в HR общността?
    Всички участници бяха страхотни. Искам да благодаря и на прекрасното жури. Оценявам възможността, която ми предоставиха, а имено да покажа различни програми и добри практики, като най-ценното е обратната връзка, която получих. Особено важни бяха широкият спектър от дейности и постигнатите резултати, както и вложените енергия и мотивация.

    Сега нека научим малко повече за Вашия път дотук. Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Моята кариера стартира преди повече от 10 години в IBM и това е първата стъпка, която направих към своето професионално развитие. По образование съм икономист – бакалавър „Регионално развитие и политика“, магистър „Приложна икономика“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“. По призвание определно съм човек, който има желанието да развива най-ценния ресурс на една компания, именно нейните служители. През годините преминах през множество обучения и сертификации, свързани с управление на хора и проекти, развиване на т.нар. меки умения, изграждане на лидерски качества и др.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Това определено са срещите с моите ментори. Възможността да черпя опит от най-добрите в индустрията е от особено значение за моето развитие. Разбира се, имам и доста научени уроци, но това е част от професионалното израстване на всеки един от нас.

    Как започнахте в IBM България?
    Започнах да „пиша“ своята история в компанията, когато бях още студент. Имах желанието да работя в голяма компания, в която да развия силните си страни и да изградя своя професионален профил. Започнах като рецепционист, самата дейност беше много интересна и ми даде възможност да изградя мрежа от контакти в компанията, да се запозная с различни екипи и хора.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Бих споделила, че имам доста комплексна роля, всеки ден е динамичен и изпълнен с предизвикателства. През последните няколко години работата ми е с фокус върху развитието на програми и стратегии за обучение на служители, тяхното кариерно развитие, прилагането на различни практики при наемането на нови таланти. Също така ръководя и политиките на „Многообразие и приобщаване“ в IBM България, което е свързано с изграждането на връзки с външни организации и прилагането на нови подходи за развитие – изграждането на вътрешни ресурсни групи, събития и обучения. Имам удоволствието и да съм лидер на Академичната програма на компанията за страната, като отговарям за връзки с университетите.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Най-голямото предизвикателство беше да изляза от комфортната си зона и да придобия нужната увереност. Научих се да бъда по-гъвкава и да надграждам уменията си всеки ден.

    Колко важен е добрият екип и позитивната работна среда?
    Добрият екип е ключът към успеха, а позитивната работна среда е необходимото за този екип условие, за да се развива и да постига очакваните резултатите. Имам щастието да работя в среда с разнообразие от възможности, чрез които да се развиваш и извън стандартните си задължения – академична програма (работа със студенти и ученици), Доброволчески комитет, вътрешните ресурсни групи „Жените на IBM България“ и Voices+ (ЛГБТ), както и множество клубове и инициативи.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Старая се да не слагам граници или да не работя с точно определен профил. Разнообразието от експерти и характери допринася за изграждането на различни гледни точки, което, от своя страна, води до генериране на невероятни идеи и постигане на високи резултати. Разбира се, важно за всеки екип е да бъде изграден от мотивирани хора, които имат желание да надграждат уменията си и да развиват потенциала си.

    С какво не бихте направили компромис?
    Качество. Комуникация. Считам, че в една динамична сфера, каквато е тази в ИТ сектора, качеството на работа е важно и не подлежи на компромис, а то, от своя страна, до голяма степен зависи от ефективната комуникация с хората.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Един лидер трябва да притежава палитра от качества, което не е лека задача. От особено значение е умението да общува с екипите си, да може да ги вдъхновява и мотивира. Друго важно качество е да развие т.нар. Growth mindset, както и да проявява нужната емпатия, работейки с различни хора.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    За мен източник на позитивни емоции е моето семейство – игри, разходки и прекараното време заедно. Понякога се разтоварвам като просто гледам някой хубав филм.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    През последните 10 години в IBM имах възможността да срещна невероятни лидери, ментори и съмишленици, които винаги ще бъдат пример за мен. В личен план съм благодарна на моето семейство, което ме вдъхновява да следвам мечтите си.

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Всяка стъпка в кариерното ми развитие е била урок. Натрупаният опит е безценен. Ако трябва да бъда откровена, със сигурност има едно нещо, което бих променила – иска ми се да бях по-уверена. Това е проблем при голяма част от дамите, които започват да градят своята кариера, страхувайки се, че няма да се справят по най-добрия начин, съмнявайки се в своите качества.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    За да могат компаниите и техните лидери да оперират ефективно, то те трябва да имат ясна визия относно HR приоритетите. Преквалификацията и изграждането на нови умения в съвременните условия на постпандемия се явяват като основна задача за организациите. Именно върху това трябва се фокусира и HR програмата на всяка компания, разработвайки ясни действия, насочени към новата реалност, както и към бъдещите предизвикателства за бизнеса.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR Лидерите на България: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    HR Лидерите на България: Ива Николова, „Анакатек“
    HR Лидерите на България: Атанаска Николова, „Бошнаков“
    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM
    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк