вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7998 прочитания

    Women in IT: Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria

    Всичко е възможно, когато си упорит и вярваш в себе си, убедена е Мелани
    17 май 2022, 10:58 a+ a- a

    Снимка: Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Мелани Кунчева, Agile team lead в Coretech Bulgaria.

    Мелани, разкажете ни за Вашето образование.
    Като ученичка имах желание да се занимавам с хотелиерство и туризъм, затова средното си образование завърших в Софийска професионална гимназия по туризъм, град София. След като завърших обаче тръгнах в съвсем различна посока, учих информационни технологии в Нов български университет (НБУ), а след това станах магистър по управление на проекти по информационни технологии.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечли?
    От малка се занимавам с компютри, но отначало може би не виждах развитието си в тази сфера. След това посоката се обърна, любопитството ми към технологиите и развитието им надделя, както и интересът ми към дизайна. Няма конкретен човек, който да ме е насочил към това, по-скоро причина са упоритостта ми и желанието да се занимавам с това, което реално винаги ме е привличало.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше в ИТ сектора като фронтенд (ФЕ) девелопър. Както за всеки млад човек без опит това беше голямо предизвикателство, вследствие на което придобих много знания и умения. Чувствах се щастлива, че имам шанса да се занимавам с това, което наистина харесвам, и изпитвах огромно удовлетворение след края на всяка задача или проект, по които работех.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Както споделих по-горе, имах страхотния шанс да започна професионалното си развитие директно в ИТ сферата. Първо като стажант към програма за фронтенд девелопъри, а след това ме наеха като ФЕ девелопър. В началото беше доста трудно, трябваше едновременно да работя и да уча много нови неща, имаше периоди, в които нямах време за нищо друго освен работата и ученето, но към днешна дата разбирам, че всички усилия са си заслужавали и виждам резултатите от труда си тогава.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента съм тиймлийд на екип от петима души в CoreTech България. Отделът, в който съм, се грижи за това продуктът ни да стигне до крайния клиент. По-конкретно всекидневните ми задължения са свързани с изпълняване на проекти, планиране на задачи и с разпределението им вътре в екипа. Освен това отговарям и за хората си, старая се да им давам насоки и да помагам в развитието им в професионален план. Смея да твърдя, че съм лидер в истинския смисъл на думата.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    На първо място, хората, с които работя всеки ден. Това, че са изключителни професионалисти cъс своите качества, винаги са готови да споделят знания и опит, ме амбицира да давам най-доброто, на което съм способна. От друга страна, екипът ми. Мотивира ме фактът, че мога да напътствам и помагам на тези хора по пътя на професионалното им израстване. И не на последно място, мотивираща е самата ми работа, нашият продукт е изключително предизвикателен, труден и интересен, процесът е динамичен, а крайната цел е развитие на всички нас заедно в компания, в която имам честта да бъда от самото ѝ основаване.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Старая се да „крада“ знания и умения от наистина успели мениджъри. За мен това са хора, които не се страхуват да споделят опита си и винаги стоят зад гърбовете на своите подчинени. Те оценяват работата на другия, умеят да преценяват всяка ситуация правилно и да вземат най-доброто решение не само за самите тях, но и за хората, за които отговарят. Разбира се, всичко това се постига с много опит, но и с добри примери от професионалисти, с които работата може да те срещне.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Бих казала, това да те приемат за равна. Да докажеш, че знаеш и можеш, колкото останалите, дори и повече, и че жените не са слабият пол. За щастие, на мястото, на което работя, това вече не е предизвикателство, а факт.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Сред колегите си се чувствам добре. До този момент, всеки един от тях се е отнасял с уважение към мен и никога не е имало коментари относно това, че съм жена.

    Кои са на-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
    „Жените не са добри лидери, защото са много чувствителни“. „Заради емоционалността си не успяват да растат нагоре“. „Една жена никога не би отделила повече време за дадена задача след работно време“. Искрено вярвам, че всеки ден жените в ИТ индустрията, и не само, разбиват на пух и прах тези и подобни грешни твърдения.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    В свободното си време обичам да излизам с приятели, да се забавлявам. Смятам, че съм доста социален човек. Играя тенис, това е спортът, който ме разтоварва и зарежда. На корта успявам да се откъсна за момент от всекидневието и да заредя батериите за следващия ден. През зимата пък съм на ски пистата.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Защото това е среда, която, освен че дава много възможности за развитие, всеки ден те учи на нещо ново. Колкото до съвета, бих им казала никога да не се подценяват и да се осмеляват да следват мечтите си без значение в каква сфера искат да се развиват. Всичко е възможно, когато си упорит и вярваш в себе си!

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на CoreTech Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС