сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3494 прочитания

    Как стартира Hitachi Solutions в България?

    Историята научете от Адриана Бейли, Country Manager, и Димитър Давидков, Azure Technical Lead на Hitachi Solutions Bulgaria
    22 ноември 2022, 08:34 a+ a- a

    Адриана Бейли, Country Manager, и Димитър Давидков, Azure Technical Lead на Hitachi Solutions Bulgaria (Снимка: Economy.bg)

    В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините. 

    Как стартира Hitachi Solutions в България, научете от Адриана Бейли, Country Manager, и Димитър Давидков, Azure Technical Lead на Hitachi Solutions Bulgaria.

    Как стартира компанията в България, кои бяха първите проекти, клиенти, задачи?
    А.Б.:
    Hitachi Solutions България стартира през есента на 2019 година, като съвсем наскоро отпразнувахме своя трети рожден ден. Hitachi Solutions е ИТ консултантска компания, част от групата Hitachi и партньор на Microsoft. Като такъв нашите клиенти са международни. Централата ни за Европа е базирана във Великобритания и там са най-голямата част от нашите клиенти. Когато стартирахме в България, идеята беше да успеем да разширим нашия екип в България, а не да търсим нови клиенти и пазари тук на локално ниво. Затова и първите хора, които наехме, всъщност бяха хора с опит, които вече имаха солидни познания в Microsoft технологиите, бизнес приложенията на Microsoft, в частност ERP и CRM системите. Веднага започнаха да работят по интегрирани европейски проекти и оттам нататък разширихме екипа си.

    Чия беше идеята да се открие офис в България и защо точно България?
    А.Б.:
    Аз бях основният инициатор. Споделих на една наистина случайна среща с нашия CEO Стив Френч в офиса ни в Лондон. Но не беше само любовта ми към България, която породи идеята. Всъщност наистина има защо да се отвори един нов офис тук. Има хора със страшно много и интересен опит. Също така хората говорят много и различни езици, което е много важно. И не на последно място, все още икономиката е благоприятна за една инвестиция, която би имала много нисък риск от гледна точка на финансово обезпечение. Всъщност исках да доведа един работодател в България, който да се държи с хората тук по един западен начин, за да може хората да не емигрират в чужбина. Искам да са тук и да имат същия досег до пазарите, клиентите, начините на работа, които са в чужбина.

    Какви бяха първите трудности и как ги преодоляхте?
    А.Б.:
    Най-първите трудности бяха чисто административни. Започнахме от нулата в нова държава. Трябваше да изградим много нови процеси, които не съществуваха за Hitachi в България. Това отне известно време, тъй като нашето законодателство е по-специфично. А след това голямото препятствие и трудност – изграждането на един екип от нулата. Случихме на първи служител. Това беше Димитър, който изключително много ми помогна не само със съставянето на физическия офис, много административни процеси, които абсолютно не влизаха в това, което той беше нает да прави. На него дължим екипа, който имаме днес.

    Д.Д.: За мен беше много уникално преживяване присъединяването ми към компанията, защото в началото беше все едно започвам работа в стартъп. Нямаше офис, още доста неща от процесите не бяха напълно ясни. Но с времето бях свидетел как нещата започват да придобиват ред и всъщност това усещане за стартъп реално беше малко подвеждащо, защото зад гърба си имаме тази огромна компания, която просто няма да те остави да се провалиш.

    С какви технологии работихте в началото в България?
    Д.Д.:
    Hitachi Solutions е огромен партньор на Microsoft в глобален мащаб, не само в Европа. И като такъв ние се занимаваме основно с Microsoft продукти и технологии. Това включва всичките бизнес приложения и ERP, и CRM системи, и портфолио на Microsoft Dynamics, Power Platform. Също така доста колеги се занимават с Data and Analytics, в къстъм development правим с .NET технологии и програмни езици C# например. И напоследък това, което много, много се развива в компанията, са така наречените клауд технологии в Microsoft Azure.

    Колко служители имахте в началото и какви?
    А.Б.:
    В началото бяхме само аз и Димитър. Така започнахме. Нашето първо коледно парти беше буквално с 6 души. Това беше един много интересен период за нас, защото наистина намерихме ключови хора, около които успяхме да създадем екипи. В това време също така решихме стратегически да създадем и вътрешен административен център тук, в България, за споделени услуги, който в момента наброява толкова много позиции.

    Какво представлява компанията днес?
    А.Б.:
    Компанията днес представлява един екип от почти 100 души. Талантливи, с хъс, с интереси. Разделени сме на четири различни отдела. Имаме консултантски отдел, технически и бизнес, отдел „Управление на проекти“, продуктов отдел и така наречения наш вътрешен център за споделени услуги. Но така или иначе за нас най-важни са хората. Продължаваме да се развиваме. Само тази година сме отворили над 60 или 70 нови позиции и същевременно отваряме много нови. Разбира се, за нас най-важно е да привличаме правилните хора.

    Д.Д.: За мен като първи служител на Hitachi Solutions в България беше много интересно да наблюдавам цялата динамика в промяната на усещането в компанията. Защото в началото се започна да се търсят специфични хора с опит, но след това се видя, че има много талантливи специалисти в България и всъщност всички разбраха, че в България има страхотни хора и в момента искат хора от България да работят за другите дестинации на компанията в Европа.

    А.Б.: Много важно за нас е, че хората, които работят тук, са допълнение към екипите, които съществуват. Тоест ние не делим дали си в България, дали си във Великобритания, или къде си. Процесите са едни и екипите са едни.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hitachi Solutions Bulgaria в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК СТАРТИРАТ КОМПАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Как стартира Blankfactor в България?
    Как стартира Мнемоника в България?
    Как стартира Тавекс в България? 
    Как стартира myPOS в България?
    Как стартира Kyndryl в България?
    Как стартира SoftGroup в България?
    Как стартира Konica Minolta в България?
    Как стартира Godel Technologies в България?
    Как стартира Станга в България?
    Как стартира Страйпс в България?
    Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
    Как стартира „Мусала Софт“ в България?
    Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
    Как стартира Progress в България?
    Как стартира „Немечек“ в България?
    Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
    Как стартира SEEBURGER в България?
    Как стартира Scalefocus в България?
    Как стартира Hypoport в България?
    Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
    Как стартира Visteon в България?
    Как стартира Acronis в България?
    Как стартира VMware в България?
    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    преди 1 час
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 3 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 18 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 19 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 20 часа