петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4561 прочитания

    ИТ екипите в България: Front-end Development, Scalefocus

    Запознайте се с хора от екипа и научете повече как и върху какво работят от Александър Михайлов, Front-end Technology Manager в Scalefocus
    06 декември 2022, 11:38 a+ a- a

    Визуализация: ScaleFocus

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с хора от екипа и научете повече как и върху какво работят от Александър Михайлов, Front-end Technology Manager в Scalefocus.

    Александър Михайлов - Front-end Technology Manager в Scalefocus. Снимка: Scalefocus

    Представете ни Вашия екип – колко души специалисти сте и какво правите?
    В екипа ни има над 70 специалисти, като всеки от нас притежава широки познания в необятното пространство на JavaScript, а освен това сме профилирани в различни бизнес вертикали. Нашият отдел се занимава главно с клиентската страна на технологията, т.е. създаваме браузърни приложения, десктоп приложения на Electron или NWjs, както и мобилни приложения с Cordova, Ionic и React Native. Основните инструменти, с които си служим и в които се развиваме, са React и Angular. 

    Какви технологии използвате?
    Внимателно подбираме технологиите за всеки проект и се стараем те да са най-оптималният избор за нуждите на нашите клиенти. Залагаме на добре изпитани и познати технологии. Пример за това са JavaScript технологични рамки и библиотеки като Angular, Vue и React. 

    По какви проекти работите?
    Проектите са доста разнообразни от гледна точка на бизнес решенията, които създаваме. Имаме проекти в области като електронна търговия, здравеопазване, енергетика, транспорт и киберсигурност. Всеки от тях е едно коренно различно предизвикателство по отношение на процеси и технологии. В повечето случаи инструментите, които използваме, са сходни, но предизвикателството е в технологичните решения, които трябва да предоставим.

    Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    В момента моделът ни е хибриден и не е строго регламентиран. Всички имаме възможността да работим отдалечено, но често много от нас предпочитат да са в офиса, за да взаимодействат с екипите си и на живо. Също така организираме формални и неформални събирания, където обменяме опит или просто разговаряме. Бих казал, че поне веднъж седмично голяма част от екипа е в офиса. 

    Иван

    Technology Team Lead

    Удоволствието от работата с хора

    Иван е Technology Team Lead с мисия да вдъхновява. Не само защото е отдаден на работата и екипа си, а защото неговата лична история често служи за пример. Близо девет години развива бизнес за счетоводство и независим финансов одит, но прави рязък кариерен завой към front-end. Твърди, че когато един човек около 30-годишна възраст реши да се преквалифицира, той има нужда от много специфичен тип подкрепа, включително и емоционална. Освен с воденето на екип Иван се занимава и с менторство на млади кадри в Scalefocus Academy и казва, че обожава работата с хора. Съветът, който би дал на дръзналите да сменят професията? „Ако има нещо, което смяташ, че ще те направи щастлив, преследвай го. Веднага.” Според него дори човек да не тръгне в правилната посока, пътят сам ще му се открие, ако вложи нужните усилия и постоянство. Иван е от хората, които сякаш не стоят на едно място. Карал е мотор и сърф, но голямата му любов си остава сноубордът. Въпреки че е от Варна, прекарва всяка свободна минута в планината.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    За всеки денят протича по различен начин, главно заради динамиката в компанията и отдалечената работа, но ако трябва да сложа някаква рамка, тя би била:

    • Дейли срещи с екипа;

    • Работа по съответните проекти;

    • Обедна почивка, комбинирана с джага или дартс;

    • Отново работа с екипа;

    • Събиране на колегите в края на деня за едно отпускащо питие. 

     

    Част от Front-end Development екипа на Scalefocus във Варна. Снимка: Scalefocus

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Тъй като Front-end е направление, фокусирано върху клиентската част от разработката, често работим в екип с колеги от други технологични отдели като Java, QE, .NET. Работим и тясно с колегите, които организират вътрешните обучения в Scalefocus. Компанията ни предоставя огромно разнообразие от външни и вътрешни трейнинги. Най-много ми допадат обученията, водени от колеги от технологичните екипи, защото споделят своя опит по много интересни проекти. 

    Камена

    Front-end Engineer

    Разбиване на стереотипa

    Какво знаете за пол денса? Камена, която го практикува активно от близо 5 години, е свикнала хората да го асоциират със съблазнителен танц. Подобен паралел обаче е далеч от истината. Когато открива пол денса, тя е в търсене на нова спортна страст, а той е именно това – спорт, който е много изискващ. Отнема ѝ време и усилия да напредне, но не се отказва и след около година придобива непоклатима увереност. Най-много ѝ харесва, че развива физическата си сила, с която може да се обърне надолу с главата без никакъв страх. Въпреки че е пробвала различни физически активности, пол денсът е първият спорт, който съзнателно избира и практикува дългосрочно. В момента експериментира още с йога и спининг, защото не спира да търси нови измерения на радостта от движението. Камена споделя, че най-ценното умение, което е усъвършенствала в Scalefocus, е да води комуникация с клиенти, да печели доверието им и след това да го оправдава с професионализъм.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Наистина се гордеем с духа в екипа ни – посрещаме всяка нова идея или предизвикателство с ентусиазъм. Положихме усилия да изградим среда, в която всеки участва в дефинирането и валидирането на общите ценности, цели, етика. Превърнахме това в постоянен процес. С голямо удовлетворение виждаме как този модел се приема изключително добре от новопостъпващите хора в екипа ни.  

    Разходка с яхта. Снимка: Scalefocus

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Извън работно време се виждаме по различни поводи: ходим в планината, караме колела, играем бордови игри, участваме в събития, посветени на Front-end, събираме се за рождени и имени дни, дори организираме ходене на море заедно. Не на последно място – обичаме да се наслаждаваме на нощния живот. :)

    Какво сплотява екипа Ви?
    Сплотяват ни най-вече колективната работа при решаване на всекидневни казуси, мероприятията в офиса и извън него, да обядваме заедно. Всичко, което правим колективно, ни помага да сме по-продуктивен и ефективен екип. Ключовата дума е „заедно“.

    Васил

    Front-end Engineer

    Природата като източник на сила

    Като тийнейджър Васил мечтае един ден да работи от Копривщица, където прекарва детството си. Тогава все още не знае с какво ще се занимава и не подозира, че моделът Work from Everywhere ще бъде възможен. Години по-късно, когато вече е част от екипа на Scalefocus, мечтата му е реалност. Днес Васко прекарва летата си именно в Копривщица и след като работният ден приключи се отдава на голямата си страст – спускане с колело. Харесва му, че то съчетава три любими неща: природа, приятели и спорт, а зимата се отдава на сноуборда, за който важи същото. Завършва мултимедиен дизайн и комуникации в Дания, но се връща в България, защото иска да бъде близо до семейството и приятелите си. Освен това вярва, че специалистите в информационните технологии могат да се реализират успешно навсякъде. Споделя, че проектите, по които работи в Scalefocus, са международни, а колегите му са страхотни отборни играчи.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Екипът е комплексен, колегите имат разнообразни характери и интереси. Точно затова смятам, че всеки един намира своята среда в него и дори средата да намери себе си чрез екипа. :) 

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако ти си специалист със страст към технологиите и решенията, които предоставяш; ако си човек, който обича да разплита комплексни проблеми; ако ти доставя удоволствие да споделяш и да придобиваш опит от околните; ако си целеустремен – то тогава ти трябва да бъдеш част от нашия екип! 

    Зимен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    С една дума бих казал, че екипът ни е щастлив, защото е съставен от хора, които обичат работата си и умеят да се радват на живота. 

    Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo

    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове