четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10225 прочитания

    Българите са най-стресираните в Европа

    Вижте какво казва психологът Мадлен Алгафари за състоянията на стрес и „burn out”
    25 октомври 2012, 19:11 a+ a- a

    Държавата в Европа, в която най-много човек субективно се изживява като стресиран, е България. Това заяви Мадлен Алгафари по време на HR бизнес закуска на тема „Burn out – симптоми, решения и превенция”, организирана от ТАУРУС Консултантс.

    Известният психолог се позова на „Проучване на нежността” сред представители на 19 държави, в което един от показателите е бил доколко хората се чувстват под стрес. Оказва се, че по този критерий нашата нация е на водеща позиция. Високи нива на стрес се отчитат при жените, сочат личните наблюдени на психолога.

    „Начинът, по който на нашите географски ширини днес работи и живее българката, е ужасно натоварващ. Ролята на жената все още по патриархални традиции е да бъде основен стълб вътре в семейството, а едновременно с това от нея се очаква да работи навън”, коментира Алгафари.

    Вижте какво каза Мадлен Алгафари за стреса и дистреса

    Тя посочи, че стресът сам по себе си не е негативно явление, напротив той е фактор за нашето развитие. Според психолога няма как да премахнем стреса от живота си, но това, което можем да направим, е да се научим как да се справяме с него.

    Проблем според специалиста е когато започнем системно да се подлагаме на стрес или т. нар. дистрес, защото това се отразява върху нашето здраве. По думите на Алгафари в този случай ситуацията се усложнява допълнително от една особеност на нашата народопсихология – българите омаловажаваме значението и ползата от почивката. „Дори си имаме поговорка „Залудо работи, залудо не стой”, посочи експертът.

    Според Алгафари колкото и да сме мотивирани, ако постоянно се опитваме да сме във фаза на активност и се лишаваме от почивка, в крайна сметка, в един момент ще се почувстваме напълно изтощени или иначе казано ще изпаднем в състояние на burn out.

    Вижте какво е burn out

    За да останат във фазата на активност хората прибягват до потискане на симптоматиката на burn out. Те консумират кафе, енергийни напитки, лекарства. Така тяхното относително чувство на комфорт е възстановено. Първопричината за появилите се симптоми обаче не е премахната

    „В един момент от свръхжелание да се справяме със задачите си, стигаме до невъзможност да го правим просто защото има един закон, който е по-голям от нашите желания. И той е биологията в нас”, коментира Алгафари.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк