понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9526 прочитания

  Българите са най-стресираните в Европа

  Вижте какво казва психологът Мадлен Алгафари за състоянията на стрес и „burn out”
  25 октомври 2012, 19:11 a+ a- a

  Държавата в Европа, в която най-много човек субективно се изживява като стресиран, е България. Това заяви Мадлен Алгафари по време на HR бизнес закуска на тема „Burn out – симптоми, решения и превенция”, организирана от ТАУРУС Консултантс.

  Известният психолог се позова на „Проучване на нежността” сред представители на 19 държави, в което един от показателите е бил доколко хората се чувстват под стрес. Оказва се, че по този критерий нашата нация е на водеща позиция. Високи нива на стрес се отчитат при жените, сочат личните наблюдени на психолога.

  „Начинът, по който на нашите географски ширини днес работи и живее българката, е ужасно натоварващ. Ролята на жената все още по патриархални традиции е да бъде основен стълб вътре в семейството, а едновременно с това от нея се очаква да работи навън”, коментира Алгафари.

  Вижте какво каза Мадлен Алгафари за стреса и дистреса

  Тя посочи, че стресът сам по себе си не е негативно явление, напротив той е фактор за нашето развитие. Според психолога няма как да премахнем стреса от живота си, но това, което можем да направим, е да се научим как да се справяме с него.

  Проблем според специалиста е когато започнем системно да се подлагаме на стрес или т. нар. дистрес, защото това се отразява върху нашето здраве. По думите на Алгафари в този случай ситуацията се усложнява допълнително от една особеност на нашата народопсихология – българите омаловажаваме значението и ползата от почивката. „Дори си имаме поговорка „Залудо работи, залудо не стой”, посочи експертът.

  Според Алгафари колкото и да сме мотивирани, ако постоянно се опитваме да сме във фаза на активност и се лишаваме от почивка, в крайна сметка, в един момент ще се почувстваме напълно изтощени или иначе казано ще изпаднем в състояние на burn out.

  Вижте какво е burn out

  За да останат във фазата на активност хората прибягват до потискане на симптоматиката на burn out. Те консумират кафе, енергийни напитки, лекарства. Така тяхното относително чувство на комфорт е възстановено. Първопричината за появилите се симптоми обаче не е премахната

  „В един момент от свръхжелание да се справяме със задачите си, стигаме до невъзможност да го правим просто защото има един закон, който е по-голям от нашите желания. И той е биологията в нас”, коментира Алгафари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 9 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 10 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 11 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 12 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи