събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5398 прочитания

    С колко нараснаха възнагражденията в България?

    Вижте какво показват наблюденията на консултанти по подбор на персонал за различните индустрии и сегменти от пазара
    21 декември 2022, 12:21 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Имаше ли ръст на възнагражденията през 2022, в кои сектори и за кой тип позиции? С този въпрос се обърнахме към водещи консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Вижте какво коментираха.

    Надежда Василева, Оперативен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева - Оперативен Директор на Adecco България      

    По-голямата част от бизнеса се затруднява да отговори на очакванията на служителите за увеличение на възнагражденията 

    Очакванията на служителите са възнагражденията да се повишат с нивото на инфлацията, но по-голямата част от бизнеса се затруднява да отговори на тези очаквания. В сектори като ИТ, аутсорсинг, финансов сектор тенденцията от последните години за ръст на възнагражденията с поне 10% – 15% се запази и през 2022 г.

    Едновременно с това наблюдаваме нов тренд при част от производствата (лека промишленост и автомобилна), където освен традиционното увеличение през март/април, имаше втора актуализация и през есента. Част от тези компании предпочетоха да увеличат размера на ваучерите средно до 150 лева месечно, а други – директно увеличиха основното възнаграждение.

    Смятам, че с това решение работодателите най-вече адресират затрудненията да задържат служителите си във времена на висока инфлация и недостиг на работна ръка. 

    Ангел Маджаров - Group Director на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров - Group Director на Talent Group

    В момента под влияние на мащабни промени, съкращения и оптимизации в ИТ сектора в САЩ, Западна Европа и Израел -  пазари, с които българският ИТ сектор е традиционно свързан, се наблюдава свиване на ИТ пазара

    2022 беше изключително предизвикателна и непредсказуема година за бизнеса като цяло. Прогнозите за тежка икономическа ситуация през зимата и ръстът на инфлацията повишиха вниманието на работодателите, които въпреки всичко, се опитаха да останат конкурентни, включително и на пазара на труда. Възнагражденията в различните сектори се движеха различно през 2022 година, но определено трендът за увеличения присъстваше навсякъде. 

    Например в заплащането при по-нискоквалифицираните позиции в секторите Производство, Земеделие и Транспорт и Логистика забелязахме умерен ръст на увеличение на възнагражденията най-вече чрез различни инструменти за допълнително материално стимулиране, като ваучери за храна и бонуси. В тези сектори, а и във всички останали основен проблем остава намирането на служители за нискоквалифицираните позиции. 

    За сравнение, при квалифицираните и експертни позиции в сферите на Търговията, Маркетинга, Финансите, Администрацията и Клиентското Обслужване наблюдавахме възходящ тренд на увеличение на възнагражденията през цялата година – около 20% спрямо предходните две години и леко забавяне в последното тримесечие. 

    Що се отнася до ИТ сектора, през 2022 година се наблюдаваше постоянен ръст на възнагражденията, който стана типичен за сектора. В последното тримесечие и този ръст намали темпа си осезаемо. Интересна тенденция през 2022 година в ИТ сектора беше, че нивата на възнагражденията на Mid-level IT специалистите се повишиха с малко над 13%-14% в сравнение с нивата на възнагражденията при тези със Senior опит, при които ръстът беше с над 25%. Досега, поради наличието на повече отворени позиции, отколкото са висококвалифицираните ИТ професионалисти в  България, бяхме свикнали с перманентния ръст на възнагражденията в сектора.

    В момента под влияние на мащабни промени, съкращения и оптимизации в ИТ сектора в САЩ, Западна Европа и Израел -  пазари, с които българският ИТ сектор е традиционно свързан, се наблюдава свиване на ИТ пазара. Отворените позиции са по-малко сравнено с предишната година, част от ИТ фирмите направиха съкращения и това определено оказва влияние върху ръста на възнаграженията. Според мен това състояние на ИТ сектора е моментно. То няма да остане задълго и растящият тренд ще се възобнови бързо в началото на 2023 година. Засега обаче конкуренцията между българските ИТ специалисти започна плавно да се измества в посока на експертността и опита. 

    Снежана Райкинска - Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

     Снежана Райкинска - Съосновател на Bulwork

    Във втората половина на годината имаше забавяне на ръста на възнагражденията

    Да, определено се забеляза ръст на възнагражденията, особено в първата половина на 2022 година, особено за специалисти с над 4 – 5 години опит. Тъй като сме фокусирани в ИТ сектора, може да споделим нашия опит единствено за тази икономическа сфера на дейност. Основно имаше ръст при разработчиците на софтуер с опит над 5 години, както и на по-тясно ориентирани специалисти със специфични умения и над 3 години комерсиален опит в областта.

    Във втората половина на годината имаше забавяне на ръста на възнагражденията, тяхното стабилизиране, а последните сигнали, които стигат до нас от ноември и декември месец, са за освобождаване на персонал, който е над средния бюджет за компаниите.

    Мария Динева – Експерт HR проучвания, Manpower България. Снимка: Личен архив

    Мария Динева – Експерт HR проучвания, Manpower България

    В ИТ и аутсорсинг възнагражденията нараснаха средно с около 25 – 30% за повечето заети

    В годината с рекордно висок процент инфлация доста организации повишиха възнагражденията на работещите в тях дори повече от веднъж. За първото полугодие на 2022 г., когато инфлацията не бе нараснала толкова, бизнес сектори като „Производство“, „Енергетика“, „Автомобилна индустрия“ все още се бореха с проблема след COVID-19 – недостигащите кадри на пазара на труда. След събитията Украйна – Русия и продължаващия конфликт обаче тези индустрии се сблъскаха с още няколко нови предизвикателства – трудности при внос и износ на продукция и нарастващата ежеседмично инфлация. Това наложи почти мигновено увеличение не само на възнагражденията с цел задържане на текущи кадри, но и добавяне на допълнителни придобивки и финансови стимули. В тези сектори наблюдаваме и най-силен интерес за внос на кадри от трети страни поради константен недостиг на хора в определени региони на България. Най-често интересът е към кадри, които да заемат операторски и технически позиции с възможност за работа на нощни смени. Увеличението в тези сектори за 2022 година средно е около 15%, отнасящо се до повечето заети в анкетираните организации. 

    Тенденцията за увеличение на възнагражденията и в сектори „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг на услуги“ се запази почти до втората половина на 2022 година. В края на годината обаче наблюдаваме все по-често бизнесите да замразяват търсене на необходими роли, като най-често причината за това е именно покачването на инфлационния процент и невъзможност за покриване на високите изисквания за възнаграждения от страна на кадрите. Паралелно с това, в България се усеща и недостиг на специалисти с владеене на чужди езици, които допреди няколко години бяха налични на пазара на труда – например немскоговорещи. През 2022 година навлязоха и нови инвеститори, които наложиха увеличения на възнагражденията и развитие на социалните придобивки в сектора, като средно увеличението на възнагражденията е с около 25 – 30% за повечето заети.

    Ели Стойнева и Димитър Калев – Съоснователи на Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

    Ели Стойнева и Димитър Калев – Съоснователи на Top Skills Recruitment

    Средното възнаграждение е нараснало с 51% през последните 4 години

    През изминалите месеци на 2022 година забелязахме, че средното възнаграждение се увеличи с 51% за последните четири години. Ако трябва да направим сравнение с предходната година, през 2022 година  заплатите в България отбелязаха ръст с около 7%. Но въпреки това предвид настъпилата инфлация  средната заплата не се промени спрямо средната заплата за 2021 година.

    Анализирайки трудовия пазар през 2022 година, покачване на възнагражденията се забеляза на първо място в сектора на високите технологии, където средното увеличение е в размер на 8% по данни към май 2022 година. Тази индустрия беше последвана от производствения сектор, където увеличението беше в размер на 7% за 2022 година. Други сектори, които отбелзаха ръст, са финансовите и този на изнесените услуги – с по 6%.

    Ирен Николова – Talent Acquisition Executive, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Ирен Николова – Talent Acquisition Executive, Астреа Рикрутмънт

    Повишиха се не само заплатите, а и очакванията на самите кандидати

    2022 година беше доста разнообразна и динамична за пазара на труда. През първото тримесечие се наблюдаваше доста голям недостиг на кандидати, което впоследствие доведе и до това работодателите да увеличат своите заплащания. Малките частни бизнеси пострадаха доста поради политическите отношения в страната. Други частни бизнеси пък се развиха и разрастнаха много. Динамиката на пазара, дойде от последващите промени в цял свят, които все още са налице. Основен пример за това е глобалната инфлация, която започна да влияе на качеството на живота на кандидатите.

    През втората половина на 2022 г. се забеляза драстичен ръст на възнагражденията. Повишиха се не само заплатите, а и очакванията на самите кандидати. Някои компании, които не успяха да повишат възнагражденията си, се опитаха да компенсират с по-добри социални придобивки. Това компенсиране им помагаше в привличането на успешни кандидати с по-високи очаквания. Увеличението на доходите се наблюдава във всички сфери, но най-голям ръст на заплатите отбелязаха – IT и BPO компаниите.

    Кристиян Георгиев – Ръководител и основател на екип „Консултации и проучвания“, HRS Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Кристиян Георгиев – Ръководител и основател на екип „Консултации и проучвания“, HRS Bulgaria  

    В повечето сектори, които наблюдаваме, покачването е между 15% и 20%, като в сферата на производството достига до 25%

    През 2022 г. несъмнено видяхме по-значителен ръст на възнагражденията поради комбинация от фактори. Най-вече оказа влияние недостигът на таланти, инфлацията и до известна степен вдигането на минималния осигурителен праг. Продължи да се увеличава броят на заетите лица и безработицата най-сетне се понижи до нивата от преди пандемията (3,7% през третото тримесечие на 2022 г.). Това идва на фона на очакван спад в приходите на бизнеса. Затова ще е много трудно очакваното от служителите допълнително увеличение да се препокрие с предвидените от компаниите разходи.  

    Особено интересна за нас е ролята на инфлацията за покачването на възнагражденията в страната. Затова направихме справка с наблюденията на нашите експерти по дадени сектори и официалните данни на НСИ „Статистика на пазара на труда“.  

    Ако през 2021 г. според НСИ най-голямо увеличение на заплатите на годишна база се наблюдаваше в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа”, то през 2022 г. това е най-малко повлияният сектор (под 8 %). Сравнително слаб е и ръстът в секторите „Образование“ и „Финансови и застрахователни дейности“ (прибл. 12%). Всички останали сектори растат с над 13%, като средното ниво е около 15%. Най-засегнат според данните на НСИ е секторът „Селско, горско и рибно стопанство“ с над 18% прираст.

    В повечето сектори, които в HRS наблюдаваме, покачването е между 15% и 20%, като в сферата на производството достига до 25%, спрямо 15-16% по данни на НСИ. Отделно от това, не трябва да забравяме и значителното нарастване в стойността на допълнителните социални придобивки. В много случаи то е над 80 лв. на месец, като особено повлиян е отново сектора на производството и в частност ваучерите за храна.

    Годишната инфлация надскочи 15% и сякаш заплатите нарастват адекватно, но това е повърхността на айсберга. На пръв поглед, в производството и селското стопанство заплатите са нараснали най-много в процентно съотношение и уж изпреварват инфлацията. Но като вземем предвид потребителската кошница на хората в тези сектори и колко тя е поскъпнала, определено не можем да кажем, че стандартът им на живот се е подобрил. Не се е подобрил и за служителите в повечето останали сектори.

    Ако погледнем през призмата на работодателите обаче, се вижда наистина притеснителната страна на нещата. Приходите намаляват, разходите за заплати нарастват в крак с инфлацията без стандарта на живот на служителите да се повишава. Същевременно, работата на служителите като че ли нараства, тъй като ситуацията с недостига на таланти във всеки един сектор е на ръба да стане хронична.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство