петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3720 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Веселин Борисов
  25 януари 2023, 15:01 a+ a- a

  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision. Снимка: Личен архив

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Веселин Борисов – Tech Lead в българската софтуерна компания Devision.

  Devision е създадена през 2007 г. от трима съоснователи  с по-малко от 10 клиента, а днес развива глобално ключови дългогодишни взаимоотношения и проекти. През 2019 г. Devision е класирана от Clutch в топ софтуерни компании в България, а през 2021 г. получава оценка 8.7/10 в признатата IT платформа Pangea. Ключовите ѝ проекти са в RegTech индустрията, енергийния сектор и Smart home & building automation. Обслужва клиенти в САЩ и Европа.

  Веселин, кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  Според мен бизнесите и хората ще станат много по-продуктивни с помощта на инструменти като ChatGPT. Най-вероятно ще е game changer по отношение на задаващата се икономическа криза и нарастващата инфлация. По-продуктивните бизнеси и работещи хора ще стигат до големи резултати, постигнати с малко усилия.

  Различни бизнес проблеми и въпроси, които са необходими за разрешаването на даден проблем, могат да се решат в рамките на часове в сравнение с търсенето от библиотеки и селектирането на релевантна информация. Дори платформи като Google изглеждат бавни при извършване на проучване.

  Все повече професии, които могат да се автоматизират, ще бъдат заменени. В резултат на това  цялата икономическа система ще трябва да се промени бързо, глобалното богатство ще нарасне, работещите ще са устремени към креативност, нови идеи и неща, които не можем да си представим и в sci-fi филмите.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  ChatGPT е страхотен инструмент за създаване на основни програмни задачи като създаване на шаблонни класове, внедряване на алгоритми, изграждане на уеб формуляри, извършване на проста обработка на данни.

  В момента някои от тези задачи отнемат време и компаниите наемат разработчици на софтуер от начално или средно ниво, за да свършат тази работа. Това неизбежно ще се замени от инструменти като ChatGPT.

  Поддържащите инструменти като IDE, SDK и компилатори ще се развият до такава степен, че всеки може да се настрои веднага с малко обучение със съществуващите си познания за бизнес домейна.

  Ще се увеличи търсенето на програмисти, които могат да проектират и създават софтуер с data science платформите. Езици като Go и Python ще са тенденция.

  Като цяло скучните и повтарящи се дейности ще бъдат заменени. Работата, която ще остане, ще бъде силно креативна, техническа и специфична за конкретния бизнес.

  Вижте по какви проекти работи Devision

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ДЕВИЖЪН ООД в JOBS.bg

  Очаквайте и още гледни точки на ИТ лидери в рубриката „Какво ще промени ChatGPT“
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 17 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 22 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS