четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2942 прочитания

    Какво ще промени ChatGPT: Боян Кроснов - CТО на StorPool

    Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Боян Кроснов
    01 февруари 2023, 10:14 a+ a- a

    Боян Кроснов - CTO на StorPool. Снимка: StorPool

    С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

    Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

    Вижте какво коментира  Боян Кроснов - CTO на StorPool. StorPool Storage е изцяло българска компания, която разработва софтуерен продукт за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди. Решението се използва от водещи  компании в цял свят, които обслужват милиони потребители. Продуктът помага на големи корпорации, SaaS вендори и доставчици на IT услуги да предоставят бързи и надеждни услуги на своите крайни потребители. Подходящо решение е за фирми, които управляват собствена cloud инфраструктура в голям размер и трябва да я оптимизират, за да разрешат сторидж проблемите, които изпитват, и да отговорят на нарастващите нужди от производителност, бързина и скалируемост на техните клиенти.

    Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
    ChatGPT и други инструменти от същия вид ще помогнат много за ефективността на бизнеса, особено за задачи, които искат обработка на информация на човешки език, например в HR, продажби, маркетинг и поддръжка на потребителски продукти. Такива инструменти дават възможност например да обясниш с няколко думи какъв е смисълът на това, което искаш да предадеш и да създадеш текст на перфектен английски по темата. И обратното: ако имаш дълъг текст с неясно значение, можеш да използваш инструмента за изваждане на информацията, която те интересува или за синтезиране на най-важните теми от текста.

    От гледна точка на общество  ChatGPT прави изключително лесно генерирането на правдоподобно звучащ текст, поддържащ всякакви полезни и вредни тези. Това е проблем, защото нямаме достатъчно хора, които мислят критично и дори за тези, които могат, ще бъде трудно постоянно да анализират и проверяват всяка дума.

    Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
    В IT сферата има голямо количество работа, която е сравнително проста и монотонна. Има и по-малко количество работа, която е комплексна и разнообразна. ChatGPT и други специализирани инструменти като Github Copilot и Tabnine помагат за намаляване времето за извършване на монотонната и проста работа. Крайният резултат за IT екипите, които възприемат използването на такива инструменти, може да е десетки проценти подобрение на ефективността на работата и повишаване на количеството комплексни задачи. Когато простите задачи се решават по-бързо, остават повече сложни задачи. Затова при наличието на такива инструменти на пазара повишаването на експертизата и познанията на екипа става още по-важно от преди.

    Вижте какъв продукт разработва StorPool Storage

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

    Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
    Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
    Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
    Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
    Михаил Панайотов - CTO на TechPods
    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС