петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3256 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Боян Кроснов - CТО на StorPool

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Боян Кроснов
  01 февруари 2023, 10:14 a+ a- a

  Боян Кроснов - CTO на StorPool. Снимка: StorPool

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира  Боян Кроснов - CTO на StorPool. StorPool Storage е изцяло българска компания, която разработва софтуерен продукт за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди. Решението се използва от водещи  компании в цял свят, които обслужват милиони потребители. Продуктът помага на големи корпорации, SaaS вендори и доставчици на IT услуги да предоставят бързи и надеждни услуги на своите крайни потребители. Подходящо решение е за фирми, които управляват собствена cloud инфраструктура в голям размер и трябва да я оптимизират, за да разрешат сторидж проблемите, които изпитват, и да отговорят на нарастващите нужди от производителност, бързина и скалируемост на техните клиенти.

  Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  ChatGPT и други инструменти от същия вид ще помогнат много за ефективността на бизнеса, особено за задачи, които искат обработка на информация на човешки език, например в HR, продажби, маркетинг и поддръжка на потребителски продукти. Такива инструменти дават възможност например да обясниш с няколко думи какъв е смисълът на това, което искаш да предадеш и да създадеш текст на перфектен английски по темата. И обратното: ако имаш дълъг текст с неясно значение, можеш да използваш инструмента за изваждане на информацията, която те интересува или за синтезиране на най-важните теми от текста.

  От гледна точка на общество  ChatGPT прави изключително лесно генерирането на правдоподобно звучащ текст, поддържащ всякакви полезни и вредни тези. Това е проблем, защото нямаме достатъчно хора, които мислят критично и дори за тези, които могат, ще бъде трудно постоянно да анализират и проверяват всяка дума.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  В IT сферата има голямо количество работа, която е сравнително проста и монотонна. Има и по-малко количество работа, която е комплексна и разнообразна. ChatGPT и други специализирани инструменти като Github Copilot и Tabnine помагат за намаляване времето за извършване на монотонната и проста работа. Крайният резултат за IT екипите, които възприемат използването на такива инструменти, може да е десетки проценти подобрение на ефективността на работата и повишаване на количеството комплексни задачи. Когато простите задачи се решават по-бързо, остават повече сложни задачи. Затова при наличието на такива инструменти на пазара повишаването на експертизата и познанията на екипа става още по-важно от преди.

  Вижте какъв продукт разработва StorPool Storage

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
  Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
  Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
  Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
  Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
  Михаил Панайотов - CTO на TechPods
  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 11 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 14 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 14 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон