четвъртък, 30 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1538 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Боян Кроснов - CТО на StorPool

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Боян Кроснов
  01 февруари 2023, 10:14 a+ a- a

  Боян Кроснов - CTO на StorPool. Снимка: StorPool

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира  Боян Кроснов - CTO на StorPool. StorPool Storage е изцяло българска компания, която разработва софтуерен продукт за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди. Решението се използва от водещи  компании в цял свят, които обслужват милиони потребители. Продуктът помага на големи корпорации, SaaS вендори и доставчици на IT услуги да предоставят бързи и надеждни услуги на своите крайни потребители. Подходящо решение е за фирми, които управляват собствена cloud инфраструктура в голям размер и трябва да я оптимизират, за да разрешат сторидж проблемите, които изпитват, и да отговорят на нарастващите нужди от производителност, бързина и скалируемост на техните клиенти.

  Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  ChatGPT и други инструменти от същия вид ще помогнат много за ефективността на бизнеса, особено за задачи, които искат обработка на информация на човешки език, например в HR, продажби, маркетинг и поддръжка на потребителски продукти. Такива инструменти дават възможност например да обясниш с няколко думи какъв е смисълът на това, което искаш да предадеш и да създадеш текст на перфектен английски по темата. И обратното: ако имаш дълъг текст с неясно значение, можеш да използваш инструмента за изваждане на информацията, която те интересува или за синтезиране на най-важните теми от текста.

  От гледна точка на общество  ChatGPT прави изключително лесно генерирането на правдоподобно звучащ текст, поддържащ всякакви полезни и вредни тези. Това е проблем, защото нямаме достатъчно хора, които мислят критично и дори за тези, които могат, ще бъде трудно постоянно да анализират и проверяват всяка дума.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  В IT сферата има голямо количество работа, която е сравнително проста и монотонна. Има и по-малко количество работа, която е комплексна и разнообразна. ChatGPT и други специализирани инструменти като Github Copilot и Tabnine помагат за намаляване времето за извършване на монотонната и проста работа. Крайният резултат за IT екипите, които възприемат използването на такива инструменти, може да е десетки проценти подобрение на ефективността на работата и повишаване на количеството комплексни задачи. Когато простите задачи се решават по-бързо, остават повече сложни задачи. Затова при наличието на такива инструменти на пазара повишаването на експертизата и познанията на екипа става още по-важно от преди.

  Вижте какъв продукт разработва StorPool Storage

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
  Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
  Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
  Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
  Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
  Михаил Панайотов - CTO на TechPods
  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 11 часа
  Дават ваучери за обучения за придобиване на цифрови учения
  Стойността на ваучерите ще зависи от вида и продължителността на курсовете
  преди 12 часа
  ЕК ще подобрява бизнес средата в ЕС с по-малко бюрокрация
  Очаква се годишно да бъдат спестени около 437 милиона евро административна тежест
  преди 13 часа
  преди 15 часа
  Everty придобива Sofia Office Center
  Това е петата инвестиционна сделка на Everty в България
  преди 16 часа
  Доклад: Изкуственият интелект може да измести 300 млн. души от работата им
  Вижте за кои професии има най-голям риск според проучването на Goldman Sachs