сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5944 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Михаил Панайотов - CTO на TechPods

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Михаил Панайотов
  25 януари 2023, 16:35 a+ a- a

  Михаил Панайотов - CTO на TechPods. Снимка: Личен архив

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Михаил Панайотов - Технически Директор (CTO) на TechPods. TechPods e динамично развиваща се българско-британска ИТ компания, която налага модела co-sourcing за създаване на дълготрайни екипи от софтуерни инженери. Компанията стартира през 2018 и днес има повече от 50 служители.

  Михаил, според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  ChatGPT е един наистина впечатляващ продукт, който вече променя бизнес реалността със стряскащи темпове, и то през просто един силно лимитиран уеб интерфейс. Съвсем скоро обаче предстои отваряне на API интерфейса за трети страни, което ще позволи на бизнеси и предприемачи да инкорпорират бота в свои продукти. Възможностите, които се отварят са невъобразими. Представете си например производител на 3D принтери, който пуска нов модел на пазара с Amazon Alexa и ChatGPT интеграция. Извиквате: Alexa, tell my 3D printer to build a modern photo frame 15 by 10 centimetres with a heart shape in the upper right corner, Alexa апликацията изпраща към ChatGPT интерфейса този текст, а бота директно връща готов G-Code за печат към принтера. И имате подарък за Свети Валентин. Съвсем скоро този тип продукти ще са по рафтовете в магазините.

  Индийският туроператор Travel Professor вече е интегрирал ChatGPT през неофициално reverse engineered API към своята платформа. През интерфейса на Facebook Messenger ChatGPT „разговаря с потребителя“, уточнявайки предпочитания за дестинации, какъв тип хотели предпочита, има ли деца и всякакви други въпроси, които биха ни вълнували, когато търсим къде да почиваме. След което връща списък с индивидуално подбрани дестинации спрямо тези предпочитания. През следващите месеци предстои да виждаме лавина от подобни примери.

  ChatGPT е мощен инструмент, правещ нагледно показно на днешните възможности на Изкуствения интелект, но на мен ми се иска да поговорим за неизбежно настъпващите промени от един по-птичи поглед. Защото картинката е по-голяма.

  Дълги години, столетия и хилядолетия, икономическият растеж е бил функция основно на природни ресурси. Обществата, които се намирали в по-благоприятна откъм ресурси среда просперирали повече и прогресирали по-бързо. С обуздаването на енергията от волския впряг през парната машина до изобретенията на Едисън фокусът започнал да се измества от количеството ресурси към тяхното по-ефективно оползотворяване. Богатите европейски икономики нито имат ценните метали на Азия и Африка, нито фосилните горива на Близкия изток. С настъпването на информационната ера, икономическият растеж започна да се опира на нов пилон – интелектуалният капитал. Ще цитирам Ювал Ноа Харари: „Силициевата долина няма силициеви мини, а бизнесите за трилиони долари са изградени върху това, което е в умовете на инженерите и предприемачите, не върху това, което е в земята под краката им“.

  Икономическият растеж обаче периодично се удря в стъклен похлупак – когато производителността достигне своя максимален капацитет. За 2022 средният икономически растеж в ЕС е 3%, а средната инфлация – над 13%. Тази година ситуацията ще е дори по-тежка. Тази икономическа реалност е аналогична при всички развити икономики, където се наблюдаваше икономическо забавяне и много преди днешните глобални фактори. Достигнали сме поредния стъклен похлупак.

  Изкуственият интелект ще е онзи фактор, който ще счупи този похлупак. Това е исторически за човешкия вид инструмент, който ще повиши производителността ни в пъти. А ChatGPT играе ролята на iPhone през 2007 – продуктът, който бе катализатор за преобразяването не просто на мобилната индустрия, а на света такъв, какъвто го познавахме преди това. 

  Зад ъгъла се задава качествено нова реалност.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  Андрей Карпати, бивш директор на AI екипа Autopilot Vision на Tesla, наскоро написа в Twitter, че GitHub Copilot (друг продукт на OpenAI) драстично е повишил производителността му за писане на код, генерирайки 80% от целия нужен код с 80% точност. Той вече не коди, а просто пише задания през prompt и след това модифицира. Това е човек, който е сред най-елитните AI инженери на планетата.

  Виждам, че много колеги вече се притесняват за работата си. Ние смятахме съвсем доскоро, че човешката креативност ще е последното нещо, което машините ще могат да автоматизират, а не първото. Но аз лично не изпитвам подобни страхове и съм в отбора на оптимистите, които смятат, че бъдещето на софтуерния инженер е повече от светло. Това е просто един наистина мощен инструмент за повишаване на производителността. ИИ няма да ни вземе работата на ИТ инженери, но ИТ инженер, ползващ ИИ ще го направи. Ако искаме да сме релевантни на новите реалности за производителност и продуктивност, не можем да си позволим да стоим и да гледаме отстрани.

  Като цяло смятам, че предстоят най-интересните времена за ИТ индустрията. С помощта на изкуствения интелект ще се имплементират и тестват идеи за седмици и десетки хиляди долари, а не за години и стотици хиляди или милиони долари. Работата за софтуерните разработчици няма как да намалее, защото всичко, буквално всичко около нас се дигитализира. Съществува един термин „дематериализация“ – вече не носим калкулатори, фотоапарати, папки с хартия и други физически обекти, защото всичко това вече е дематериализирано в апликации на нашите мобилни устройства. Тепърва предстои да навлизат продукти от ново поколение, стъпващи върху Индустрия 4.0 и споделената икономика. Този процес ще се забърза и ще стане по-достъпен за по-малки играчи, от което печелим всички ние като цивилизация. Ще е вълнуващо.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на TechPods JSC в Jobs.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 15 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 15 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 16 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 17 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс