вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4767 прочитания

    Какво ще промени ChatGPT: Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware

    Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Веселин Арнаудов
    31 януари 2023, 12:19 a+ a- a

    Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware. Снимка: VMware

    С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

    Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

    Вижте какво коментира Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware.

    Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
    Технологията наистина е вълнуваща: като общество сме още в самото начало на това пътешествие и е добре да се опитаме да разберем нейните силни страни, както и разнородните предизвикателства, които трябва да преборим преди широката ѝ употреба. Важно е да се каже, че така наречените Large Language Models (LLM) тренирани невронни мрежи съществуват от около десетилетие и са важна част от бизнесите на Google, Meta и други големи технологични компании. Това, което прави 2022 година различна за този вид технология е възможността на множество крайни потребители безплатно и през удобен и интуитивен интерфейс да имат достъп до нея именно чрез програмата ChatGPT, оперирана от компанията OpenAI. 

    Нека разгледаме по-специално модела GPT-3, създаден от OpenAI. За първи път имаме достъп до такъв модел, трениран върху около 45 терабайта текст на съдържание, достъпно през интернет до 2021 г. Този вид модели са отлични в това да изберат следващата дума в дадено изречение, базирайки се на контекст, придобит от целия огромен масив от данни, върху които са били тренирани, и съответно те създават добре написан и в повечето случай смислено звучащ нов текст. В същия момент LLM моделът не притежава семантично разбиране на текста, който сам генерира: затова например такива модели не са подходящи за решаването на математически или логически задачи, с които не се срещали преди. Причината тук е, че алгоритмите работят с приблизителни изчисления и вероятности на отговорите, вместо правила от символи, абстракции и логика. Затова трябва да имаме предвид, че тези системи не могат да проверят дали дават „верни“ отговори, а могат да създадат или трансформират кохерентен текст, който е възможно да е верен, в зависимост от входните данни.

    Това, разбира се, също е много ценно и ще намери приложение в различни сфери на живота. Например в образователната система ученици биха могли да имат виртуален преподавател, който да обяснява сложни концепции или теории от различни гледни точки и на достъпен език. Учителите биха могли да го ползват като инструмент за изготвяне на учебни планове, текстове и обяснения. Може да очакваме автоматизация и подобрение в копирайтинга и преводаческите услуги. 

    За съжаление, подобно на други инструменти, този вид AI също може да бъде използван и за зловредни действия. Един от негативните ефекти, които очаквам, е улесняването на създаване на още правдоподобно звучащи „фалшиви новини“ и поляризиращо съдържание, тъй като стойността и сложността за автоматизация ще е минимална. 

    По подобие на ChatGPT и LLM генеративните AI решения за изображения като Dall-E, Stable Diffusion, Midjourney могат да помагат на създателите на визуално съдържание като илюстрации или презентации. И в тази сфера има нерешени въпроси, като например интелектуалната собственост. Наскоро имаше съдебен иск към компанията, разработила Stable Diffusion от автори, чиито творби са използвани за трениране на модела и чийто уникален творчески стил той може да наподобява.

    Когато говорим за влияние върху бизнеса, големите технологични компании, които ползват този тип AI, също не са застраховани от disruption. За пръв път от много време насам виждаме известно притеснение от страна на Google (който също разполага със собствен LLM, макар и с друго предназначение) относно доминиращото положение на своя най-печеливш бизнес. Другият голям играч Microsoft, инвестирайки в OpenAI и използвайки удобния интерфейс и отговори, поднесени от ChatGPT, може да изведе търсачката си Bing на съвсем ново ниво. За да се случи това, нелесният въпрос за достоверността на отговорите трябва да бъде  решен, което би било добре за всички, ползващи този вид модели. Не трябва да забравяме и нуждата от оптимизирането на икономическия аспект, породен от високата стойност за оперирането на тези системи. За справка по някои източници са необходими около 100 000 щатски долара на ден за предоставянето на безплатната услуга от ChatGPT; следователно вече може да говорим и за платен subscription достъп до тази програма. 

    От друга страна, компаниите, предоставящи инфраструктура за тренирането и оперирането на тези модели като Nvidia или доставчиците на облачни услуги като Microsoft Azure и Амазон AWS, в зависимост от бизнес модела на AI услугите  подобряват операциите си, както и приходите си. Очаквам, че все повече бизнесът ще започва да разбира по-добре не само как да прилага тези AI инструменти, но и как най-оптимално да ги използва откъм цена и поддръжка.

    Гледайки към новата 2023 година: в момента ChatGPT технологията се базира върху подобрената версия на GPT-3 модела на OpenAI, която има около 175 милиарда параметъра. Интересно ще бъде подобрението на модела, който се спекулира, че ще бъде въведен в експлоатация през тази година, тъй като GPT-4 се очаква да съдържа ориентировъчно над 100 трилиона параметъра или да стане около 500 пъти „по-голям“ (а съответно – и „по-добър“) от GPT-3. 

    Когато говорим за влиянието на LLMs вярвам, че обществото може да постигне множество положителни ефекти, но както казах, ние тепърва започваме приключението за успешното използване на AI като асистент в нашето ежедневие. Очаквам еволюция вместо революция: необходимо е да продължим да решаваме трудните технологични задачи и да градим доверие в точността на данните, които сме използвали за създаването на тези модели, отговорите, които те предоставят и етичния начин, по които те се оперират.  

    Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
    При IT професионалистите очаквам LLM да имат приложение в подпомагане създаването на код. Github co-pilot е една такава система, базирана на Codex модела разработен от OpenAI - компанията, която стои и зад GPT-3. Все още е необходима експертна проверка от човек, но този инструмент в някои случаи би могъл да намери интересно приложение за увеличаване на продуктивността. Разбира се, годността на решенията, които се предлагат от инструмента ще зависят пряко от количеството и качеството на данните, върху които е трениран моделът. Въпросът за авторското право е валиден за технологичната и други индустрии, използващи някакъв вид Generative AI.

    Друго приложение в IT сферата би било използването на моделите за създаването на техническа и маркетингова документация към проектите, което отново би подобрило продуктивността на екипите. Също така международни и географски разпределени екипи биха могли да се възползват от възможността за симултанен превод и по-ефективна комуникация. Моделът е трениран на 95 езика, включително български, което може да улесни работата на създателите на съдържание в почти в цял свят. Това, разбира се, не изключва нуждата от експертна проверка на генерирания текст. 

    Още по-интересна е възможността този вид модели да обясняват даден код или концепция. И в този случай е важно да се има предвид качеството на данните, които са били част от тренировката на модела. Не трябва да забравяме, че отговорите на LLM все още не са достатъчно точни: те могат да звучат добре структурирано и написано, но понякога са изключително погрешни. Това е причината и известният сред програмистите сайт StackOverflow да забрани използването на отговори, генерирани от ChatGPT сред потребителите си. 

    Можете да научите повече за 10-те топ теми, които ще имат ефект върху технологичната индустрия, включително и AI от последния анализ на Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за EMEA във VMware.

    Вижте какви продукти разработва VMware

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на VMware Bulgaria в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

    Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
    Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
    Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
    Михаил Панайотов - CTO на TechPods
    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 9 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 9 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 10 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 13 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ