петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4233 прочитания

    ИТ лидерите в България: Пламен Наков, DSS

    Управляващият директор и основател на българската софтуерна компания разказва за пътя си досега
    27 март 2023, 16:44 a+ a- a

    Пламен Наков - Управляващ директор на DSS (Digital and Software Solutions). Снимка: DSS

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Запознайте се с Пламен Наков -  Управляващ директор на DSS (Digital and Software Solutions).

    Свързани новини

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завършил съм бакалавърска и магистърска степен в Техническия университет в София във факултет „Компютърни системи и технологии“, специалност „Компютърно и софтуерно инженерство”. Но с това не спирам дотук - в момента съм докторант със специалност „Автоматизирани системи за обработка на информация и управление“ в професионално направление „Комуникационна и компютърна техника“ в ТУ-София.

    В образованието си ценя това, че ми зададе широки хоризонти, но същевременно ми осигури възможност за селекция - успях много добре да се ориентирам в това кои теми са ми интересни, за да развия умения, които ми служат и до днес. Разбира се, много ценно е и изграждането на среда от единомислещи хора в различни университетски общности, които впоследствие могат да дадат силен начален тласък на кариерата. И не на последно място, образованието носи ценното умение да синтезираш големи масиви от информация и да извличаш най-важното за постигане на трудни задачи. Университетът те учи и на самостоятелност и отговорност, за разлика от училището. Вече няма наставници - сблъскваш се с действителността и бързо осъзнаваш, че всичко зависи само от теб и усилията, които полагаш. Както често обичам да казвам, висшето образование е въпрос на личен избор - може да си в най-престижния университет в света, но ако сам не се „буташ” и мотивираш, няма как да изкласиш.

    „Доверието със сигурност е тънката граница, която крепи приятелства, партньорства и цялостно живота“, вярва Пламен. Снимка: DSS

    Ако знаехте това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Не бих я сменил! Благодарение на изборите в образованието, които съм направил, съм достигнал до развитието, което имам в момента и съм доволен от това. И от средното, и от висшето си образование съм получил необходимите знания, за да преследвам целите и мечтите си.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първите ми работни занимания бяха още на 13-14 години, основно подтикнати не толкова от финансова нужда, а по-скоро от желанието още на тази възраст да направя нещо сам. Раздавал съм флайери, занимавал съм се със сглобяване на тефтери, тестване и оценка на нови продукти. А първата ми истинска „сериозна” работа беше, когато навърших пълнолетие. Началото беше четиримесечен стаж в една от най-големите компании в България за управление на ИT процесите в производството. След това започнах следването си в университет, а следващото лято отново ми предложиха стаж в същата компания. След тези два изключително ползотворни стажа получих и предложение за постоянно работно място. Екипът, в който работех, беше изключително гъвкав, като така успявах да съвместявам работата с учението. По време на първия стаж се занимавах с контрол на процесите и ефективността на Service Desk. Там се сблъсках с ITIL, с платформи и системи за управление на ИТ и бизнес процеси, като ServiceNow, BMC, SAP. Впоследствие станах част от екипа, който се занимаваше с автоматизация на процеси и беше отговорен за внедряването на ServiceNow в една от най-разпознаваемите компании в света. Всъщност доколкото знам, това бе първата имплементация на ServiceNow в България. Това беше и основният trigger (от англ. „спусък, задействане”) на кариерата ми, защото ServiceNow е платформа, която и до ден днешен активно използваме в рамките на DSS и имплементираме за наши клиенти и партньори.

    Като всеки млад човек, който е станал самостоятелен, се чувствах чудесно! Независимостта и фактът, че постигаш резултати, от които виждаш всеки месец плода на труда си, ме ентусиазираха и радваха. А и видях, че това определено е сферата, в която искам да работя - бях попаднал на точното място, с точните хора и имах перфектната среда за развитие. Менторите ми тогава изключително много ми помогнаха. Спомням си какъв добър лидер беше първата ми мениджърка, тя ме мотивираше да откривам информацията сам и да я синтезирам, така че наистина да я запомня. Може би това намирам за основен плюс в моята кариера - възможността сам да намирам информация и съответно решение на всеки казус.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    За мен всички спомени са живи и важни, защото те изграждат като личност, а в моя случай и като лидер на екип. Открояват се тези, свързани с предизвикателства и решаване на бизнес проблеми както в DSS, така и за наши клиенти и партньори. Пример за голямо предизвикателство е един от най-големите и дългогодишни проекти на фирмата, който приехме изключително отговорно, тъй като е с огромно обществено значение. В рамките на този проект създадохме платформа, която по мои груби сметки се използва от 1/4 от обществото ни и именно поради тази причина отношението към нея би могло да се нарече полюсно. Преди да поемем този проект, не бяхме работили върху нещо толкова всеобхватно и трябваше максимално бързо да се адаптираме към нов начин на работа, който да позволи изпълнението на този мащабен проект. Имахме, разбира се, своите вътрешни грешки, но благодарение на тях успяхме да израснем като организация и от малката фирма (с 10-15 служители) да достигнем до над 55 души и да установим процеси, които към момента позволяват да функционираме по-ефективно. Даваме си сметка, че вероятно предстоят нови катарзиси, свързани с ръста на броя хора и управлението на процесите, но сме добре подготвени за тях благодарение на тези най-живи спомени и уроци.

    „Едно от най-големите предизвикателства за мен е да пречупвам своята гледна точка в името на
    екипа и мисля, че успявам да го постигна“, споделя Пламен. Снимка: DSS

    Как започнахте в DSS?
    Създадох я! Преди вече близо 6 години реших, че е подходящият момент да рискувам и да опитам да създам нещо сам. Така се роди „Дигитални и софтуерни решения” или накратко DSS. Не исках просто да бъда програмист на свободна практика и да се отделя от фирмата, в която работех тогава, за да изкарам повече пари. Целта ми беше по-скоро да създам екип, в който да дам възможност на хората да се развиват, да постигат резултати, следвайки ценности и разбирания, които самите ние сме определили. Още в първите месеци успях да убедя двама колеги от университета да се присъединят към мен в това приключение и започнахме в началото със ServiceNow имплементации. Веднага след това се появи и първата възможност за разработка на уеб решение - Система за електронно провеждане на изпити по дигитални компетенции за ученици в средното образование (първият изцяло дигитален изпит в средното образование). И така тримата с общи усилия успяхме за много кратък срок да създадем платформа, която впоследствие се оказа устойчива и до днес се използва за администриране на приемните изпити за чуждестранни студенти в държавните университети.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Като управляващ директор на DSS отговарям за представянето ни като фирма, за това как се справяме пред нашите партньори и клиенти. Отговарям и за изграждането и развитието на екипа, за разширяването на дейността и пазарите, които покриваме. Всичко това обаче постигам и благодарение на екипа, който работи с мен.

    Какво Ви мотивира?
    От една страна силно ме мотивира намирането на решения на казуси, пред които ние и нашите партньори сме изправени. А от друга - израстването на всеки колега от екипа. Както младши специалистите достигат до senior позиции, така и най-опитните ни кадри навлизат в други домейни и се сблъскват с нови предизвикателства, далеч от зоната им на комфорт, благодарение на което получават нови знания. Извън работа се зареждам от пътувания до близки и далечни дестинации. Обичам да посещавам нови места - особено такива, в които има много история. Любопитно ми е да се докосвам до източници, които са белег за феноменалното човешко развитие.

    С какво не бихте направили компромис?
    Със сигурност с доверието! Трудно се гради, бързо се руши! Определено не бих направил компромис с доверието както в личен, така и в професионален план. Всичко в крайна сметка се крепи на това: доверието на един колега към друг; доверието между екипите; доверието към лидерите в една компания, че ще изпълнят поетите ангажименти и разбира се, не на последно място - доверието на партньорите, с които работим. Да, всички имаме договори, които ни ограничават или задължават, но практиката ми сочи, че договорите нямат значителна стойност, когато доверието е нарушено. Доверието със сигурност е тънката граница, която крепи приятелства, партньорства и цялостно живота.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Стремим се да привличаме най-вече отговорни и проактивни хора. Не сме организация, която цели да следи изкъсо служителите си, нито такава, в която се наблюдава т.нар. микромениджмънт (не „надничаме” иззад рамото на служителите си за щяло и нещяло). Затова искаме хора, които са самостоятелни, действащи, гонещи сами целите си и отговорни към поверените им задачи. Ако искаме една организация да се развива, тя трябва да се развива като екип, т.е. всеки трябва да върви напред. Ако само мениджърът или лидерът носи отговорност или е проактивен, то силата на развитие ще е равна на неговата. Но когато всички са отговорни, то силата ще расте експоненциално. Бих си позволил да направя една метафора - в крайна сметка каруцата се движи със скоростта на най-бавния кон.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Да се вслушва в екипа си, да е откровен и да е отворен за промяна. Знаем за много компании, които работят по един начин дълги години и са доста по-резервирани при въвеждането на промяна, което в дългосрочен план ги изкарва извън конкурентното им място и водещите позиции, които са заемали преди. Затова е много важно за ръководителите да са винаги готови за промяна и да се интересуват от иновации, за да не се окаже някой ден, че не могат да отговорят на нуждите на пазара.

    „Основавайки DSS, целта ми беше да създам екип, в който да дам възможност на хората да се
    развиват, да постигат резултати, следвайки ценности и разбирания, които самите ние сме
    определили.“, казва Пламен. Снимка: DSS

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Едно от най-големите предизвикателства за мен е да пречупвам своята гледна точка в името на екипа и мисля, че успявам да го постигна. Всеки има своите възприятия и от позицията на мениджър е лесно да наложиш мнение, но дали това винаги е най-правилното...? Стремя се да чуя всеки глас, всяка позиция и да изградя визия, базирана на общите настройки, а не на моите лични предпочитания.

    От друга страна, предизвикателство може да се нарече и пазарът на кадри към момента - както сериозното текучество в индустрията, така и недостигът на квалифициран персонал. Но това е глобален проблем за бизнеса по принцип. Как опитваме да се справим ние в DSS? Освен с конкурентни условия, се опитваме да изградим гъвкава среда, която хората да харесват, която да ги задържа и в която да се чувстват значими и чути.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Може би е клише, но не бих променил почти нищо. Всичко, което се е случило, се е случило, за да изградим уменията и опита, които имаме днес. Рискът да променим нещо, означава, че е възможно да не натрупаме същия опит. Вярвам, че промяната на минали събития би довела само до негативни последици - можем да се „опарим” в друг неподходящ момент, който може да бъде критичен за бизнеса. Това, към което трябва да се стремим, е не промяната или изопачаването на миналото, а промяната на бъдещето.

    Все пак има грешки, които сме допуснали - такива, които са се отразили на ефективността или на добрата работна среда, която се стремим да постигнем. Това са начин на структуриране, твърде много отговорности върху малък кръг от хора и съответно претоварване. Макар и да ми се иска да ги бяхме избегнали, всяко от тези предизвикателства ни е дало различни поуки и уроци.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Изкуственият интелект (Artificial Intelligence) и машинното обучение (Machine Learning) са изключително популярни области, в които ИТ индустрията определено ще се развие в следващите години и секторът инвестира огромни средства в тях. И ние не изоставаме и също работим в тази посока, усъвършенствайки наше съществуващо решение за обработка и OCR (Optical Character Recognition Tool) на изображения на български и международни лични документи.

    От друга страна, актуалният ChatGPT е страхотен пример за посоката, в която не само ИТ секторът ще се развива, а и световната индустрия - към автоматизация и извършване на човешка дейност чрез изкуствен интелект.

    И България върви с изключително бърз темп в развитието си. Забелязваме как наши партньори и конкуренти инвестират огромно количество в усъвършенстването на своите екипи. Компаниите работят в посока подпомагане на обществото и осигуряване на по-добро образование и по-добър стандарт на живот чрез обучения, програми и партньорства с обществени организации, университети и училища. Ние също вярваме в това, като през последните месеци инвестирахме огромни средства (финансови и ресурсни) в партньорството ни с обществени организации и институции. Последната е с Техническия университет София, където изградихме нова и модерна учебна лаборатория по компютърно и софтуерно инженерство. В тази лаборатория, аз и мои колеги участваме и в учебния процес, водим учебни упражнения, лекции и семинари. 

    Друга актуална тема, по която работи както държавата, така и ние, е изграждането на учебни STEM лаборатории, защото е ключова подготовката на подрастващото поколение, което ще бъде двигателят на бизнеса в България през утрешния ден.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на DIGITAL & SOFTWARE SOLUTIONS LTD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Пенка Бочева, EPAM Systems България
    Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
    Явор Попов, PhoneArena
    Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
    Александър Джонгаров, Delta Source
    Владислав Янков, Equinix България
    Антон Ганев, Tek Experts
    Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
    Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
    Деян Парушев, INDUSTRIA
    Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
    Марин Василев, Coretech Bulgaria
    Надежда Данабашева, PSInteractive
    Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
    Михаил Петров, Schwarz IT България

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство