неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1033 прочитания

    Open AI преговаря за връщането на Сам Алтман

    Само ден след като го отстрани
    20 ноември 2023, 10:43 a+ a- a

    Снимка: X

    В удивителен обрат, бордът на OpenAI, компанията зад AI частбота ChatGPT, обсъжда с уволнения главен изпълнителен директор Сам Алтман неговото завръщане, съобщава Euronews. Сам Алтман, току-що отстраненият главен изпълнителен директор на OpenAI, обсъжда възможно завръщане в компанията, която стои зад бота ChatGPT, въпреки че обмисля стартирането на ново начинание с изкуствен интелект (AI), каза човек, информиран по въпроса в събота (18 ноември).

    Ден след като бордът го уволни в изненадващ ход, който разтърси света на технологиите, Алтман разговаря с ръководители на OpenAI за подобряване на управленската структура на компанията, докато обсъжда с някои основни изследователи на OpenAI и други, лоялни на Алтман служители, как биха могли да създадат нова компания за изкуствен интелект, твърди източникът.

    Възможностите за завръщане или рестарт за Алтман, разглеждан от мнозина като лицето на генеративния AI, са в движение, каза източникът, който пожела да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори от името на участващите страни.

    Инвеститорите в OpenAI, включително най-големият му поддръжник Microsoft, обсъждат контрол върху щетите, включително евентуално принуждаване на борда да възстанови Алтман като главен изпълнителен директор, страхувайки се от масово напускане на таланти без него, казаха други източници.

    Kholsa Ventures, ранен поддръжник на OpenAI, иска Алтман обратно в OpenAI, но „ще го подкрепи каквото и да прави по-нататък“, написа  основателят на фонда Винод Хосла в X/twitter.

    Microsoft притежава 49% от компанията, други инвеститори и служители контролират 49%, а 2% са собственост на организацията майка на OpenAI с нестопанска цел.
    The Verge съобщи по-рано за дискусиите на борда на OpenAI с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор. Forbes съобщи, че инвеститорите планират да върнат Алтман като главен изпълнителен директор.

    Отстраняването на Алтман се дължи на „срив на комуникациите“, а не на „злоупотреба“, пише главният оперативен директор Брад Лайткеп във вътрешна бележка на компанията в събота, видяна от „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години