понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1094 прочитания

  Open AI преговаря за връщането на Сам Алтман

  Само ден след като го отстрани
  20 ноември 2023, 10:43 a+ a- a

  Снимка: X

  В удивителен обрат, бордът на OpenAI, компанията зад AI частбота ChatGPT, обсъжда с уволнения главен изпълнителен директор Сам Алтман неговото завръщане, съобщава Euronews. Сам Алтман, току-що отстраненият главен изпълнителен директор на OpenAI, обсъжда възможно завръщане в компанията, която стои зад бота ChatGPT, въпреки че обмисля стартирането на ново начинание с изкуствен интелект (AI), каза човек, информиран по въпроса в събота (18 ноември).

  Ден след като бордът го уволни в изненадващ ход, който разтърси света на технологиите, Алтман разговаря с ръководители на OpenAI за подобряване на управленската структура на компанията, докато обсъжда с някои основни изследователи на OpenAI и други, лоялни на Алтман служители, как биха могли да създадат нова компания за изкуствен интелект, твърди източникът.

  Възможностите за завръщане или рестарт за Алтман, разглеждан от мнозина като лицето на генеративния AI, са в движение, каза източникът, който пожела да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори от името на участващите страни.

  Инвеститорите в OpenAI, включително най-големият му поддръжник Microsoft, обсъждат контрол върху щетите, включително евентуално принуждаване на борда да възстанови Алтман като главен изпълнителен директор, страхувайки се от масово напускане на таланти без него, казаха други източници.

  Kholsa Ventures, ранен поддръжник на OpenAI, иска Алтман обратно в OpenAI, но „ще го подкрепи каквото и да прави по-нататък“, написа  основателят на фонда Винод Хосла в X/twitter.

  Microsoft притежава 49% от компанията, други инвеститори и служители контролират 49%, а 2% са собственост на организацията майка на OpenAI с нестопанска цел.
  The Verge съобщи по-рано за дискусиите на борда на OpenAI с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор. Forbes съобщи, че инвеститорите планират да върнат Алтман като главен изпълнителен директор.

  Отстраняването на Алтман се дължи на „срив на комуникациите“, а не на „злоупотреба“, пише главният оперативен директор Брад Лайткеп във вътрешна бележка на компанията в събота, видяна от „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева