сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  808 прочитания

  Open AI преговаря за връщането на Сам Алтман

  Само ден след като го отстрани
  20 ноември 2023, 10:43 a+ a- a

  Снимка: X

  В удивителен обрат, бордът на OpenAI, компанията зад AI частбота ChatGPT, обсъжда с уволнения главен изпълнителен директор Сам Алтман неговото завръщане, съобщава Euronews. Сам Алтман, току-що отстраненият главен изпълнителен директор на OpenAI, обсъжда възможно завръщане в компанията, която стои зад бота ChatGPT, въпреки че обмисля стартирането на ново начинание с изкуствен интелект (AI), каза човек, информиран по въпроса в събота (18 ноември).

  Ден след като бордът го уволни в изненадващ ход, който разтърси света на технологиите, Алтман разговаря с ръководители на OpenAI за подобряване на управленската структура на компанията, докато обсъжда с някои основни изследователи на OpenAI и други, лоялни на Алтман служители, как биха могли да създадат нова компания за изкуствен интелект, твърди източникът.

  Възможностите за завръщане или рестарт за Алтман, разглеждан от мнозина като лицето на генеративния AI, са в движение, каза източникът, който пожела да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори от името на участващите страни.

  Инвеститорите в OpenAI, включително най-големият му поддръжник Microsoft, обсъждат контрол върху щетите, включително евентуално принуждаване на борда да възстанови Алтман като главен изпълнителен директор, страхувайки се от масово напускане на таланти без него, казаха други източници.

  Kholsa Ventures, ранен поддръжник на OpenAI, иска Алтман обратно в OpenAI, но „ще го подкрепи каквото и да прави по-нататък“, написа  основателят на фонда Винод Хосла в X/twitter.

  Microsoft притежава 49% от компанията, други инвеститори и служители контролират 49%, а 2% са собственост на организацията майка на OpenAI с нестопанска цел.
  The Verge съобщи по-рано за дискусиите на борда на OpenAI с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор. Forbes съобщи, че инвеститорите планират да върнат Алтман като главен изпълнителен директор.

  Отстраняването на Алтман се дължи на „срив на комуникациите“, а не на „злоупотреба“, пише главният оперативен директор Брад Лайткеп във вътрешна бележка на компанията в събота, видяна от „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 12 часа
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
  преди 12 часа
  4 млн. лева ще получат български фирми за подобряване на киберсигурността си
  От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера
  преди 15 часа
  БНБ повиши прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023
  Лихвите по кредитите и депозитите ще достигнат най-високите си стойности в края на 2024 и в началото на 2025, прогнозират от централната банка
  преди 16 часа
  Стартира строителството на 6 км метро през “Слатина” до “Цариградско шосе”
  Още 75 хил. души ще могат да ползват най-бързия и екологичен транспорт
  преди 16 часа
  Китайската централна банка ще подкрепи вътрешното търсене
  За целта институцията ще използва „силна и целенасочена“ политика