неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2091 прочитания

    Как бизнес лидерите у нас се подготвят за AI трансформацията?

    Вижте какво споделиха топ мениджъри на някои от най-големите компании в България, които ще участват във форума Leadership Talks на ГБИТК
    27 ноември 2023, 16:46 a+ a- a

    Развитието на технологиите и стремглавото навлизане на изкуствения интелект (AI) в ежедневните бизнес процеси налагат нуждата от адаптация. Лидерите играят основна роля в приноса към положителна организационна промяна.

    Как лидерите у нас използват AI в бизнеса си и как се подготвят, за да се адаптират към новата технологична реалност - попитахме мениджъри от водещи компании в България, които ще се включат в дискусионния форум Leadership Talks, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара. Той ще се проведе на 30.11.2023 в Гранд хотел „Милениум“. Регистрацията започва в 14:30 ч.

    Целта на събитието е да покаже как се променя развитието на корпоративния свят с напредъка на технологиите, как лидерите се адаптират в новата бизнес действителност, какви са предизвикателствата, през които те преминават, кой е автентичният лидерски модел, кои са уменията на бъдещето, какви са печелившите лидерски стратегии за управление, какви са историите, които лидерите трябва да разказват.

    Как подготвяте своите мениджъри, за да се адаптират към новата технологична реалност, свързана с използването на AI?

    Йоанис Коцианос, председател на Изпълнителния комитет на Алианц България
    За да подготвим мениджърите за новата технологична реалност, свързана с използването на AI в Allianz, въведохме обширна програма за обучение. Програмата включва работни срещи, семинари и онлайн курсове, които обхващат както техническите аспекти на AI, така и последиците за бизнеса от използването му. Освен това предоставяме достъп до ресурси като проучвания от нашата индустрия, казуси и експертни консултации. Предоставяйки на нашите мениджъри знания и разбиране за AI, ние се стремим да насърчим културата на постоянни иновации и да осигурим те ефективно да използват AI технологиите, за да стимулират растежа и ефективността на бизнеса. Тази година въведохме Allianz версия на ChatGPT, чието предимство е, че можем да споделяме там свързани с работата данни, тъй като това е вътрешно решение на Allianz, и да получаваме информация от целия свят на Allianz – чудесна възможност за бързо споделяне на знания и опит.

    Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България
    В случая говорим за процес, за нещо постепенно. Цари някакъв мит, че от днес за утре животът изцяло се е променил само защото вече има нова версия на ChatGPT. Истинското въздействие идва, когато цели процеси се заменят изцяло от изкуствения интелект. В момента работата все още е на парче. Даже на много малки парчета. Подготвяме лидерите си, като им даваме време и насоки как да сглобят малките парчета в едно по-голямо, в рамка, в поточна линия. Учим ги как да мислят в перспектива, да планират иновациите си така, че те да останат не само на идейно ниво. Всичко това става с прилагането на много нестандартни подходи. Няма готови материали и заучени обучения. Всичко става в отворени уъркшопи, дискусионни панели и стимулиране на иновативното мислене.

    Катерина Шопова, HR директор на Лидл България
    Разглеждаме навлизането на AI в контекста на по-широката и задълбочена промяна на света около нас. Стремим се да подготвяме лидерите в компанията не само за един елемент от новата реалност като AI, а цялостно за спектъра от очаквания, на които разчитаме те да продължават да отговарят и надхвърлят. Правим го със специални програми, които развиват компетентностите им да водят ефективно хора и да са на „ти“ с уменията на 21 век - като growth mindset, критично мислене и др. Разбирането на перспективите и предизвикателствата от навлизането на изкуствения интелект, естествено, е част от тези нови умения и то също е включено в обучителните ни програми в България, а някои екипи участват и в целенасочени международни обучения на Lidl по темата.

    Къде виждате най-голямото предизвикателство, а и възможност за лидерите през следващите години?

    Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България
    Най-голямото предизвикателство идва от самото поколение. Лидерството сега е по-трудно от всякога, тъй като поколенията, които трябва да движат тази промяна, страдат от силна тревожност и свръхинформация, с която рядко знаят какво да правят. Те са изключително прями, търсят бързи резултати и нямат страх от това да се откажат. Нашето предизвикателство е да ги учим да не виждат нещата само в крайности, да планират и да провеждат пълноценни преговори, да водят трудни разговори, да се конфронтират и да получават обратна връзка. Като наблягаме на тези меки умения, ще им помогнем да дадат най-доброто от себе си с техническите знания, които носят.

    Катерина Шопова, HR директор на Лидл България
    Най-важно за успеха на лидерите през следващите години е да разберат потребностите на съвременния човек, който има по-високи очаквания за персонализиран подход и активно включване във всички процеси в компанията. Това означава генерална промяна в нагласите, преразглеждане на йерархията във взаимоотношенията и фокус на мениджърите върху вдъхновението и мотивацията на хората. Звучи лесно, но е предизвикателно, защото изисква повече време и енергия от страна на лидерите, много двупосочна комуникация и най-вече умения да разбират другия и да подхождат индивидуално към неговите нужди. Ще са успешни тези лидери, които успеят истински да запалят хората и да ги направят свои съмишленици за ценностите и целите на компанията, и точно това ще е най-голямото им конкурентно предимство.

    Йоанис Коцианос, председател на Изпълнителния комитет на Алианц България
    Най-голямото предизвикателство за лидерите през следващите години е да се справят с нарастващата сложност и несигурност на бизнес средата. С бързия технологичен напредък, променящите се очаквания на потребителите и геополитическите промени, лидерите трябва да бъдат гъвкави и адаптивни. Те трябва да могат да вземат стратегически решения в двусмислен и забързан контекст. В същото време тази сложност предоставя възможност за лидерите да стимулират иновациите, да насърчават сътрудничеството и да създават нова стойност за своите организации. Чрез внедряване на нови технологични решения, развитие на различни таланти и култивиране на култура на непрекъснато учене, лидерите могат да позиционират своите организации за успех в бъдеще. Ние в Allianz сме фокусирани върху дигитализацията на нашия бизнес в световен мащаб. Ангажирани сме да осигурим подходяща преквалификация на работната сила, която може да бъде частично или напълно заменена от AI решения за различни дейности. Това е не само предизвикателство за всяка компания в световен мащаб, но и чудесна възможност да се съсредоточим повече върху дейности с добавена стойност, да направим работата по-интересна и възнаграждаваща за хората, като по този начин способстваме за тяхното задържане и благосъстояние в нашата компания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години