събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5637 прочитания

    Кои са най-големите предизвикателства да си жена в ИТ?

    Вижте какво споделят успешни дами, които са част от екипите на водещи технологични компании в България
    08 март 2024, 11:27 a+ a- a

    ИТ секторът в България отдавна не е сфера за професионална реализация само на мъже и все повече жени избират кариера в сферата на технологиите. Пример за това са успешните дами, които представяме в рубриката Women in IT на Economy.bg. В Международния ден на жената, 8 март, ви пропомняме кои според тях са най-големите предизвикателства да си част от екипа на ИТ компания.

    Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia. Снимка: Личен архив

    Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

    България e в челните места на световните класации по жени заети в IT индустрията. Поради тази причина не считам, че жените срещат специфични предизвикателства само поради факта, че са жени. Ако има такива случаи те по-скоро са изолирани.

    Моето лично предизвикателство е да работя с екипи, които разработват софтуер, без да имам техническо образование. Защото, за да мога да им помогам ефективно, е нужно да имам разбирането за продукта, по който работят. Tова ми коства доста усилия и тук добрата комуникация с екипа е ключова. 

    Димитрина Гинева - Engineering Manager в Liveperson. Снимка: Личен архив

    Димитрина Гинева - Engineering Manager в Liveperson

    Имаше период, в който жените в ИТ компаниите не бяха толкова много и инженерните позиции не бяха разпространени сред жените. В началото на моята кариера е имало екипи, в които съм била предимно сред мъжки колектив, но от доста време нещата вече не стоят така. ИТ компаниите отдавна гледат по различен начин на жените и оценяват техните способности да внасят баланс и спокойствие на работното място.

    Моите наблюдения са, че жените са се доказали като силни лидери и също толкова добри инженери колкото мъжете. В ИТ сферата диверсификацията се случи отдавна. Предизвикателства срещаме всички и те по-скоро са свързани със самата сфера - динамичната среда, бързо променящи се технологии, кратки срокове и моментно вземане на решения. Така посрещаме нуждите и клиентите и винаги сме конкурентоспособни.

    Гергана Вълова - QA Team Lead в Merkle. Снимка: Личен архив

    Гергана Вълова - QA Team Lead в Merkle

    Изискванията в ИТ сферата са предизвикателни и за двата пола. От друга страна, те трябва да се приемат като възможности за придобиване на нови компетентности и развитие.

    Неминуемо обаче пред всяка жена стои и въпросът за създаване и грижа за семейството, свързан със страха от излизане от една много динамична и променяща се среда за немалък период от време. Аз съм се връщала от майчинство два пъти, питайки се: „Ами сега, дали ще се справям така добре както и преди?“. Истината е, че завръщането към ритъма на работата се случва плавно и балансирано.

    Теодора Димитрова - Digital Transformation Lead в Resolute Software. Снимка: Личен архив

    Теодора Димитрова - Digital Transformation Lead в Resolute Software

    Не мисля, че предизвикателствата ни се пораждат от полови белези, но за да отговоря на въпроса – интересно предизвикателство е програмист да ти обясни детайли около техническото задание с нужното търпение. Мозъците на мъжете и жените работят различно и често се смеем на въпроси, които никой не е помислил, че главата ми може да роди, а за мен са важен детайл. 

     

    Светлана Костадинова – Team Lead в ZaUtre. Снимка: Личен архив

    Светлана Костадинова – Team Lead в ZaUtre

    Не мисля, че предизвикателствата, които срещам по кариерния си път, са свързани с пола.

    Това, че съм жена, никога не ми е пречило да постигам целите, които съм си поставяла.

     

      

    Ива Аладжова - Project Manager в DSS. Снимка: Личен архив

    Ива Аладжова - Project Manager в DSS

    Индустрията се развива много динамично и всички ние сме свидетели на големия подем, който бележи. Предизвикателствата пред жените в сектора са може би същите, каквито са и във всички други сектори, а именно да се докажеш като професионалист и да извоюваш позициите си, като в същото време управляваш еднакво добре и домакинството си, отделяйки необходимото време за семейството.

    В ИТ сектора може би това е малко по-осезаемо, защото все още преобладават мъжете. Смятам обаче, че жените вече успяваме да спечелим доверието на своите колеги и мениджъри и да се докажем като също толкова добри професионалисти. И съм сигурна, че с времето и поколенията тази разлика ще се размива (ако изобщо съществува още).

    Николета Спасова - Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe. Снимка: Личен архив

    Николета Спасова - Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe

    Аз нямам опит извън ИТ компания и ми е малко трудно да отговоря. Но предполагам, че социалният елемент е малко по-широко застъпен в компаниите, в които преобладава женско присъствие. Имам предвид, че жените са с една идея по- комуникативни и емоционални от мъжете и общуват повече помежду си на работното място и извън него.

    На мен понякога ми е било малко по-трудно да се „социализирам“ в мъжка среда, особено когато теми като компютърни игри, коли и риболов са ми напълно чужди :). Но пък това впоследствие го отчитам като предимство, защото работата с мъже е някак по-спокойна, те нямат склонността да драматизират и често с малко думи се разбираме по-бързо.

    Катя Иванова - Chief Sales Officer в Acronis. Снимка: Личен архив

    Катя Иванова - Chief Sales Officer в Acronis

    Вярвам, че ИТ индустрията приема жените много добре, но все още са много малко тези, които отиват да следват компютърни науки или избират кариера в ИТ. Днес от 20 автобиографии, които получавам за позиции за ръководител продажби, 18 биха били от мъже и само 2 от жени.

    Прилагайки проста математика (без дори да говоря с тези кандидати), става ясно, че шансът на мъжете за наемане е 18 от 20, докато при жените е само 2. Жените трябва да кандидатстват за позиции, които харесват, и да търсят възможности независимо от убежденията си относно това доколко могат да вършат работата и дали ще бъдат приети. В най-лошия случай просто няма да бъдат наети – но абсолютно същият би бил резултатът, ако изобщо не кандидатстват. 

    Никоела Вълчева – Business consultant в SoftOne Technologies Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Никоела Вълчева – Business consultant в SoftOne Technologies Bulgaria

    Естеството на работа, предлагано в ИТ сферата, и възможността за отдалечена работа, са предимства за голяма част от жените, които в един момент попадат в ситуация да съчетават работната позиция и тази на майка. Като представител на групата работещи родители съм щастлива, че мога да изпълнявам успешно и двете позиции. Не бих използвала понятието задължение, тъй като и двете носят невероятен положителен заряд. В нашата компания не се наблюдава подобно разделение – ние сме една добре смазана работеща машина. Предизвикателство е да се прибереш усмихнат у дома след края на работния ден. Разковничето за постигането на този баланс е именно да правиш онова, което носи удовлетворение за теб самия и да си заобиколен от хора, с които се чувстваш добре.  

    Елена Григорова - Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS. Снимка: Личен архив

     Елена Григорова - Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS

    Мисля, че предизвикателствата за жените във всеки един бизнес са подобни особено когато са на мениджърски позиции. Често биваме подценявани, но това е само по-голяма мотивация да покажеш на какво си способна.

    Аз съм щастлива да работя в организация, където има баланс между жени и мъже на ръководни позиции и всеки уважава достойнствата, компетенциите и опита на другите независимо от техния пол.

    Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill. Снимка: Личен архив

    Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill

    Може би най-големите предизвикателства са очакванията, които поставяш сам на себе си, и това да успяваш умело да балансираш между личния и професионалния си живот. 

     

     

     

    Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech. Снимка: Личен архив

    Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech

    Може би едно от основните предизвикателства е балансирането между личния и професионалния живот. 

     

     

     

    Кръстина Манолова - Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems. Снимка: Личен архив

    Кръстина Манолова - Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems

    Мисля, че предизвикателствата, пред които можеш да се изправиш, когато избираш да работиш в ИТ компания, не зависят от това дали си мъж, или жена. Всеки човек може да е добър в това, което прави, стига да е намерил своето амплоа, да има желание да учи и да се развива. В средата, в която работя, никога не е имало такова разделение и съм убедена, че всички компании трябва да се стремят към това. 

     

    Албена Митова - Data Engineer, Blankfactor. Снимка: Личен архив

    Албена Митова – Data Engineer, Blankfactor

    За мен най-голямото предизвикателство в това е да се науча да се включвам в чисто „мъжките“ разговори в офиса, като това да обсъждаме най-новите спортни модели автомобили например. :)

    Шегата настрана, да, и в компанията, в която работя в момента, мъжете числово преобладават, но това не означава, че цари мъжко царство и няма място за нас жените. Точно обратното, колегите се стараят винаги да ни приобщават в разговорите си, пък даже и често получаваме необходимото ни внимание под формата на някой мил жест. В моя професионален опит към този момент, никога не съм се сблъсквала с някаква форма на дискриминация или нещо подобно, точно обратното – винаги съм виждала разбиране и човешко отношение към младите майки например. 

     

    Ваня Иванова - Мениджър на Графичния отдел в SEOMAX. Снимка: Личен архив

    Ваня Иванова - Мениджър на Графичния отдел в SEOMAX

    Според мен равнопоставеността между половете се наблюдава в почти всички професии днес. Моето наблюдение е, че за работодателите е важно какъв специалист си и какви са твоите умения, без оглед на полова ти принадлежност. И двата пола имат своето преимущество в определени ситуации, но мултитаскинга, който е вроден на женския пол, според мен е изключително силно предимство.

    Радина Атанасова - Associate World Director в Ubisoft Sofia. Снимка: Личен архив

    Радина Атанасова - Associate World Director в Ubisoft Sofia

    Предполагам каквото е и да си мъж – да си свършиш добре работата. Не отричам, че има ужасно много работни места – в и извън ИТ сферата – където силно се усеща доминиращо или по-прикрито дискриминативно отношение към жените (а и не само). В крайна сметка в обществото ни са дълбоко втъкани всякакви и разнообразни предразсъдъци, харесва ли ни, или не и едва ли лесно можем да се отърсим от тях.

    Аз имам късмета, че работя в екип, където никога не съм била третирана различно заради пола си. И това е факт не само заради политиката на компанията като цяло, но и за културата на местния екип на Ubisoft Sofia.

    Хората са страхотни, широкоскроени, прекрасни професионалисти, и човешки същества като цяло.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 24 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 24 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години