събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6370 прочитания

    Стефка Мавродиева е новият главен директор „Дигитализация“ на Nasekomo

    Тя има над 20-годишен опит в ИТ сектора
    20 март 2024, 13:57 a+ a- a

    Българската биотехнологична компания Nasekomo ускорява темпото си на дигитализация с привличането на нов главен дигитален директор. От средата на март ключовата позиция заема Стефка Мавродиева. Назначението идва няколко месеца, след като компанията привлече инвестиция от 8 милиона евро за растеж и след като в края на миналата година Nasekomo и Сименс България обявиха стратегическо партньорство за дигитализиране на отглеждането на Hermetia Illuces за индустриални цели.

    В новата си роля Стефка Мавродиева ще отговаря за разработването и изпълнението на дигиталната стратегия на Nasekomo, включваща управление и интерпретиране на големи обеми данни, автоматизация, управлявана от изкуствен интелект, интеграция на технологии и кибер сигурност. Тя ще играе ключова роля в усилията на компанията да разшири операциите си на нови пазари чрез новаторския за насекомната индустрия франчайз модел.

    „Вдъхновена съм да се присъединя към Nasekomo в този ключов момент от растежа на компанията“, споделя Мавродиева. „Впечатлена съм от потенциала за иновации и пълна дигитализация на бизнеса. Плановете за развитиe и експанзия в глобален мащаб посредством цялостна автоматизация чрез изкуствен интелект са уникални по рода си. Това на практика не е правено до момента. Компанията предоставя уникална възможност да се революционизира индустрията за биопреобразуване на насекоми и съм уверена, че с моя опит и експертиза ще помогна за постигането на нейните цели.“

    Стефка Мавродиева има над 20-годишен опит в IT с фокус върху управлението на стратегически програми, свързани с дигитализация, облачни решения и цялостно развитие на бизнеса. През последните седем години е част от екипа на Experian, като в Nasekomo идва от позицията директор „Софтуерно инженерство“ и ръководител на развойния център на Experian в София.

    Амбицията на Nasekomo да бъде иноватор в динамично развиващата се индустрия за насекоми подтиква компанията да работи за мащабиране на достъпа до технологиите за биоконверсия чрез франчайз модел и мрежа от дигитализирани ферми. Ключова предпоставка за постигането на тази цел е разработването на смарт технологии и обучението на изкуствен интелект за всички етапи от процеса на отглеждане на насекомите, производството на протеин и свързаност между фабриките. Nasekomo вече притежава серия от международни патенти за роботизирани решения в тази сфера, което й дава технологично предимство пред конкурентите от други страни.

    „Както амбициите, така и културата на компанията импонират на моята натура и вярвам, че тук ще открия нови възможности да приложа досегашния си опит, изследвайки напълно нови територии в областта на биотехнологиите в синергия с новостите в технологичния свят“, споделя още Мавродиева.

    Nasekomo е биотехнологична компания, посветена на индустриалното развитие на биоконверсията чрез насекоми с цел устойчиво и висококачествено производство на протеин. Създадена през 2017 от Ксавие и Олга Марсенак и Марк Болар, Nasekomo адресира глобални предизвикателства като изхранването на човечеството, създавайки иновативни решения на базата на нови технологии за автоматизация и свързаност, базирани на AI. В областта на селекцията, компанията черпи опит чрез Fly Genetics - съвместно предприятие с френската Groupe Grimaud. В производството на протеин Nasekomo прилага кръгов модел с потенциал да вдъхнови и въведе практики за устойчивост и в други индустрии. Продуктите от насекоми намират различни приложения във фуражи и храна за домашни животни, органични торове и други области, повишавайки тяхната природосъобразност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години