петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5359 прочитания

  Внимание! Опасност от прегряване

  10 препоръки как предприемачите да избегнат burnout
  17 октомври 2011, 16:39 a+ a- a

  Да ръководиш бизнес, изисква много енергия и време. Често управлението на една компания е свързано с напрежение, стрес и умора. Всичко това може да провокира т.нар. "burnout", известен като синдрома на професионалното изчерпване.

  Повечето предприемачи не се замислят за прегряването, докато не се сблъскат с този проблем. „Изпепеляването” обаче може да има сериозни последици както за мениджъра, така и за бизнеса. Затова списание Forbes очертава 10 стратегии, с помощта на които ръководителите могат да избегнат burnout.

  1.    Променете мисленето си
  Предприемачеството е маратон, а не спринт. Дългосрочният успех на компанията зависи от способността на мениджърите добре да разпределят силите си. Вместо да спринтирате безсмислено, отчитайте границите на физическите си възможности.
  Препоръка за днес: Изберете три дати от следващия месец, през които да дадете 100% от себе си.

  2.    Поставете си постижими цели
  Няма такова нещо като успех за една нощ. Добрите неща изискват време и много проучвания. Затова бъдете щедри, когато планирате проекти или поставяте цели. Помнете, първоначално предвиденото време никога не стига.
  Препоръка за днес: Поставете си една цел, върху която да работите, като прецените доколко е осъществима в настоящите условия.

  3.    Напредвайте с малки стъпки
  Идеята за големия успех е вълнуваща, но може и да бъде объркваща, особено ако пътят до него е неясен. Помнете, че прогресът идва с малки и постоянни стъпки.
  Препоръка за днес: Изберете един проект, върху който да работите. Раздробете задачите си на по-малки и ги разхвърляйте по календара, за да имате достатъчно време за работа по тях.

  4.    Не забравяйте главната цел
  Вниманието на човек лесно може да бъде отвлечено от главната цел докато работи по рутинни задачи. Не го допускайте! 
  Препоръка за днес: Прегледайте настоящите си проекти и ако някой от тях е несъвместим с основната цел, просто го зарежете.

  5.    Правете това, което можете най-добре
  Когато стартира даден бизнес, на човек му се налага да прави и да разбира по малко от всичко. За да имате успех обаче е необходимо да се фокусирате върху това, което правите най-добре.
  Препоръка за днес: Прегледайте списъка си от задачи за седмицата и определете най-нежеланата от тях. Помислете как да я пренасочите или опростите. Използвайте спестеното време за това, което правите най-добре.

  6.    Потърсете помощ
  Хората от обкръжението ви могат да бъдат много полезни. Те могат да ви изслушат и да предложат решение на проблема ви. Помнете, че не е нужно да научавате всички уроци по трудния начин.
  Препоръка за днес: Определете най-неотложния си проблем. Помислете кой от познатите ви може да сподели ценен опит по този въпрос и го помолете за съвет.  

  7.    Поставете си строги срокове за приключване на работа
  Основно оплакване на повечето предприемачи е, че постоянно работят. Поставете си строги срокове за изпълнението на дадена задача и ги спазвайте.
  Препоръка за днес: Поставете си твърд краен срок за приключване на работа днес. Спазвайте го. Не провеждайте работни разговори и не проверявайте имейли извън това време.

  8.    Променете ежедневието си
  Нищо не изтощава повече от монотонността. Ако работата ви е еднообразна вероятно ще се изморявате по-бързо. Променете програмата си с нови занимания.
  Препоръка за днес: Дайте си 60 минути, за да направите нещо ново тази седмица.

  9.    Позволете си всекидневни малки удоволствия  
  Лесно е да попаднете в капана на „какво трябва да се свърши след това”. Хубаво е да сте продуктивни, но ще се изморите бързо, ако само работите. Позволете си малки физически и психически почивки.
  Препоръка за днес: Пуснете си нещо забавно в почивките между различните задачи.

  10.     Вземете си отпуск
  Освен ежедневните малки почивки, планирайте и нормална отпуска. Като избягате от бюрото си ще можете по-лесно да погледнете на бизнеса си в перспектива. Така ще можете да тествате и как работи системата във ваше отсъствие.
  Препоръка за днес: Планирайте почивката си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 1 ден
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton