сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4388 прочитания

  Как да развием по-ефективна памет за имена?

  Използвайте въображението си и направете някаква асоциация
  12 юли 2013, 13:44 a+ a- a

  Запомнянето на имена е един от основните проблеми за повечето хора, особено в работна среда.  А в същото време името е най-важната информация, която трябва да знаем за даден човек. Забравите ли името на някого, вие нанасяте удар по неговото его. В повечето случаи дори не става дума за действително забравяне на името. Вие вероятно изобщо не сте го разбрали още в началото, защото не сте го чули добре и не сте направили нищо, за да го запомните. Това може да се дължи на липса на достатъчно интерес или на разсеяност. Каквато и да е причината, тя не може да послужи за оправдание. Помненето на имена е изключително важно социално умение и инструмент за убеждаване. Когато се обърнете към някого по име, вие неминуемо получавате повече внимание – такава е човешката природа.

  Прозорливите хора във всеки един бизнес правят съзнателно усилие да запомнят имена. Няма по-добър начин да предизвикате първоначален отклик у някога от това, да покажете, че сте били достатъчно заинтересувани, за да запомните името му. Можете да упражнявате ума си по-същия начин, както тренирате тялото си в спортната зала, твърдят консултанти. Тайната за запаметяване на имена е в самите нас. Тук нещата опират до нашето въображение, пише Джеймс Борг в „Изкуството на убеждаването“ („Колибри“).

  Асоциации

  Много имена или най-малко фамилии носят характерно значение. Това ни позволява да ги свържем с нещо и да си ги изобразим в картини. Някои хора се чувства едва ли не виновни, когато градят в ума си глупави асоциации. Колкото и нестандартен да е методът, който сте си изградили, щом ви помага да запомняте имената – давайте смело. Ако искаме нещо да бъде запомнящо се, изключително полезно е да го наситим с въображение. Невропсихолозите са доказали, че паметта и въображението използват двете различни страни на мозъка.

  Две правила при запознаване 

  Правило №1 – убедете сте, че сте чули името. Никога не се притеснявайте да признаете, че не сте чули нечие име и да помолите да ви го повторят. Ползата от това е двояка – ще научите името и ще накарате човека, с когото се запознавате да се почувства по-значим. Името формира голяма част от психологията на личността. Следователно ние сме по-отзивчиви към онези, които се интересуват от тях.

  Правило 2 – ако чуете нечие име, убедете се, че го свързвате с правилното лице. Ако някога сте обърквали имената на събеседниците си по време на делова среща или социално събиране, вероятно знаете, че това не е нещо, което ви се иска да повтаряте. Ако не сте сигурни, често пъти е по-добре да не използвате никакво име въобще. Положително, да наречете някого с погрешно име, е безкрайно по-лошо, отколкото да не го наричате никак.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  преди 4 часа
  Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
  Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
  преди 6 часа
  Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
  Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI
  преди 6 часа
  Проучване: За 2/3 от хората по света AI ще е от полза за работата им
  В момента около 70% от служителите използват активно GenAI, сочи доклад на Adecco Group
  преди 22 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 1 ден
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад