вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4432 прочитания

  Как да развием по-ефективна памет за имена?

  Използвайте въображението си и направете някаква асоциация
  12 юли 2013, 13:44 a+ a- a

  Запомнянето на имена е един от основните проблеми за повечето хора, особено в работна среда.  А в същото време името е най-важната информация, която трябва да знаем за даден човек. Забравите ли името на някого, вие нанасяте удар по неговото его. В повечето случаи дори не става дума за действително забравяне на името. Вие вероятно изобщо не сте го разбрали още в началото, защото не сте го чули добре и не сте направили нищо, за да го запомните. Това може да се дължи на липса на достатъчно интерес или на разсеяност. Каквато и да е причината, тя не може да послужи за оправдание. Помненето на имена е изключително важно социално умение и инструмент за убеждаване. Когато се обърнете към някого по име, вие неминуемо получавате повече внимание – такава е човешката природа.

  Прозорливите хора във всеки един бизнес правят съзнателно усилие да запомнят имена. Няма по-добър начин да предизвикате първоначален отклик у някога от това, да покажете, че сте били достатъчно заинтересувани, за да запомните името му. Можете да упражнявате ума си по-същия начин, както тренирате тялото си в спортната зала, твърдят консултанти. Тайната за запаметяване на имена е в самите нас. Тук нещата опират до нашето въображение, пише Джеймс Борг в „Изкуството на убеждаването“ („Колибри“).

  Асоциации

  Много имена или най-малко фамилии носят характерно значение. Това ни позволява да ги свържем с нещо и да си ги изобразим в картини. Някои хора се чувства едва ли не виновни, когато градят в ума си глупави асоциации. Колкото и нестандартен да е методът, който сте си изградили, щом ви помага да запомняте имената – давайте смело. Ако искаме нещо да бъде запомнящо се, изключително полезно е да го наситим с въображение. Невропсихолозите са доказали, че паметта и въображението използват двете различни страни на мозъка.

  Две правила при запознаване 

  Правило №1 – убедете сте, че сте чули името. Никога не се притеснявайте да признаете, че не сте чули нечие име и да помолите да ви го повторят. Ползата от това е двояка – ще научите името и ще накарате човека, с когото се запознавате да се почувства по-значим. Името формира голяма част от психологията на личността. Следователно ние сме по-отзивчиви към онези, които се интересуват от тях.

  Правило 2 – ако чуете нечие име, убедете се, че го свързвате с правилното лице. Ако някога сте обърквали имената на събеседниците си по време на делова среща или социално събиране, вероятно знаете, че това не е нещо, което ви се иска да повтаряте. Ако не сте сигурни, често пъти е по-добре да не използвате никакво име въобще. Положително, да наречете някого с погрешно име, е безкрайно по-лошо, отколкото да не го наричате никак.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 4 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 5 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 8 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 1 ден
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 1 ден
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.