неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11007 прочитания

  Има ли ръст на заплатите в България?

  И планират ли компаниите увеличение през 2014, вижте коментарите на Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting
  08 октомври 2013, 17:06 a+ a- a

  Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting

  От началото на годината консултантската компания Consulteam Human Capital е с ново име - OD&M Consulting. Новият бранд е част от процеса на интеграция, който започна през юли 2011, когато групата компании Consulteam беше придобита от Gi Group.

  Под новото име компанията продължава с проучванията на възнагражденията, които провежда от 2002 на българския пазар. Тази година в проучването са участвали 125 компании от различни сектори в България, с над 53 000 служители по света.

  Потърсихме Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting, за да ни разкаже какви са тенденциите при възнагражденията през 2013 и какви са очакванията на компаниите за следващата година.


  Г-жо Димитрова, каква беше 2013 по отношение на възнагражденията в България? Наблюдава ли се някаква нова тенденция, ако сравним годината с предходните?
  Най-общо казано, тенденцията, която се наблюдава в последните вече 5 години, се запазва и през 2013. Увеличенията, които отчитаме през тази година, са в рамките между 2 и 5% за най-ниските оперативни нива в компанията. Това са служители без висока, в много случаи - без никаква квалификация, които извършват оперативната работа. За професионалното ниво на специалисти, т.е квалифицираният персонал от експерти, увеличенията са в диапазона между 3 и 6%. Накрая за мениджърите отчитаме увеличения между 4 и 7%.

  Има обаче една друга тенденция, която се забелязва в последните години и това е нарастващият брой на компании, които замразяват заплатите – през 2012 те бяха 26%, а през 2013 са 37%.

  Преди кризата реалното увеличение на заплатите бе по-голямо от планираното от компаниите, след което тенденцията се обърна. Тази година успяха ли компаниите реално да направят планираните увеличения?
  С всяка изминала година в условията икономическа и финансова криза очакванията на компаниите стават все по-реалистични, т.е не се планират по-големи увеличения от тези, които могат да бъдат изпълнени. В този смисъл – да, в по-голямата си част увеличенията, макар и минимални, бяха изпълнени.

  В кои индустрии се забелязва положително раздвижване по отношение на заплатите и в кои не е толкова добра картината?
  Очаквано в това отношение е възходът на компаниите в информационни технологии. Това е тенденция, която продължава и се очаква да се запази и в бъдеще. Основна предпоставка за това е високото търсене на специфични висококвалифицирани експерти в тази индустрия.  Наблюдава се и една изненадваща тенденция – за разлика от последните няколко години, когато компаниите във фармацевтичната индустрия реализираха по-високи увеличения в сравнение с останалите компании на пазара, то през 2013 увеличенията са сравними с тези на пазара.

  Отчитате ли в проучването дали ако има увеличение на възнагражденията, то е за всички в компанията, или не?
  За 80% от компаниите увеличения се предвиждат за всички хора в организацията, в останалите 20% - само за определени служители. В случаите, когато само  за определени служители се предвиждат увеличения, факторите, които влияят върху това са три:  добро представяне, текущи заплати (по-ниски от съответното ниво в компанията) и високо пазарно търсене.

  Продължава ли тенденцията компаниите да се преструктурират с цел оптимизация - да се освобождават хора и да се назначават нови на по-ниски заплати?
  Да, продължава и това е един от малкото възможни механизми работодателите фактически да не намаляват заплати в условията на ограничени бюджети за възнаграждение.

  Запазиха ли компаниите бонусите и промениха ли критериите за тях?
  Фактически критерият за получаване на бонуси е един и той остава непроменен – изпълнение на поставени цели.  Всяка компания има различна база за тяхното определяне, която може да бъде изпълнение от страна на служителя; изпълнение от страна на отдела; изпълнение от страна на компанията като цяло.  Като цяло в случай на изпълнение на предварително поставените цели, бонусите се запазиха – да. Ако през 2012 за мениджърите бонусите бяха около 12% от общото възнаграждение, то през 2013 те са 15%. Ако за специалистите през 2012 бонусите бяха малко под 9% от общото възнаграждение, през 2013 те са 10%.

  По-оптимистични ли са компаниите за 2014? Какво планират за следващата година?
  Прогнозите за промяна на заплатите за следващата година са за средно увеличение от 3-4%. Тенденцията от 2008 насам е да се предвиждат такива увеличения, които да  покриват очакваната инфлация. Това се случва и в момента. Преди 2008 ситуацията беше малко по-различна – тогава се предвиждаха увеличения, които реално се надхвърляха през следващата година, докато в последните няколко години работодателите са по-реалистично ориентирани.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство