петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7144 прочитания

  Как се налага бранд на силно конкурентен пазар?

  Бранимир Братанов - маркетинг директор на „Карлсберг България”, и Иво Алтънов - управляващ директор на Noble Graphics, разказват за отличената с Effie кампания на „Пиринско” и резултатите, които е постигнала
  20 май 2015, 18:11 a+ a- a

  На 27 май за осма поредна година в България ще се проведе фестивалът за ефективност на реклама Effie, организирани от Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА). Наградите Effie отличават най-успешните и ефективни като бизнес резултат рекламни кампании.

  Как се създава реклама, която работи? Потърсихме някои от победителите миналата година, за да разкажат коя е била основната идея на кампанията и защо имeнно върху нея са изградили концепцията си, какви предизвикателства са срещнали и най-важното - какви резултати са отчели.

  Бранимир Братанов - маркетинг директор на „Карлсберг България”

  Вижте какво споделиха Бранимир Братанов - маркетинг директор на „Карлсберг България”, и Иво Алтънов - управляващ директор на Noble Graphics за кампанията  „Свежо от планината”, спечелила Бронзова награда Effie в категория „Стоки”. 

  Име на кампанията:

  „Свежо от планината”

  Иво Алтънов - управляващ директор на Noble Graphics

  Какво беше заданието и какви цели трябваше да постигне кампанията? 
  Пазарът на бири в България e изключително конкурентен и наситен. Потребителите могат да избират от над 50 интернационални и регионални марки. Пазарът се влияе изключително от имиджа на марките и тяхната реклама. През 2013 „Пиринско” трябваше да се бори на свиващ се общ пазар срещу конкурентни марки с по-добри продажби, по-евтин продукт, по-голям рекламен бюджет и по-силна дистрибуция.

  Каква беше основната идея и защо изградихте концепцията си именно върху нея?
  „Пиринско” носи в себе си свежестта на природата. Докато всички други бири се опитват да сближават приятелите, да карат хората да се чувстват по специален начин или да покажат колко е стара рецептата им, „Пиринско” има една проста цел – да освежи човек така, както само природата може. Тази „природна свежест“ е в ядрото на „Пиринско” и ръководи цялостното поведение на марката – име, визия, комуникация.

  Вижте рекламата

  Как беше реализирана кампанията?
  Природната свежест не може да се опише и интерпретира чрез чуждия опит – тя трябва да се преживее. Комуникацията на „Пиринско” не показва освежени хора, които се наслаждават на „Пиринско”. 

  Комуникацията дори не показва човешко присъствие. Главен герой е не припознат потребител, отпиващ жадно бира, а самата природа – заснежени върхове и чисти планински потоци. Като основен канал за комуникацията на „Пиринско” беше избрана телевизията – медията, която дава едновременно картина и звук и позволява по най-добрия начин да се пресъздаде усещането за планинска свежест.

  Какви резултати постигна?
  С по-малък рекламен бюджет, с по-скъп продукт и с по-ниска дистрибуция „Пиринско” успя да задмине по ръст в продажбите прекия си конкурент в ниския ценови сегмент. Нещо повече – през 2013 „Пиринско” беше най-бързо растящата (в обем продажби) марка измежду седемте най-големи марки бира на пазара (+38% по данни на Нилсън България). С това „Пиринско” се превърна в 4-тата най-продавана бира в България за 2014г. 

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 9 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 10 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 10 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 10 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 12 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник