събота, 04 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5804 прочитания

  Най-добрите идеи обикновено са нещо изключително очевидно и просто

  Успешните участници и победителите в EFFIE България реализират кампании, преизпълнили целите си, казва директорът на EFFIE България Мариана Брашнарова
  18 февруари 2016, 16:56 a+ a- a

  Мариана Брашнарова - изпълнителен директор на Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и директор на EFFIE България

  От 1968 наградите EFFIE са общопризнат стандарт за измерване на успеха сред рекламодателите и рекламните агенции по света. Връчват се в 42 страни на 6 континента, като с всяка изминала година се утвърждават все повече като глобален символ на успеха.

  Днес, почти 50 години по-късно, Effie вече е най-престижната сред специализираните маркетингови награди. В България EFFIE се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции и се провежда от 2007. Конкурсът отличава онези кампании и маркетингови практики, които са доказали максимална ефективност по измерими критерии.

  Какво отличава печелившите заявки и добрите идеи, разговаряхме с Мариана Брашнарова - изпълнителен директор на Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и директор на EFFIE България. 

  Г-жо Брашнарова, току-що стартира деветото издание на EFFIE България. Какво е новото тази година и какво да очакваме от конкурса?
  Като международен и лицензиран конкурс EFFIE България следва правилата на EFFIE Worldwide. Част от новите неща тази година са на база на добрите практики, наложени в глобален план. Друга част са съобразени със спецификите на нашия пазар на база на проведено през декември специално проучване и допитване сред водещите рекламодатели и агенции в страната.

  Една от основните промени тази година е да стартираме кампанията по популяризиране и приемане на кандидатурите много по-рано, тъй като подготовката за участие е сериозна и изисква повече време. За първи път тази година обявихме и ранен срок за подаване на заявки – не по-късно от 8 април 2016, който дава възможност за всички участници да се възползват от допълнителни преференции, като 20% отстъпка от цената за подадената заявка. Имаме обявен и ранен срок за закупуване на покани за церемонията по обявяване на финалистите, като при закупуване до 04 май също се ползва отстъпка от 20%.

  Разработихме нов сайт на фестивала www.effiebulgaria.org, в унисон с международните практики, където може да се открие всичко необходимо за успешна подготовка. Развихме комуникацията за фестивала и в социалните мрежи (Facebook, LinkedIn, Twitter), където компаниите и агенциите могат да получат допълнителна информация, актуални новини и полезни съвети за участие във фестивала. 

  Има ли други подобни фестивали, какво отличава EFFIE? Каква е добавената стойност на конкурса?
  Има награди, които оценяват маркетингова ефективност, но никоя от тях не може да се сравни с глобалната стойност на EFFIE. Това е единствената международна награда за ефективност на маркетинговите комуникации, която може да се спечели в България, и то с локално разработен проект. Малко хора знаят, че в Щатите ЕFFIE стартира като фестивал на маркетолозите и затова и до днес тази награда, сложена в CV-то на всеки маркетолог, е силна атестация за професионална експертиза, личностни качества и успех. 

  Нещо много важно, което отличава EFFIE от всички останали награди. Всяка година Effie Worldwide обобщава резултатите на финалистите и победителите от конкурсите по света и публикува Effie Effectiveness Index - класация на най-ефективните компании и марки. И EFFIE България е единственият международен конкурс, който може да те включи в тази престижна класация. Златното EFFIE, получено в България, носи на компаниите същия брой точки, както златното EFFIE в САЩ или в която и да е друга страна с национален конкурс. И именно затова наградите са толкова ценни. Фестивалът в България следва правилата на Effie Worldwide и всяка година обявява ранглиста на най-ефективните агенции, клиенти и търговски марки въз основа на резултатите от конкурса. За международните компании това означава и да допринесат за по-доброто представяне на компанията майка, защото местната награда носи точки и в глобалното класиране. Например една награда на местната компания в локалния конкурс на EFFIE може да определи дали лидери като Coca-Cola, Unilever, Procter&Gamble, Mondelez, PepsiCo, Nestle, McDonald’s, Danone, Heineken и много други ще запазят лидерските си позиции в глобалното класиране, или ще отстъпят по-назад. 

  Кой може да участва? 
  В конкурса тази година могат да участват рекламодатели и агенции с кампании, създадени за и реализирани в България в периода 1 януари 2015 до 31 март 2016 в пет основни категории: стоки, услуги, промоции, корпоративни комуникации и социална, медийна и политическа кампания. Участието в толкова престижен фестивал дава възможност на компаниите да споделят своите успешни бизнес практики, да обменят опит и най-вече да „сверят часовниците си“, като получат обективна външна оценка.

  Какъв тип заявки са печелившите?
  Като международен фестивал EFFIE има много строги критерии и регламент за оценка. Журито, което предстои да обявим скоро, е съставено от специалисти с доказан опит и професионализъм, представители на комуникационни агенции, рекламодатели, медии, агенции за изследвания и независими консултанти. Заявките се журират на два етапа, оценяването е анонимно и конфиденциално. Най-голяма стойност при оценяването на една кампания носят постигнатите от нея резултати. 

  EFFIE е фестивалът на умните идеи – златно EFFIE  не е задължително да печелят кампаниите с най-голям бюджет, най-богат комуникационен микс, най-мащабни и най-видими на пазара, а често кампаниите с неочаквана, различна идея, която е креативна и променя ефекта върху бранда, върху категорията, а понякога и върху целия пазар.

  Какъв е вашият съвет към участниците?
  Да търсят идеята, която е различна от стандартните решения и която е довела до наистина внушителни резултати. Идея, която отговаря на определено бизнес предизвикателство. Участниците трябва да бъдат конкретни, убедителни и да подготвят заявка, която да впечатли журито. Това, което е най-важното – да дават достатъчно графики, факти и цифри, но да бъдат и кратки. Най-добрите идеи обикновено са нещо изключително очевидно и просто, но никой не се е осмелил да го ползва досега. Хубаво е заявките да са написани и „грамотно“, защото това определено прави впечатление. 

  И не на последно място – важно е да започнат подготовката още сега. Но най-ценни съвети, разбира се, участниците могат да получат от самото жури, които могат да открият в секцията „Журиране" на обновения ни сайт или в Youtube канала на Effie Bulgaria.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  Случаите на COVID-19 в България надхвърлиха 500
  503 са потвърдените с коронавирус, през деня са доказани още 5 нови случая
  преди 3 часа
  COVID-19 взе още три жертви в България
  До момента смъртните случаи вече са 17
  преди 5 часа
  В два български завода се тества производство на респиратори
  Опитът ни до момента показва, че българските фабрики произвеждат супер качествено, каза премиерът
  преди 6 часа
  Стартира националната информационна система за борба с COVID-19
  До дни ще бъде достъпно ново мобилно приложение, в което доброволно да споделяме своя здравен статус
  преди 9 часа
  СЗО: Бързото вдигане на ограниченията може да засили пандемията
  Ако страните прибързано снемат ограниченията, коронавирусът може да доведе и до по-сериозни икономически последствия