петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5853 прочитания

    Вижте видео с Нийл Дейвис, президент на Effie Worldwide, за ефективността на маркетинговите кампании

    Успешната заявка за Effie навсякъде по света е една и съща. Каква е формулата й, чуйте сами
    17 март 2016, 18:37 a+ a- a

    Нийл Дейвис е президент и главен изпълнителен директор на Effie Worldwide от май 2014. Той ръководи централата на организацията в Ню Йорк и нейните партньори в повече от 40 страни. 

    Нийл Дейвис има над 25 години опит в маркетинг индустрията. Работил е в Kodak, McCann, Naked и TBWA, което му дава поглед, както от страната на клиента, така и на агенциите. Бил е част от кампаниите на брандове като Absolut, Sony PlayStation, Johnson & Johnson and American Express и самият той е носител на Grand Effie (Embassy Suites Hotels, 2003).

    Потърсихме Нийл Дейвис, за да го попитаме как се измерва ефективността на една маркетингова кампания, има ли разлика между ефективен маркетинг в САЩ и Европа и каква е добавената стойност, която дава наградата Effie.

    Вижте видео с Нийл Дейвис - президент и главен изпълнителен директор на Effie Worldwide


    Г-н Дейвис, какво е маркетингова ефективност и как се измерва?
    Някои награди определят ефективността само като възвращаемост на инвестициите (Return on investment). Но не и ние. В наградите Effie не се ограничаваме до това. Всеки случай е различен. И разглеждаме всички кампании и техните цели – това може да е възвращаемост на инвестициите, корпоративна репутация, продажби, сваляния на дадено приложение, наемане на хора, социална ангажираност и т.н. И тогава журито обсъжда и оценява.

    Има ли разлика между ефективен маркетинг в САЩ и Европа?
    Effie присъства в много страни по света, не само в САЩ и Европа. Както може би знаете, наградите Effie се връчват в 47 страни, включително в Латинска Америка и Азиатския Пасифик. Ако погледнем тези 47 държави, в които присъстваме, аз определено виждам различия в творческите решения, специфика при подбора на канали за комуникация. Но мога да кажа, че успешната заявка за Effie, където и да е по света, е една и съща. Тя има цел, умен замисъл и това е водещото, за да работи.

    Какви са предизвикателствата, с които ще се сблъскат хората в маркетинга в бъдеще според Вас?
    Всичко опира до това да се справим с несигурността. Несигурността, задвижвана от технологиите. Всички можем да се сетим за такива конкретни примери. Като например блокирането на реклами (ad blocking). Но аз смятам, че трябва да погледнем по-глобално на това предизвикателство. Нашата индустрия използва едни и същи метрики от много дълго време. Изведнъж технологиите овластиха потребителя и промениха всичко. Това изисква да започнем да мислим дигитално. Нещата отново се променят и ще продължат да се променят.  Но това не е просто промяна, а скоростна промяна, която поражда тази несигурност.

    Каква е Вашата формула, за да си успешен в областта на маркетинга?
    Тя е същата като формулата за оценка на заявките в Effie. Бъди ясен в целите си, бъди умен и кратък в комуникацията с аудиторията си. Същата формула може да бъде използвана и при разработване на кампания и подаване на заявка за Effie.

    Как се промени конкурсът Effie от създаването му до днес?
    Effie е много по-различен днес, 48 години по-късно, няма съмнение в това. През 1968  Effie беше награда за маркетингови проучвания – за маркетингови изследвания. Конкурсът се разрасна с развитието на стратегическото планиране и днес е отличителен знак за опита и таланта, които виждаме на събитията днес. Като експертни оценки или като заявки. Агенции, клиенти, планьори, експерти по съдържание, творци, хора от медиите, технологични специалисти, бранд и продуктови мениджъри... Както и да ги наречете, те всички искат да бъдат част от Effie. Това отдавна не е само маркетингово проучване.

    Каква е добавената стойност, която дава Effie?
    Истински осъзнах добавената стойност на наградите Effie през 2014 в Кан. По това време  бях едва от две седмици на позицията, която заемам в момента. Там се запознах и се срещнах много хора. И почти всеки ми казваше: „Аз бях в журито на Effie“ или питаше как може да стане част от него. Тогава се замислих, че да си част журито на Effie, е знак за принадлежност и почтеност в нашата индустрия. Това ме накара да осъзная, че Effie е нещо повече от церемония по награждаване. Нашата роля, нашата добавена стойност е да осигурим форум, където цялата индустрията – агенции, клиенти, планьори, медии и т.н., се събират на едно място и съхраняват почтеността на маркетинг индустрия. Това е нашата добавена стойност. 

    Кои цифри се оценяват най-високо от Effie?
    Както казах, всеки случай е различен. И ние разглеждаме всеки случай според неговите цели, които могат да са възвращаемост на инвестициите, корпоративна репутация, продажби, подбор на хора, ангажираност и т.н. И след това журито оценява и дискутира. Но понякога има неща, които влияят на крайния резултат, като продажбите например, които излизат нагоре. Хората винаги ще намират нови неща, които да измерват – харесвания, кликвания, разглеждания. Но всъщност това само инструменти, които ни помагат да се придържаме към нашите цели - възвращаемост на инвестициите, корпоративна репутация, продажби, социална ангажираност и т.н.

    Какво послание бихте отправили към маркетинговите специалисти в България и кандидатите за Effie?
    Effie е преди всичко учене. Идеята е да правим маркетинга по-добър. Така че използвайте всяка възможност, за да подавате по-добри заявки, да бъдете по-добри оценяващи и да бъдете по-добри маркетолози. Късмет на всички! Благодаря, че сте част от Effie!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство