петък, 13 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  52711 прочитания

  Къде да сложим запетая при обръщение в началото на имейл?

  Вижте каква е разликата между обръщение и поздрав при писане
  12 юни 2017, 16:10 a+ a- a

  В последно време зачестяват въпросите къде да се пишат запетаи при кореспонденция. Става дума за обръщенията, с които неизменно започва всеки имейл или обикновено писмо.

  Обръщенията винаги се ограждат със запетаи, припомня Илияна Кунева от Института за български език към БАН. В своя статия, публикувана във в. „Аз Буки“, тя споделя, че много често след поздрава липсва запетая и сякаш това изглежда правилно, например „Здравейте г-н Петров, …“ е същото като „Уважаеми г-н Петров, …“ Но не е така. В първия случай изречението започва с поздрав „Здравейте и обръщение г-н Петров“, което се отделя със запетаи, и неправилно е изпусната запетаята пред обръщението. Във втория случай изречението започва направо с обръщение, което се състои от три думи „Уважаеми г-н Петров“.

  Когато не се схваща разликата между наличието и липсата на поздрав в началото на кореспонденция, се прави неправилен паралел между двете начални фрази и се създава грешното впечатление, че не е нужна запетая пред обръщението в „Здравейте, г-н Петров“.
  По този начин, когато грешното изпускане на запетаята става често срещано, възниква и въпросът трябва ли да се спазва правилото и дори правилното поставяне на запетаята изглежда като неправилно. Всъщност опитът показва, че е много по-лесно да се запомни разликата между поздрав и обръщение, отколкото да се допускат изключения, които впоследствие разколебават писането на запетаи при обръщения в други конструкции, което в крайна сметка води до объркване.

  Правилото е много просто и то е, че обръщенията винаги се ограждат със запетаи. Липсата на изключения прави това правило лесно за запомняне. Единствено е необходимо да се знае, че „Здравейте“ и „Добър ден“ са поздрави, а „уважаеми“ и „скъпи“ са думи, които са част от обръщението. Обръщенията се отделят със запетаи от останалите части на изречението, включително и от поздравите: „Добър ден, г-н Петров, …“   и „Здравейте, колеги, …“ се различават от „Уважаеми г-н Петров, …“ и „Скъпи колеги, …“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Банката очаква основните лихвени проценти да се задържат на сегашното си или на по-ниско ниво докато инфлацията не достигне 2%
  преди 5 часа
  САЩ постигнаха „първа фаза“ в сделката с Китай
  Постигнато е принципно споразумение, очаква се само подписът на президента Тръмп
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Паундът с 19-месечен връх спрямо долара
  Валутата повиши стойността си след първоначалните резултати от изборите в Обединеното кралство
  преди 7 часа
  Консерваторите във Великобритания спечелиха убедително изборите
  Премиерът Борис Джонсън се връща на власт с голямо мнозинство
  преди 7 часа
  ЕС без Полша постигна споразумение за климата
  ЕИБ възнамерява да подкрепи инвестиции в размер на 1 трилион евро за действия в областта на климата