неделя, 18 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  52000 прочитания

  Къде да сложим запетая при обръщение в началото на имейл?

  Вижте каква е разликата между обръщение и поздрав при писане
  12 юни 2017, 16:10 a+ a- a

  В последно време зачестяват въпросите къде да се пишат запетаи при кореспонденция. Става дума за обръщенията, с които неизменно започва всеки имейл или обикновено писмо.

  Обръщенията винаги се ограждат със запетаи, припомня Илияна Кунева от Института за български език към БАН. В своя статия, публикувана във в. „Аз Буки“, тя споделя, че много често след поздрава липсва запетая и сякаш това изглежда правилно, например „Здравейте г-н Петров, …“ е същото като „Уважаеми г-н Петров, …“ Но не е така. В първия случай изречението започва с поздрав „Здравейте и обръщение г-н Петров“, което се отделя със запетаи, и неправилно е изпусната запетаята пред обръщението. Във втория случай изречението започва направо с обръщение, което се състои от три думи „Уважаеми г-н Петров“.

  Когато не се схваща разликата между наличието и липсата на поздрав в началото на кореспонденция, се прави неправилен паралел между двете начални фрази и се създава грешното впечатление, че не е нужна запетая пред обръщението в „Здравейте, г-н Петров“.
  По този начин, когато грешното изпускане на запетаята става често срещано, възниква и въпросът трябва ли да се спазва правилото и дори правилното поставяне на запетаята изглежда като неправилно. Всъщност опитът показва, че е много по-лесно да се запомни разликата между поздрав и обръщение, отколкото да се допускат изключения, които впоследствие разколебават писането на запетаи при обръщения в други конструкции, което в крайна сметка води до объркване.

  Правилото е много просто и то е, че обръщенията винаги се ограждат със запетаи. Липсата на изключения прави това правило лесно за запомняне. Единствено е необходимо да се знае, че „Здравейте“ и „Добър ден“ са поздрави, а „уважаеми“ и „скъпи“ са думи, които са част от обръщението. Обръщенията се отделят със запетаи от останалите части на изречението, включително и от поздравите: „Добър ден, г-н Петров, …“   и „Здравейте, колеги, …“ се различават от „Уважаеми г-н Петров, …“ и „Скъпи колеги, …“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 август 2019, 14:02
  16 август 2019, 11:48
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  16 август 2019, 10:54
  16 август 2019, 09:45