понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4480 прочитания

  Вижте какво представлява проектът „Освети успеха си” на „ЧЕЗ България”

  Инициативата на компанията е сред отличените в Годишните награди за отговорен бизнес 2016 на Българския форум на бизнес лидерите
  05 юли 2017, 13:55 a+ a- a

  Вижте видео от награждаването на „ЧЕЗ България“ от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2016

  По-рано тази година Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес 2016. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, а и да насърчи все повече фирми да развиват социални инициативи. В 14-то издание на конкурса участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании, в шест категории. 

  В Economy.bg отново ще ви представим инициативите, които бяха отличени с награда. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

  Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“, „ЧЕЗ България”

  Журито на конкурса класира две компании на второ място в категория „Инвеститор в знанието”. Една от тях е „ЧЕЗ България”, а повече за отличения проект научихме от Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“.

  Кои са трите думи, които описват проекта най-добре? 

  Подкрепа на професионалното образование в България.

  А как бихте го описали в три изречения?

  Целта на проекта „Освети успеха си“ е да допринесе за развитие на професионалното образование в България чрез активна подготовка на бъдещите кадри за енергетиката и мотивация на младите хора да останат в България и да търсят професионална реализация в страната. Съпътстваща цел на проекта е да осигури заетост в региони с висока безработица.

  Как беше реализиран проектът и какви са резултатите от него?

  Проектът е част от политиката на компанията за подкрепа на образованието в България, за осигуряване на кадрови резерв, привличане на млади и добре подготвени специалисти за работа и създаване на работни места. Като част от проекта разработваме  програми за средното професионално образование, които повишават теоретичните знания и практическите умения.

  Създаваме  възможност за приобщаване към корпоративната култура и ценностите на компанията, мотивация за изучаване на избраната професия и увереност в правилния избор. Стимулираме младите хора към креативно мислене, иновативни решения и start up култура.

  ЧЕЗ подкрепя и дуалното обучение в България. Динамиката на бизнеса и бързо променящата се среда през последните години показват, че дуалното обучение е един от най-добрите начини за наемане на млади хора в дадена компания. Младите хора, които влизат в реалния бизнес като резултат от тези програми, внасят нови идеи и енергия и допринасят за развитието на бизнеса на компанията.

  За пета по ред година ЧЕЗ организира състезание за учениците от 12 клас на професионалните технически гимназии по електроенергетика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Организацията и провеждането на конкурса се осъществяват в партньорство между МОН и „ЧЕЗ България“ ЕАД. Състезанието е включено в графика на Министерството на образованието и науката за провеждане на национални състезания по професии  и протича в три кръга.

  В резултат на проекта назначените служители се чувстват реализирани и уверени в избора на професията си. Повишена е мотивацията на активните ни наставници и мениджъри. Разработените конспекти с въпроси и задачи (приложни и практически) за състезанието са в помощ на учителите в подготовка на учебния процес, актуализират техните знания и спомагат за повишаване на успеваемостта на учениците. 

  Какви ресурси бяха вложени?

  ЧЕЗ е разработила и следва дългосрочна стратегия в областта на образованието и подкрепата на младите таланти. Тя е един от петте основни стълба на нашата политика за корпоративна социална отговорност заедно с енергийната ефективност, градската среда, доброволческите инициативи и опазването на природата.

  Проектът е разработен и финансиран изцяло с вътрешен ресурс и се реализира в партньорство с професионални гимназии за привличане на ученици като стажанти, служители, стипендианти или само като участници в нашите лекции и работилници за иновации.

  Какво не знаят хората за вашата компания?

  Вече над 10 години ЧЕЗ е в България и чрез партньорствата си с професионални гимназии и университети, с ангажираността си в създаването на адекватни за бизнеса учебни програми се утвърди като отговорен и добър работодател, който печели доверието на своите партньори в лицето на МОН, образователни, държавни и неправителствени организации, кариерни центрове, служители и обучаеми.

  Притежаваме дългогодишен опит и успешни практики в повишаване привлекателността и доверието в професионалното средно и висше техническо образование. 

  Осигуряването на качествено образование по електроенергетика е от важно значение за стратегически сектор като енергетиката. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 6 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 8 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 9 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети