неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    26335 прочитания

    11 книги, които да прочетем по Коледа

    Списъкът започва с някои от най-новите коледни заглавия, които излизат по книжарниците
    22 декември 2017, 12:08 a+ a- a

    „И най-малката книжарница съдържа повече стойностни идеи, отколкото са представени в цялата история на телевизията.“ - Андрю Рос

    Зимата и коледният дух са вече тук, а и с тях моментите, в които все по-често посягаме към чаша горещ чай и хубава книга. Изборът на такава обаче не винаги е лесен. Предлагаме ви списък с книги, които разказват красиви истории за магията на Коледа, за топлите мигове със семейството, за преследването на мечтите, за любовта... Книги, които стоплят, усмихват и връщат вярата ни в доброто. Списъкът започва с най-новите заглавия, които вече са на българския пазар или предстои да излязат през декември, и продължава с едни от най-добрите коледни класики. 

    1. „Малката книжарничка край Сена” от Ребека Рейзин, ИК „Сиела”, 14,90 лв. (в книжарниците от декември 2017)

    Любов, Париж, Коледа и книги са основните вкусни съставки на бонбонения роман на британската писателка Ребека Рейзин.

    Няколко месеца преди Коледа две приятелки, които живеят от двете страни на Океана, решават да си разменят градовете и… книжарниците. Французойката Софи, която страда по неверен мъж, иска да избяга от Париж и заминава за САЩ, за да поеме книжарницата на американката Сара. Приятелят на Сара – красивият млад журналист Ридж, пътува по работа из целия свят, затова тя поема към Париж, където има по-голям шанс да се виждат.

    Само че във френската столица Сара не намира идилията, която очаква. Тя се изправя пред безброй препятствия – запознава се с различни и не винаги приятелски настроени хора, успява да се пребори с редица непредвидени обстоятелства, налага доста промени, нарушавайки наложените от години правила за работа и разкрива дълбоко пазена от най-големия си съперник в книжарницата тайна.

    Ще успее ли Сара да се справи с всички предизвикателства, които животът сред книгите в Париж ѝ предоставя? 

     

    2. „Чудеса край малката река“ от Фани Флаг, „Бард“, 15.99 лв. (в книжарниците от декември 2017)

    В неповторимия си топъл и увлекателен стил, който я превръща в любима писателка на милиони хора по целия свят, Фани Флаг ни предлага очарователна коледна история за вяра и надежда, подходяща за читатели от всички възрасти. 

    В най-южния край на Алабама, на брега на живописна река, се намира тихото селце Лост Ривър − Изгубената река, където времето сякаш е спряло... След като му поставят стряскаща диагноза, Осуалд Д. Кембъл напуска студения и брулен от зимни ветрове Чикаго, за да прекара последната си Коледа на топло в селцето Лост Ривър. Там той среща пощальон, който разнася пощата с лодка, магазинер с разбито сърце, дамите от Мистичния орден на Кралските точки, които тайно вършат добри дела. Среща и малка птица на име Джак, главен герой в тази незабравима история за една вълшебна Коледа на юг. 

     

    3. „Афера по Коледа - Кн.2 Отчаяни херцогини“ от Елоиза Джеймс, „Калпазанов“, 16 лв. (в книжарниците от декември 2017)

    На една приказна Коледа госпожица Пердита Селби, наричана от близките и приятелите си Попи, среща мъжа на живота си и е сигурна, че ще го обича вечно. Невероятно привлекателният херцог Флечър е идеалният съпруг за младата зашеметяващо красива англичанка, а сватбата им е най-романтичната, която Попи някога е виждала. Четири години по-късно двамата са обект на всеобщо възхищение във висшето общество… но зад затворените врати на дома им искрата на любовта им е догоряла. Херцогът не иска да загуби жената, за която все още копнее, затова е твърдо решен да спечели отново обичта ѝ… и да надмине зашеметяващите първи дни от връзката им с едно истински греховно съблазняване.

    „Този изящно написан исторически любовен роман блести със запазената марка на Елоиза Джеймс – комбинация от прелестна чувственост и дяволито остроумие.” - „Чикаго Трибюн”

     

    4. „Коледни пожелания и бисквитени целувки“ от Джени Хейл, „Хермес“, 15,95 лв. (в книжарниците от ноември 2017)

    Една любовна история с аромат на горещ шоколад и канела, която ще ви накара да повярвате, че по Коледа наистина стават чудеса! 

    Аби е самотна майка, която обича семейството си повече от всичко на света. Помага на близките си и се е посветила на отглеждането на десетгодишния си син Макс. Работи на две места, за да ги издържа, и оставя мечтата си да стане интериорен дизайнер на заден план. Неочаквано една приятелка предлага на Аби малка поръчка за декоратор и тя не се колебае да поеме задачата. Колко ли трудна може да е тя?

    Ник Синклер иска да украси имението си, преди семейството му да пристигне за коледните празници, като парите не са проблем. Единственото му условие е да не го разсейват в работата му – дори и по Коледа.

    Аби пристига в огромното имение с предчувствие, че се е нагърбила с непосилна задача. Къщата е почти празна, нуждае се от много повече от една коледна украса. А след като се запознава с мрачния и вечно зает Ник, тя разбира, че наистина е загазила... 

     

    5. „Седем дни от нашия живот“ от Франческа  Хорнак, „Кръгозор“, 18,00 лв (в книжарниците от ноември 2017) 

    Когато едно семейство е принудено да бъде заедно по Коледа за толкова дълго време, нищо не може да остане скрито. За първи път от години цялото семейство Бърч се събират за Коледа под един покрив. Дори по-голямата дъщеря на Ема и Андрю, която обикновено е заета да спасява света, се присъединява към тях в старото семейно имение в английската провинция. Оливия се връща вкъщи само защото се налага – тя е лекар и след края на поредната мисия в чужбина, където е била в центъра на епидемична зараза, трябва да остане под карантина за една седмица... А заедно с нея и цялото й семейство. По-малката и лекомислена дъщеря Фийби е съсредоточила цялото си внимание върху скорошната си сватба.

    Бащата Андрю се усамотява в кабинета си, където пише язвителни рецензии за ресторанти и си спомня дните си на военен кореспондент, а съпругата му Ема иска всички да изкарат приятно празниците и не споделя с тях тревожните новини, които е получила наскоро.

    Оливия се опитва да преодолее културния шок от завръщането си в Англия и да се изправи пред на пръв поглед незначителните проблеми на роднините си.

    Когато едно семейство е заедно за толкова дълго време, нищо не може да остане скрито и всички проблеми и тайни излизат наяве. Скоро става ясно колко много неща не знаят един за друг. Но нищо не е по-шокиращо от неочаквания гост, който се присъединява към семейство Бърч...

    На моменти сърдечен разказ, в други – ироничен и хаплив, „Седем дни от нашия живот“ ще допадне на всички, които с удоволствие (или не) се връщат в родните си домове за празниците и ги прекарват със семейството си. 

     

    6. „Съществува ли Дядо Коледа” от Ерик Каплан, Skyprint, 14,95 лв., издание от 2016

     Съществува ли Дядо Коледа? Да предположим, че отговорът зависи от възрастта на онзи, към когото е отправен въпросът. Например три-четиригодишното дете убедено ще закима, но не и по-големите хлапета, вече захитрели от интернет или просветени от по-отворени приятелчета. А каква ще е реакцията на зрелите хора? Навярно някои гневно ще се сопнат: „Кой нормален човек вярва в Дядо Коледа? Всеизвестно е, че той е приказен герой, измислен да радва децата. А, и за още нещо - да ги сплашваме, че няма да им донесе подарък, ако са непослушни.”. И все пак, дали очевидното е вярно?

    Ерик Каплан, сценарист на „Теорията за големия взрив”, „Семейство Симпсън” и на други комедийни сериали, търси отговорите на тези въпроси в своята книга, предназначена за всички, за които светът не е черно-бял. Той подхваща сериозно изследване на наглед несериозния въпрос дали наистина има Дядо Коледа, превеждайки ни през логиката и философията, през науката, мистицизма, морала, митологията, етиката и психологията. В един момент вярваме в рационалното поведение на хората, а след няколко страници сме почти убедени в собственото си безумие (и в безумието на мнозина други). Какъв е резултатът от необичайното пътуване? Невероятно интересна и забавна философска книга – забавна, защото според автора само хуморът може да помири логиците (търсещи рационално обяснение на всичко) и мистиците (на които рационализмът е чужд). Метафизиката не е тема, подходяща за шеги. Но когато с нея се захваща опитният хуморист (и философ) Каплан, въпросът за вярата в добрия старец с елените и джуджетата прераства в задълбочена дискусия за това как някои неща хем са реални, хем не са.

    Да, вече сме зрели хора и сме надраснали Санта, обаче парадоксът си остава: често вярваме в нещо, което според мнозина не съществува. Кое е вярното обяснение? Къде да го търсим – в будизма, даоизма, теософията, в съвременната философия, в кабала? Дали пък фундаменталните философски парадокси не могат да бъдат разрешени единствено чрез хумора, чрез комедията? Така или иначе, онези, които досега са смятали философията за скучна и абстрактна наука ще трябва да признаят точно обратното.

     

    7. „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс, „Изток-Запад“, 13 лв., издание от 2014  

    Една от най-магичните и завладяващи коледни истории – тази на открилия силата на добротата лондонски скъперник Ебенизър Скрудж – оживява в  „Коледна песен“ на големия Чарлз Дикенс. Добре познатият ни Скрудж, който нехае за каквото и да било друго, освен за парите си – ще се срещне отново с духа на покойния си съдружник Марли, който го предупреждава, че душата му е обречена, ако не се промени; ще изпита вцепеняващия ужас от срещата с духовете на миналите, настоящите и бъдещите Коледи, за да осъзнае, че ако не промени поведението си, ще умре в самота, изоставен от всички. След като се променя издъно, Скрудж се прочува като най-щедрия човек в града и радва малки и големи със своята щедрост не само по Коледа, а и през цялата година.

     

    8. „Разкази за Коледа“ от О’Хенри, „Изток-Запад“, 9 лв., издание от 2014

    Сборникът „Разкази за Коледа“ включва три от най-известните разкази на О’Хенри: „Хиляда долара“, „Даровете на влъхвите“ и „Последният лист“. Силата на любовта, готовността за саможертва и доброто, което всеки носи у себе си, са основна тема в малката луксозна книжка – разказите стоплят душата, дарявайки читателя с вяра, любов и надежда в навечерието на светлите коледни празници. Изданието е цветно, богато илюстрирано от Деница Трифонова, която е и художник на корицата. „Разкази за Коледа“ ще трогнат всеки, дори да е загубил вяра в доброто; те са светъл лъч, който ще огрее идния празник и ще помогне на всички ни да повярваме в чудото на любовта.

     

    9. „Дядо Коледа и седемте разбойници“, „Сиела“, 10 лв., издание от 2014

    Една необикновена коледна история на великолепния тандем Братя Мормареви („Войната на таралежите“, „Изпити по никое време“, „Васко да Гама от село Рупча“, „С деца на море“), в която нищо не е такова, каквото изглежда.

    Едно уж пораснало момче, един обран от разбойници Дядо Коледа и невярващи в чудеса родители, въвлечени в задъхан екшън по зимните столични улици. И едно просто детско желание, което може би ще се сбъдне. Дали все пак ще се случи чудо в коледната нощ? 

     

    10. „Автобиографията на Дядо Коледа“ от Джеф Гуин, „Рой Комюникейшън“, 24 лв., издание от 2013

    Всичко започва, когато журналистът Джеф Гуин трябва да напише статия за малко известните факти, свързани с Коледа, за вестника, за който работи. Няколко месеца след като статията е публикувана, той получава обаждане от един господин, който му казва, че в статията си е разказал историята на един много скъп негов приятел, но написаното не било съвсем вярно и пълно. „И кой може да бъде този скъп приятел?“  - попитал Джеф. Вместо отговор, следва набързо спретнато пътуване до Северния полюс и лична среща с този „много скъп приятел“.

    Това е едно приказно коледно четиво. Автобиографията на Дядо Коледа съчетава сериозни исторически факти с легендата за Дядо Коледа. И кой по-добре да ни води през седемнадесетте века Коледна магия от самите участници в нея? Както Коледа, така и тази книга е за цялото семейство. Ще се насладите на всяка глава и има по една за всяка студена декемврийска нощ в очакване на Коледа. И не забравяйте. По Коледа наистина стават чудеса. 

     

    11. Изненади по Коледа от Нанси Теър, „Прозорец“, 10 лв., издание от 2013

    Празниците на Нантъкет са истинско вълшебство, а прекрасните традиции са извор на радост и вдъхновение за Никол Съмърсет, която неотдавна се е омъжила за красив бивш адвокат и се е пренесла да живее на Масачузетския остров. Къщата им вече е пълна с ухания на елха, подправки и домашен пай.

    Ала празничната атмосфера скоро бива помрачена от заварената дъщеря на Никол, Кенеди, която пристига без никакво коледно настроение. Решена да държи втората съпруга на баща си на разстояние, а ако е възможно, изобщо вън от семейството, Кенеди се опитва да провали празничната подготовка. Никол обаче няма да позволи на никого и на нищо да съсипе първата Коледа с новия ѝ съпруг.

    Красивата история на Нанси Теър ни напомня, че на Коледа стават чудеса. Още преди подаръците да бъдат отворени, се появяват изненадващи гости и празничната радост заразява всички.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години