събота, 11 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4886 прочитания

  IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер

  Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Никола Велев - уеб дизайнер в SoftUni
  26 септември 2018, 15:27 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

  За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша.  Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

  Никола Велев e уеб дизайнер в Софтуерния университет и работи по различни проекти като freelancer. Той ще ни разкаже за позицията „Графичен дизайнер“/„Уеб дизайнер“. Какви умения са необходими, какви са отговорностите за тази позиция и какво възнаграждение може да очакваме.  

  Кои са основните изисквания, за да стартираш на позиция „Графичен дизайнер“/„Уеб дизайнер“?
  Като цяло в сферата на дизайна знанията и уменията могат условно да се разделят на две части: криейтив умения и технически умения.

  Техническите умения са свързани със способността на човек да борави със специализиран софтуер, който е неизменна част от работата на един дизайнер. Необходимо е също дизайнерът добре да познава и разбира техническите изисквания на определен проект, било то за уеб или за печат.

  Колкото до криейтив уменията, те са свързани с комбинативност, въображение, способността на човек да вижда нещата от различен ъгъл или иначе казано – създаване на нещо ново и уникално. Така че като цяло мога да сведа изискванията до тези две основни – креативност и технически познания и умения. Най-често те вървят ръка за ръка. Представете си, че това са два „инструмента“ – с първия създаваме дизайна в главата си (криейтив), а с втория го материализираме (технически умения). Като според мен и двете могат да се научат или възпитат. Просто някои изискват повече време и усилия.

  Какви са отговорностите на един „Графичен дизайнер“ / „Уеб дизайнер“?
  Отговорностите могат да бъдат разнообразни. Зависи най-вече от фирмата, в която ще се реализира човек и от сектора, в който оперира бизнесът. Лично аз предпочитам по-разнообразна работа, в която се изисква по-широк спектър от знания и умения.
  Добре е при започване на работа или на определен проект, дизайнерът да се запознае в детайли с това, което ще се изисква от него. Най-често това става ясно на интервюто за започване на работа или при изготвянето на “design brief” - ако ще се работи само по определен проект. Липсата на точно определено знание или умение не трябва да плаши един дизайнер, а напротив. Това е много добра възможност за един специалист да се развива, независимо от неговия стаж до сега. Винаги има какво да се научи и да се надгради. Сферата на дизайна е такава – променяща се и развиваща се постоянно, такъв трябва да е и дизайнерът.

  Като цяло графичният дизайнер е отговорен за цялостната визуална идентичност на компанията. Длъжен е да спазва определени изисквания, които най-често самият той е създал – “design guidelines”. В зависимост от проекта на графичния дизайнер може да бъде възложена задачата да създаде лого, бранд идентичност, визитки, бланки, пликове, банери, тениски, стикери, плакати, опаковки, билборди и какво ли още не.

  Уеб дизайнерът от своя страна, също е отговорен за цялостната визия на компанията или бранда, но в уеб. Той създава най-често – уеб сайтове, лендинг страници, има познания по UX/UI дизайн, създава приложения за мобилни устройства, онлайн магазини и други.

  С какъв софтуер борави един „Графичен дизайнер“ / „Уеб дизайнер“?
  Софтуерите са много и различни. Всеки ползва този, който му е най-удобен и достъпен. Лично аз предпочитам пакета на Adobe, като от него ежедневно използвам Adobe Photoshop и Adobe Illustrator. Всяка програма е предназначена за точно определена, специфична работа, като най-често на дизайнера му се налага да комбинира няколко за завършването на определен проект. В момента пакетът на Adobe предлага голям набор от програми, с които се покрива доста голяма част от диапазона на работа. 

  Какво e възнаграждението на един „Графичен дизайнер“ / „Уеб дизайнер“ в България?
  Трудно е да се каже категорично. Много зависи какво може даденият човек и за какво е нает. А това, че си ситуиран в България, изобщо не значи, че трябва да се ограничиш с проекти само в страната. В интернет има много платформи за freelance, като UpWork, Fiverr, Freelancer, DesignCrowd, 99designs и други, където може да спечелиш международен проект или клиент. В тях има примерни проекти и средната цена на час за работа по тях.
  Задължително препоръчвам на един дизайнер да представи своята работа, независимо на какво ниво е, в уеб пространството. Това може да се случи в сайтове за онлайн портфолио, като например Behance или в собствен сайт. 

  Вижте още:

  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: Java Developer
  IT JOBS in BG: Blockchain developer
  IT JOBS in BG: C# Developer
  IT JOBS in BG: PHP Developer 
  IT JOBS in BG: JavaScript Developer

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България бе приета във валутния механизъм ERM 2
  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
  преди 23 часа
  От 14 юли Гърция ще изисква отрицателен PCR тест за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“
  Тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата
  преди 1 ден
  Министерството на туризма ще дава специален знак на спазващите мерките за безопасност
  Местата за хранене и настаняване ще получават специален печат
  преди 1 ден
  София ще тества иновативна практика за „зелен обществен транспорт при поискване“
  Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен
  преди 1 ден
  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК
  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  преди 1 ден
  Анализ на българския телекомуникационен пазар показва влошено ниво на конкуренция
  Страната ни е изпаднала от върха до дъното в класациите за интернет, показва анализ на ecta