вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8750 прочитания

    IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Никола Велев - уеб дизайнер в SoftUni
    26 септември 2018, 15:27 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша.  Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

    Никола Велев e уеб дизайнер в Софтуерния университет и работи по различни проекти като freelancer. Той ще ни разкаже за позицията „Графичен дизайнер“/„Уеб дизайнер“. Какви умения са необходими, какви са отговорностите за тази позиция и какво възнаграждение може да очакваме.  

    Кои са основните изисквания, за да стартираш на позиция „Графичен дизайнер“/„Уеб дизайнер“?
    Като цяло в сферата на дизайна знанията и уменията могат условно да се разделят на две части: криейтив умения и технически умения.

    Техническите умения са свързани със способността на човек да борави със специализиран софтуер, който е неизменна част от работата на един дизайнер. Необходимо е също дизайнерът добре да познава и разбира техническите изисквания на определен проект, било то за уеб или за печат.

    Колкото до криейтив уменията, те са свързани с комбинативност, въображение, способността на човек да вижда нещата от различен ъгъл или иначе казано – създаване на нещо ново и уникално. Така че като цяло мога да сведа изискванията до тези две основни – креативност и технически познания и умения. Най-често те вървят ръка за ръка. Представете си, че това са два „инструмента“ – с първия създаваме дизайна в главата си (криейтив), а с втория го материализираме (технически умения). Като според мен и двете могат да се научат или възпитат. Просто някои изискват повече време и усилия.

    Какви са отговорностите на един „Графичен дизайнер“ / „Уеб дизайнер“?
    Отговорностите могат да бъдат разнообразни. Зависи най-вече от фирмата, в която ще се реализира човек и от сектора, в който оперира бизнесът. Лично аз предпочитам по-разнообразна работа, в която се изисква по-широк спектър от знания и умения.
    Добре е при започване на работа или на определен проект, дизайнерът да се запознае в детайли с това, което ще се изисква от него. Най-често това става ясно на интервюто за започване на работа или при изготвянето на “design brief” - ако ще се работи само по определен проект. Липсата на точно определено знание или умение не трябва да плаши един дизайнер, а напротив. Това е много добра възможност за един специалист да се развива, независимо от неговия стаж до сега. Винаги има какво да се научи и да се надгради. Сферата на дизайна е такава – променяща се и развиваща се постоянно, такъв трябва да е и дизайнерът.

    Като цяло графичният дизайнер е отговорен за цялостната визуална идентичност на компанията. Длъжен е да спазва определени изисквания, които най-често самият той е създал – “design guidelines”. В зависимост от проекта на графичния дизайнер може да бъде възложена задачата да създаде лого, бранд идентичност, визитки, бланки, пликове, банери, тениски, стикери, плакати, опаковки, билборди и какво ли още не.

    Уеб дизайнерът от своя страна, също е отговорен за цялостната визия на компанията или бранда, но в уеб. Той създава най-често – уеб сайтове, лендинг страници, има познания по UX/UI дизайн, създава приложения за мобилни устройства, онлайн магазини и други.

    С какъв софтуер борави един „Графичен дизайнер“ / „Уеб дизайнер“?
    Софтуерите са много и различни. Всеки ползва този, който му е най-удобен и достъпен. Лично аз предпочитам пакета на Adobe, като от него ежедневно използвам Adobe Photoshop и Adobe Illustrator. Всяка програма е предназначена за точно определена, специфична работа, като най-често на дизайнера му се налага да комбинира няколко за завършването на определен проект. В момента пакетът на Adobe предлага голям набор от програми, с които се покрива доста голяма част от диапазона на работа. 

    Какво e възнаграждението на един „Графичен дизайнер“ / „Уеб дизайнер“ в България?
    Трудно е да се каже категорично. Много зависи какво може даденият човек и за какво е нает. А това, че си ситуиран в България, изобщо не значи, че трябва да се ограничиш с проекти само в страната. В интернет има много платформи за freelance, като UpWork, Fiverr, Freelancer, DesignCrowd, 99designs и други, където може да спечелиш международен проект или клиент. В тях има примерни проекти и средната цена на час за работа по тях.
    Задължително препоръчвам на един дизайнер да представи своята работа, независимо на какво ниво е, в уеб пространството. Това може да се случи в сайтове за онлайн портфолио, като например Behance или в собствен сайт. 

    Вижте още:

    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: Java Developer
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 4 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 5 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка