неделя, 17 февруари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2238 прочитания

  Мрънкачи vs Предприемачи

  За кампанията на Chivas Venture разказва Александра Златанова, Account Executive в Saatchi&Saatchi
  12 октомври 2018, 15:55 a+ a- a

  Chivas Venture e международен конкурс за търсене на бизнес проекти със социална значимост, който за пета поредна година се организира от уиски бранда Chivas Regal. Глобалната инициатива е с общ награден фонд от 1 млн. долара.

  В предходното издание на конкурса се включиха 53 стартиращи компании, организации и социални предприемачи от България. Tази година техният брой се очаква да нарасне. Една от причините за това е успешната комуникационна стратегия на Saatchi&Saatchi. Свързахме се с Aлександра Златанова, Account Executive в агенцията, за да ни разкаже повече за замисъла и реализацията на кампанията, събрала над 200 хил. гледания в YouTube. Ето какво сподели тя пред Economy.bg:

  За първа година ли агенцията обслужва бранда като клиент? Как реагирахте, когато разбрахте, че ще отговаряте за комуникирането на тяхната инициатива?
  Това е втората кампания за Chivas Venture, по която имахме удоволствието да работим. След миналогодишната „Успелите спят по-малко“ си дадохме сметка, че в нашето общество темата за социалното предприемачество все още не е докрай изяснена. Така се върнахме крачка назад, към същността на конкурса и хората, и бизнесите, които участват в него. Тънкият момент беше в това, как чрез криейтива да обясним смисъла на Chivas Venture и все пак това да бъде интересно за широката публика. Така се роди „Хора на действието“ и арията на предприемачите, които решават реални проблеми, докато други само мрънкат по въпроса.  

  Чрез какви канали и инструменти решихте да стигнете до таргет аудиторията си?
  Естествено се насочихме към онлайн средата, защото това е средата, която основно ползва нашият таргет. Знаехме, че видеото, което сме създали (Мрънкачи vs Предприемачи) има потенциал да се превърне в нещо, което хората с удоволствие споделят, просто защото им харесва и се припознават с посланието му. Вече можем да кажем, гледайки резултатите, че то достигна до точните среди, за които беше предназначено. Но е вярно и че каналите нямаше да имат значение, ако не бяхме намерили точната концепция.

  Как се роди идеята за противопоставянето на мрънкачи и предприемачи?
  Истината за нас като българи е, че сме адски критични към нещата около нас, но сме и страшно пасивни. Резултатът от това е мрънкане, което не може да стигне до действие. А добри примери има, но не се говори достатъчно за тях. Драматичният конфликт вече беше налице и само трябваше да го облечем в подходящ сценарий, на базата на истинските истории на предприемачите от Chivas Venture. 

  Как убедихте бранда да застане зад идеята на агенцията?
  Първо, чрез стратегически обоснования подход и концепцията. След това - с пеене. Изпяхме цялата ария на самата презентация и от реакциите на клиента разбрахме, че подходът е силен и въздействащ.  

  Кои бяха най-големите предизвикателства при претворяването на тази идея във видео?
  Най-голямото ни притеснение беше как ще се справят с актьорската игра самите предприемачи. Но когато се появиха на терен, заредени и готови за работа, се успокоихме и ги оставихме да бъдат себе си. Настроението им си личи във всеки момент от видеото, което дори за професионални актьори е трудно понякога.

  Партнирахте ли си с някого и колко души бяха ангажирани при създаването на видеорекламата?
  Само като погледнете кредитите към клипа на кампанията в youtube ще видите колко много хора реално стоят зад такъв продукт. Досега не бяхме записвали оперни гласове и ни трябваше специалист в тази област. Затова се свързахме с Георги Стрезов и Георги Еленков от Four For Music, а те ни подбраха страхотни гласове, за да звучи арията на предприемачите толкова професионално. След това режисьорът Кеворк Асланян и продуцентите от B2Y Productions, в лицето на Сашо и Иван и техния екип, направиха видеото дори по-добро от това, което си представяхме. И то с невероятна лекота. На последно място, но не по значение са и самите предприемачи, на които искаме отново специално да благодарим за включването, защото без тях това видеото нямаше да бъде толкова силно.

  Tипично колко време отнема проект с такъв мащаб?
  Колкото повече, толкова по-добре. В конкретния случай целият процес от представянето на стратегията до старта на кампанията отне 5 месеца. Буквално до последния момент се правеха подобрения по материала. Важно е като си готов с продукта да го покажеш на някой, който не е обременен от идеята. Така установяваш доколко е разбираемо това, което си създал. В резултат на такива тестове се появи идеята за караоке текста на парчето, нуждата от по-категорично заглавие – „Мрънкачи Vs. Предприемчи“ и финалните надписи, които доказват, че в ролите на предприемачите са самите предприемачи. На пръв поглед това са детайли, но те различават хрумката от работещата идея.

  Какво според Вас трябва да се промени, за да виждаме по-често такива оригинални реклами, създадени в България?
  Клиентите да се доверяват повече на креативните си агенции и да намират смелостта, която се иска да направиш нещо различно и наистина докосващо хората.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  15 февруари 2019, 17:02
  Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства
  През 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната
  15 февруари 2019, 15:14
  Нови правила намаляват бюрокрацията за работещите в друга страна от ЕС
  Ще отпадне необходимостта от заверка при представянето на официални документи
  15 февруари 2019, 13:57
  15 февруари 2019, 13:19
  Предсрочни избори в Испания на 28 април
  Това ще бъдат третите за последните четири години избори в страната